Vanfood: Risotto met wijn en eekhoorntjesbrood uit 1 pan

Er zijn maar weinig recepten die zich makkelijk lenen voor onderweg of op de camping. De meeste zijn ongezond of hebben aanpassing nodig. Risotto niet, omdat het van oorsprong al in 1 pan gemaakt wordt en hartstikke gezond is. Natuurlijk combineer je risotto met witte wijn en voor dit recept gebruik ik eekhoorntjesbrood. Risotto met eekhoorntjesbrood en witte wijn dus.

Risotto en eekhoorntjesbrood?

Jazeker! Eekhoorntjesbrood is een ingrediënt wat je misschien niet standaard in de camper hebt liggen, maar wat wel een goed idee is. Eekhoorntjesbrood is een soort paddenstoel die je vaak gedroogd koopt en is daardoor erg lang houdbaar op een donkere, droge plek. Het heeft een nootachtige smaak en is heerlijk in pasta’s, rijst en bijvoorbeeld in een omelet.

risotto eekhoorntjesbrood

Dit recept is voor 2 personen en heeft een bereidingstijd van ongeveer 20 minuten.

Ingrediënten

  • 200 gram risottorijst
  • Parmezaanse kaas
  • 50 ml droge, witte wijn (of 250 ml als je zelf ook een glas lust ;))
  • 1 gewone ui
  • 150 gram gemengde paddenstoelen
  • 30 gram eekhoorntjesbrood
  • half bouillonblokje
  • peterselie (gedroogd of vers)
  • klontje roomboter
  • 400 milliliter water

Bereiding

  • Begin met het wellen van het gedroogde eekhoorntjesbrood. Dit doe je in 400 ml warm water voor ongeveer 25 minuten
  • Je kunt intussen vast de andere paddenstoelen en ui klein snijden
  • Na 25 minuten haal je het eekhoorntjesbrood uit de pan en snij je het fijn, je kunt het nu bereiden zoals de andere paddenstoelen
  • Bewaar het kookvocht, dit is straks lekker om de risottorijst in te koken
  • Verwarm wat boter in een pan en fruit hierin de ui voor een minuut of 2
  • Voeg daarna de ongekookte risottorijst toe en roer door tot zowel de rijst als de ui glazig is
  • Nu is het tijd voor de wijn. Schenk deze erbij en breng al roerende aan de kook. Wacht tot de rijst de wijn volledig heeft opgenomen.
  • En vergeet jezelf niet te voorzien van wijn
  • Schenk voorzichtig het overgebleven water van het wellen van het eekhoorntjesbrood er nu bij met het halve bouillonblokje en breng aan de kook
  • Roer regelmatig door en voeg indien nodig meer water toe
  • Laat 10 minuten doorkoken met de deksel op de pan
  • Voeg nu het eekhoorntjesbrood en de overige paddenstoelen toe en kook nog 10 minuten
  • De rijst is klaar als deze zacht is
  • Schep de risotto in een diep bord en rasp de Parmezaanse kaas erover
  • Maak af met de peterselie en wat peper. Zout is misschien niet nodig, omdat de bouillon en kaas al vrij zout zijn

Eet smakelijk!

Eenpansgerechten maak ik altijd op mijn kleine één pits gascooker. Vooral voor makkelijke recepten uit een pan is dit ideaal. Het draagbare gasfornuis van bovenstaande foto shop je hier!


Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking en bevat affiliate links. Lees meer hierover in de disclaimer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *