3x dit moet je weten over de hygiëne van de watertank in je camper

Lekker onbezorgd met de camper op pad? Dat begint allemaal bij de keuze van de juiste watertank in je camper. Ben je in het bezit van een camper of sta je op het punt er zelf eentje te bouwen? Dan is dit artikel voor jou. Ik leg je uit waar je op moet letten als het gaat om het schoon en veilig houden van je drink- en douchewater onderweg of op de camping.

De juiste watertank in je camper

Het onbezorgd handen wassen, douchen of afwas doen begint met de juiste opslag voor water in de camper. De meeste campers beschikken over een schoon-en vuilwatertank. Eén tank voor de opslag van schoon water, klaar voor gebruik en eentje voor de opslag van vuil, gebruikt water. De grootte van de schoonwatertank is voornamelijk afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Douche je niet in de camper? Dan zou een goede 20 liter kunnen volstaan. Douche je er wel, dan kun je beter kiezen voor een tank vanaf 45 liter. Omdat je vaak ook water uit de tank drinkt kun je voor een iets grotere schoonwatertank kiezen dan de tank die je neemt voor het afvalwater.

watertank in je camper

Reinig je tank en leidingen

Niets vervelender dan ziek worden tijdens je langverwachte vakantie. Helemaal als het komt door iets wat makkelijk voorkomen had kunnen worden. Daarom is het belangrijk om de juiste watertank in je camper te installeren en deze schoon te houden.

Kies voor het juiste materiaal

Je kent het principe wel dat je in de natuur alleen uit stromend water kan drinken. Voor je camper geldt eigenlijk hetzelfde. Stilstaand water kan een bron worden van bacteriën en er gemakkelijk voor zorgen dat je ziek wordt. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Dit begint bij het kiezen van de juiste watertank, let er dan ook op dat de watertank is voorzien van een hygiëne keurmerk. Daarnaast is hoogwaardig uv-bestendig polyethyleen (HD-PE, MD-PE) aan te raden als materiaal, dit staat bekend als voedselveilig materiaal.

>> Ook interessant! Lees hier over een leven zonder stromend water

Zo houd je het schoon

Het is belangrijk dat het water in de schoonwatertank niet langer dan 3 dagen staat over het algemeen. Daarna ververs je het water het liefste met je eigen, schone slang of gieter. Voor het reinigen van beiden tanks voor bijvoorbeeld winteropslag vind je het op het internet veel fancy apparaatjes. Ik heb de beste ervaring met simpele Steradent tabletten. Ik gebruik 1 Steradent tablet per 1 liter water en laat deze oplossen in de gieter die ik ook gebruik voor het bijvullen. Laat deze een nacht staan en giet deze vervolgens in de tanks. Alle kranen open en weer bijvullen met schoon water.

Drink het water niet

Ieder zo zijn ding, maar aangezien ik veel reis door verre landen heb ik me aangeleerd het water niet te drinken. In veel landen is het water uit de kraan gewoon drinkbaar, maar ik doe het niet. Ander water betekent toch vaak andere bacteriën en met mijn gevoelige darmen wil ik het risico niet nemen. Ik kook dus mijn rijst en zet met mijn thee met mineraalwater uit fles. Pasta kook ik daarentegen wel in water uit de watertank en ook douche en was ik mezelf er gewoon mee.


Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking. Lees meer hierover in de disclaimer.

>