Als je lang op reis wilt gaan heb je vast en zeker de regel voorbij zien komen dat je je na 8 maanden moet uitschrijven bij de gemeente. Waarom is deze regel er eigenlijk en is het wel écht nodig om jezelf uit te schrijven? Naar aanleiding van mijn 3-jarige wereldreis heb ik dit zelf meegemaakt en dus vertel ik je graag hoe dit bij mij verliep. Moet je jezelf nu wel of niet uitschrijven na 8 maanden in het buitenland?
3-jarige wereldreis
Een aantal jaar geleden vertrok ik op wereldreis met eindbestemming onbekend. Ik begon met een baan in Italië en reisde vervolgens volledig willekeurig van land naar land. Ik sliep bij locals op de bank, liftte en hopte van land naar land zonder enige voorbereiding. Van Italië naar Duitsland, Engeland, Israël, Amerika, Japan, Portugal en vervolgens een jaar in een camper. Een reis die mijn leven heeft verandert.
>> Lees hier meer over mijn wereldreis

Mezelf uitschrijven?
Ik had mezelf voor mijn reis enorm goed ingelezen. Ik wist precies wat de beste reisverzekeringen waren en dat er zelfs een bank was waar je niks hoefde te betalen voor een rekening. Ook had ik meerdere keren voorbij zien komen dat ik me na 8 maanden in het buitenland officieel moest uitschrijven bij mijn gemeente. Ik belde mijn gemeente en de KVK om te vragen wat ik moest doen, maar niemand had een antwoord. Ze zeiden allemaal dat ik me inderdaad na 8 maanden moest uitschrijven, maar verder niet waarom en hoe. Ik had besloten om mezelf daar nog niet al te druk over te maken tot het moment daadwerkelijk daar was. Je moet je natuurlijk wel ergens anders inschrijven als je je bij je huidige gemeente uitschrijft dacht ik.
8 maanden later
Tijdens mijn wereldreis had ik de tijd van mijn leven, ik was zo vrij als een vogel en hoefde me maar over weinig zorgen te maken. Je raadt het misschien al, ik had me helemaal niet druk gemaakt over die 8 maanden. Ik bleef uiteindelijk bijna 3 jaar weg en geen kip die zich druk maakte over het feit dat ik al veel langer dan 8 maanden niet in Nederland was geweest.
Naïef?
Misschien. Jezelf uitschrijven bij de gemeente betekent direct dat je inschrijving voor een huurwoning wordt stopgezet, je geen AOW meer opbouwt, je geen zorgverzekering meer hebt en nog veel meer. Best een aantal nadelen dus. Was de Belastingdienst er wel achter gekomen en had ik geen opheldering kunnen geven dan had ik een boete van 325 euro kunnen riskeren.
De maatregel
De officiële maatregel stelt dat je binnen een periode van 12 maanden minimaal 8 maanden in het buitenland hebt gezeten. Dat hoeft dus niet aaneengesloten te zijn. Officieel dien je je uiterlijk 5 dagen voor je wereldreis dan uit te schrijven bij je lokale gemeente. Let wel op dat iedere gemeente een andere maatregel handhaaft en dat zowel de 8 maanden buitenland als de 5 dagen verwerktijd voor jouw uitschrijving een indicatie zijn.
Jezelf dus uitschrijven na 8 maanden in het buitenland?
Als het aan mij ligt niet! En noem me dan gerust een ‘domme reiziger’, maar de nadelen wegen in dit geval niet op tegen de voordelen. Om dan nog maar niet te praten over wat er gebeurt met mijn bedrijven als ik mezelf moet uitschrijven. Het is misschien niet meteen het meest verstandige advies ooit, maar ik wil wel eerlijk zijn. Op basis hiervan mag jij bepalen of je het risico wil nemen.
Ik ben ook wel enorm benieuwd hoe jij dit hebt aangepakt.
27 gedachten over “8 maanden naar het buitenland? Schrijf jezelf niet uit!”
Dit had ik even nodig om te lezen, ik maak me als toch nog te brave Nederlander druk over 2 weken langer dan 8 maanden in Canada blijven..🙃 dankjewel!!
Wat fijn dat ik je een beetje rust heb kunnen geven
Beste Judith, heb je uiteindelijk daar nog problemen mee gekregen? Ik zit momenteel nog in Peru en ben ook benieuwd of ze moeilijk doen over enkele weken, ik zal zeker even mijn post bijwerken met mijn ervaringen later
Ik ben benieuwd of men dus bijhoudt of jij in het buitenland bent, m.a.w. wordt dat geregistreerd als je vertrekt van het vliegveld? En zou vliegen vanuit een buurland dan een optie zijn?
