8 maanden naar het buitenland? Schrijf jezelf niet uit!

Als je lang op reis wilt gaan heb je vast en zeker de regel voorbij zien komen dat je je na 8 maanden moet uitschrijven bij de gemeente. Waarom is deze regel er eigenlijk en is het wel écht nodig om jezelf uit te schrijven? Naar aanleiding van mijn 3-jarige wereldreis heb ik dit zelf meegemaakt en dus vertel ik je graag hoe dit bij mij verliep. Moet je jezelf nu wel of niet uitschrijven na 8 maanden in het buitenland?

3-jarige wereldreis

Een aantal jaar geleden vertrok ik op wereldreis met eindbestemming onbekend. Ik begon met een baan in Italië en reisde vervolgens volledig willekeurig van land naar land. Ik sliep bij locals op de bank, liftte en hopte van land naar land zonder enige voorbereiding. Van Italië naar Duitsland, Engeland, Israël, Amerika, Japan, Portugal en vervolgens een jaar in een camper. Een reis die mijn leven heeft verandert.

>> Lees hier meer over mijn wereldreis

uitschrijven 8 maanden buitenland

Mezelf uitschrijven?

Ik had mezelf voor mijn reis enorm goed ingelezen. Ik wist precies wat de beste reisverzekeringen waren en dat er zelfs een bank was waar je niks hoefde te betalen voor een rekening. Ook had ik meerdere keren voorbij zien komen dat ik me na 8 maanden in het buitenland officieel moest uitschrijven bij mijn gemeente. Ik belde mijn gemeente en de KVK om te vragen wat ik moest doen, maar niemand had een antwoord. Ze zeiden allemaal dat ik me inderdaad na 8 maanden moest uitschrijven, maar verder niet waarom en hoe. Ik had besloten om mezelf daar nog niet al te druk over te maken tot het moment daadwerkelijk daar was. Je moet je natuurlijk wel ergens anders inschrijven als je je bij je huidige gemeente uitschrijft dacht ik.

8 maanden later

Tijdens mijn wereldreis had ik de tijd van mijn leven, ik was zo vrij als een vogel en hoefde me maar over weinig zorgen te maken. Je raadt het misschien al, ik had me helemaal niet druk gemaakt over die 8 maanden. Ik bleef uiteindelijk bijna 3 jaar weg en geen kip die zich druk maakte over het feit dat ik al veel langer dan 8 maanden niet in Nederland was geweest.

Naïef?

Misschien. Jezelf uitschrijven bij de gemeente betekent direct dat je inschrijving voor een huurwoning wordt stopgezet, je geen AOW meer opbouwt, je geen zorgverzekering meer hebt en nog veel meer. Best een aantal nadelen dus. Was de Belastingdienst er wel achter gekomen en had ik geen opheldering kunnen geven dan had ik een boete van 325 euro kunnen riskeren.

De maatregel

De officiële maatregel stelt dat je binnen een periode van 12 maanden minimaal 8 maanden in het buitenland hebt gezeten. Dat hoeft dus niet aaneengesloten te zijn. Officieel dien je je uiterlijk 5 dagen voor je wereldreis dan uit te schrijven bij je lokale gemeente. Let wel op dat iedere gemeente een andere maatregel handhaaft en dat zowel de 8 maanden buitenland als de 5 dagen verwerktijd voor jouw uitschrijving een indicatie zijn.

Jezelf dus uitschrijven na 8 maanden in het buitenland?

Als het aan mij ligt niet! En noem me dan gerust een ‘domme reiziger’, maar de nadelen wegen in dit geval niet op tegen de voordelen. Om dan nog maar niet te praten over wat er gebeurt met mijn bedrijven als ik mezelf moet uitschrijven. Het is misschien niet meteen het meest verstandige advies ooit, maar ik wil wel eerlijk zijn. Op basis hiervan mag jij bepalen of je het risico wil nemen.

Ik ben ook wel enorm benieuwd hoe jij dit hebt aangepakt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 gedachten over “8 maanden naar het buitenland? Schrijf jezelf niet uit!”