Wildkamperen in Nederland, dit is mijn ervaring

Wildkamperen in Nederland, dat mag toch helemaal niet? True en toch is het mogelijk als je het netjes en subtiel doet. Spannend is het zeker, want niet iedereen is er blij mee. Wel is het heel vet om juist op die ene plek te staan met het beste uitzicht. En met het idee dat je, zelfs in Nederland, even helemaal alleen bent. Ik leg je uit hoe je het aanpakt.

Wildkamperen in Nederland is verboden

Ik begin met een kleine disclaimer. Wildkamperen is in Nederland volgens de wet verboden. Als je besluit om te gaan wildkamperen kan je dat een boete van maar liefst 140 euro opleveren. Deze regel is er ter bescherming van flora en fauna. En terecht, want niet iedere outdoor liefhebber laat het netjes achter. Mede vanwege die reden bestaat het paalkamperen ook niet meer.

Ruim je rotzooi op

Als je gaat wildkamperen is het zaak dat je niet opvalt en niemand tot last bent. Maak je er een rotzooi van? Dan is dat niet alleen respectloos, maar ook niet erg slim. Je bent ten slotte iets aan het doen wat niet mag en met het niet opruimen van je rotzooi maak je het alleen nog maar erger. Mijn tip is dan ook om niet al je spulletjes uit te stallen, maar het klein te houden. Afval neem je mee naar huis en het groen in de omgeving laat je heel.

wildkamperen in nederland

Mijn eerste keer

Wildkamperen met de camper was iets dat ik in Portugal regelmatig deed, maar ook daar wordt inmiddels strenger gecontroleerd. Daar is ruimte genoeg en val je niet direct op. In Nederland is dat natuurlijk anders. Ik vond de eerste keer wildkamperen in Nederland dan ook een stuk spannender dan wildkamperen in Portugal.

Mijn eerste keer wildkamperen in Nederland met de camper was in Haaren, Noord-Brabant. Na een dag in de Loonse en Drunense Duinen was ik op zoek naar een fijne plek om onopvallend een nachtje door te kunnen brengen. Ik reed een half uurtje rond en probeerde meerdere onverharde, doodlopende straatjes op zoek naar de ideale kampeerplek. Best spannend, want op sommige onverharde weggetjes was duidelijk nog nooit een gewone auto geweest. Gelukkig was het al enige tijd droog, anders was er dus best een kans aanwezig dat ik vast kwam te zitten.

Maar aan het einde van dit ‘graspad’ bleek een soort vijfsprong, waar ik de camper in het meest verwilderde straatje parkeerde. Hier was duidelijk nog geen tractor doorheen gereden heel de zomer. Enigszins waterpas parkeren bleek toen de nieuwe uitdaging.

Nadat ik de camper had geparkeerd trok ik de buitenkeuken uit en klapte ik mijn stoeltjes uit. Voorzichtig begon ik aan het snijden van de groeten voor de risotto, die ik na 3 minuten abrupt weer in de camper gooide. Er kwam een tractor aan. Maar het interesseerde hem niks. Dus ik ging weer onvermoeid door. Na 20 minuten zette ik het eten op tafel en genoten wij van het ‘alleen op de wereld’ gevoel, tussen de koeien en met een prachtige zonsondergang in de weide.

Gedurende de avond maakten we kennis met veel lokale wandelaars die eerder jaloers dan vervelend waren. Tegen zonsondergang kwam zelfs de lokale boer nog langs die een van de 4 weides bezat. Hij was zelfs bijna aangeschoven voor een lauw biertje en vond het dan ook prima dat we er waren. De nacht verliep uiteindelijk rustig en dus besloten we ook ‘s ochtends nog op ons gemak een eitje te bakken.

wildkamperen in nederland

Tips

Wildkamperen in Nederland is dus helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Natuurlijk is het spannend, maar het ergste wat je mee kunt maken is dat je moet vertrekken. Genoeg andere plekjes waar je wel met een gerust hart nog naartoe kunt, toch? Ik heb trouwens nog nooit een boete gehad, alleen het vriendelijk verzoek om ergens anders te parkeren.

Voor een beetje rust kun je ervoor kiezen om de eigenaar van het land op te zoeken en te vragen of je er mag staan voor een nachtje. Dat kun je van te voren doen of gedurende de avond. De wereld is echt niet zo eng als hij lijkt.

Vind je wildkamperen op deze manier eng? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een overnachting te boeken via Campspace of Logeren bij de Boswachter. En ik kan me voorstellen dat wildkamperen met een onopvallend busje makkelijker is dan met een grote Hymer. Je camper erop inrichten is dus ook nog een optie.

>