Hi Ben. Misschien zou je zelfs een vliegticket kunnen boeken naar Nederland en de vlucht gewoon niet nemen?
Hoi Judith,
Ook ik maak mij zorgen over deze verplichte maatregel na 8 maanden reizen. Je zou inderdaad opteren om geen slapende honden wakker te maken en af te wachten of er in de tussentijd een bericht komt met de verplichting om je uit te schrijven. Of doet de gemeente dit dan automatisch na 8 maanden als ze er notie van hebben?
Nu is een boete van € 325 een prima afweging om je niet uit te schrijven. Ben ik helemaal met je eens. Maar wat als je een koophuis hebt? En mogelijk zelfs onderverhuurd? Zijn daar nog verdere consequenties? Moet je bijvoorbeeld vrezen dat de bank je hypotheek opschort? Heb je hier wel eens iets over gehoord of zijn er lezers met deze ervaring?
Thanks!
Beste mensen,
Wij zijn inmiddels alweer een paar maanden in Nederland
Ik heb bij de grens geen problemen gehad, ben door zo’n doe het zelf paspoort uitcheck poortje gegaan. Geen idee hoe dat gaat zijn als we in augustus weer richting Canada vertrekken..
Ik kan jullie helaas geen verdere informatie geven, het lezen van deze post heeft mij juist doen besluiten het los te laten en maar te zien waar ‘het schip strandt’. Er zit inmiddels beweging in mijn permanent resident aanvraag, en als dat eenmaal zover is schrijf ik me wel uit.
Mocht er in augustus iets vermeldenswaardigs gebeuren dan zal ik het hier laten weten.
Veel succes en hartelijke groet,
Judith
Dankjewel voor je update Judith! Ik ben inderdaad benieuwd naar je avontuur in augustus.
Hoe zou de gemeente moeten weten dat ik meer dan 8 maanden in het buitenland ben geweest?
Er is geen enkele controle als je over land naar het buitenland gaat.
Helemaal mee eens!
Volgend jaar wil ik met mijn gezin 8 maanden op reis door Azië en Oceanië, wat betreft onze reis komen we altijd over de 244 dagen / 8 maanden. Ik vraag me dus inderdaad af…. Maakt het nu echt uit als je 10, 15, 20 of meer dagen over de 8 maanden heen bent. We hebben een huurwoning hetgeen we kunnen onderverhuren tegen die tijd. En willen ons nog niet uitschrijven.
Mijn ervaring is dus ook dat het niet uitmaakt. Geen hond die er iets van zegt.
Hoi!
Zo fijn dit artikel.. Ik maakte me er ook al zorgen om. Ik vertrek zelf zaterdag voor een reis van onbepaalde tijd (waarschijnlijk ongeveer een jaar). Ik heb mijn antikraak overeenkomst opgezegd en was nog aan te twijfelen tussen inschrijven bij mijn zus of een briefadres aanvragen bij mijn zus. Ik denk dat inschrijven dan toch verstandiger is omdat het bij briefadres duidelijk is dat je er niet bent.
Fijn dat jij er nooit over gehoord heb in elk geval!
Een briefadres werkt natuurlijk maar voor een paar maanden en is niet bedoeld voor reizigers. Inschrijven bij je zus lijkt me de betere optie. Houd je er wel rekening mee dat je zus potentieel meer waterschap- en gemeentelijke belasting moet betalen? Dat zal nooit meer zijn dan een paar euro per maand. En de regels en kosten verschillen per gemeente.
Hi! Heel handig artikel! Wat heb je met je Nederlandse zorgverzekering gedaan gedurende je reis? Aangehouden of stop gezet? En had je nog andere speciale/reis verzekeringen afgesloten?
Alvast bedankt.
Hi, goede vraag. Ik was overgeschakeld naar de meest basis reisverzekering van Zilveren Kruis. Met een premie van toen rond de 75 euro per maand, met een eigen risico van 800 euro. Deze heb ik tevens nog steeds, omdat ik het alleen belangrijk vind dat spoedeisende hulp altijd wordt gedekt. En in de meeste niet-Westerse landen kun je je huisartsenbezoek gewoon ter plaatse afrekenen.
En kreeg je dan wel zorgtoeslag? En heb je dit bedrag (toetsinkomen dus) ook jaarlijks veranderd? Wat adviseer je hierin?
Hi,
Leuk om te lezen! Dit is een zorg voor veel mensen, net zoals voor ons.
Een vraag:
Hoe zag jouw situatie er uiteindelijk uit? Ingeschreven bij je ouders? briefadres? Wij willen met de camper weg gaan maar dit blijft een probleempje ook mbt verzekeren van de camper etc.
Ik hoor graag!
Ik sta ingeschreven bij mijn ouders. Zij betalen daardoor een paar tientjes per jaar meer aan afvalbelasting en water, maar dat betaal ik ze netjes terug. Die constructie kun je natuurlijk maken met alle vrienden of familie.
Hoi! Ik ben hier ook druk mee bezig maar wat als ‘ze’ erachter komen dat je niet op het adres woont waar je je hebt ingeschreven? Dan krijg je ook een boete en dan wordt je alsnog uitgeschreven.. en dan? Moet ik me dan weer ergens anders inschrijven? Ik vind het echt zo lastig om uit te zoeken wat nu het beste is..
Ik heb hier helaas geen antwoord op. Ik heb het gewoonweg nog nooit meegemaakt. Zolang ze geen reden hebben tot onderzoek komt er naar mijn ervaring niemand controleren hoor. Heb zelf ook nog nooit iemand aan de deur gehad die controleerde of ik er wel echt woonde.
Ik ben 11 maanden naar het buitenland gegaan en wist niet dat dit moest 😭 Hiermee bedoel ik dus dat ik mij nooit heb uitgeschreven. M’n zorgtoeslag bleef nog binnen komen en ik kreeg ook nog steeds geld betaald vanuit m’n uitzendbureau. Nu heb ik ook gesolliciteerd bij een luchtvaartmaatschappij voor een baan en ik mag door naar de selectedag, MAAR m’n contactpersoon vertelde dat ik niet langer dan 8 maanden in het buitenland mocht zijn… In verband met de VGB aanvraag. Een VGB aanvraag is een diepgaander onderzoek dan een VOG aanvraag… Ik loop echt helemaal vast hoor en raak half in paniek 😭 Waar zou ik hiermee terecht kunnen? Denk je dat ik in de problemen ga komen?
Ik ben van 14 mei 2021 tot 20 April 2022 weggeweest
Poeh, lastig. Ik heb eerlijk gezegd geen antwoord op je vraag. Loop je de baan mis als je inderdaad toegeeft langer dan 8 maanden in het buitenland te zijn geweest? Als ik in jouw situatie zou zitten dan zou ik me erdoorheen bluffen. Je was je er zelf niet eens bewust van dat je langer dan 8 maanden in het buitenland was, toch? What’s the worst that can happen? Ze kunnen je in het slechtste geval alsnog niet aannemen. Ik denk ook niet dat er iemand is die je hierbij kan helpen. Maargoed, ik snap best dat het spannend is.
ikzelf zit al sinds 2015 buiten Europa en ben nog steeds ingeschreven in nederland.
ben wel een paar keer terug in nederland geweest maar altijd voor minder dan 4 maanden per jaar.
Het probleem zit inderdaad niet in die 325 euro boete. Maar wat wel zorgelijk is, is dat je zorgverzekering en dus ook je aanvullende reisverkering GEEN dekking meer bieden als ze dit contstateren. En dat controleren ze vaak pas als je een declaratie doet (van omvang).
Hoi, hier ben ik inderdaad benieuwd naar. Ik denk dat een zorgverzekering wel vergoed, blijf je max. 12 maanden weg. Als je je uitschrijft blijft het behouden van een zorgverzekering verplicht. Dit is meer de vraag bij je reisverzekering, deze zou bij het uitschrijven namelijk worden stopgezet. Wij neigen daarom weel globetrotterverzekering af te sluiten om dit op te vullen. Heeft iemand hier ervaring mee? Heeft iemand ooit gebruik moeten maken van een verzekering terwijl je langer dan 8 maanden weg was en niet uitgeschreven?
Hallo,
Ik ben reeds enkele jaren woonachtig op mijn schip buiten nederland. Wel binnen de grenzen van Europa. Gedurende deze tijd ben ik met een postadres bij mijn zus ingeschreven. Ik ben gepensioneerd.
Echter binnen afzienbare tijd zal mijn zuster opgenomen worden in een verpleegtehuis en zal haar huis verkocht moeten worden.
De mogelijkheid van een ander adres is aanwezig, maar weet niet goed wat ik moet doen om om een dergelijke overschrijving te realiseren.
Kan iemand mij op weg helpen? Kan ik bijvoorbeeld zonder ” slapende honden” wakker te maken, me melden bij mijn gemeente? Ik weet van de 8 maanden regel.
Al vast bedankt voor reacties