Een aanhanger achter je camper, 6x dit moet je weten!

Een aanhanger achter je camper is natuurlijk de ideale oplossing als je meer ruimte nodig hebt voor je spullen. Of voor het vervoeren van een auto en motor voor meer vrijheid op je bestemming. Er zijn dan wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. En waarschijnlijk moet aanschaffen om veilig op pad te kunnen.

Een aanhanger achter je camper

Mits je een trekhaak hebt is een aanhanger achter je camper perfect voor extra opslagruimte. Dat kan natuurlijk gewoonweg zijn voor meer spullen, maar ook voor het vervoeren van een kleine auto, motor of voor een vouwwagen.

Het maximale gewicht van een aanhanger

Rijbewijs B

Stel je hebt alleen rijbewijs B dan mag je een camper rijden tot 3.500 kilo. Binnen deze 3.500 kilo valt het leeggewicht plus laadvermogen, zoals bepakking, mensen en dieren. Met rijbewijs B mag je dan een gewicht trekken van maximaal 750 kilo (leeggewicht plus laadvermogen). De aanhanger mag zelfs zwaarder wegen dan de camper, maar mag nog steeds de totale 3.500 kilo niet overschrijden.

Rijbewijs B+

Met het rijbewijs B+ mag de combinatie aanhanger maximaal 4.250 kilo bedragen. Dit kan dus handig zijn als je bijvoorbeeld auto’s op een aanhanger achter je camper wil vervoeren .

Rijbewijs BE

Bij het BE rijbewijs onderscheidt men rijbewijzen afgegeven voor 19-01-2013 en daarna. Deze van voor eerdergenoemde datum mag een aanhanger achter de camper trekken zonder maximaal gewicht. Er is dus geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Maar let wel op dat de trekhaak het gewicht aan kan. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs van de camper.

En rijbewijzen van na 19-01-2013 mogen aanhangers trekken met een toegestaan maximum gewicht van 3.500 kilo.

Alles boven een gewicht van 3.500 kilo tot 7.500 kilo trekgewicht vereist het rijbewijs C(1)E. Op de website van de RDW kun je je kenteken invoeren om te zien welk gewicht je camper mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen is van je camper.

aanhanger achter je camper

Waar moet een aanhanger aan voldoen?

Bij het kopen van een aanhanger is het natuurlijk verstandig om eerst onderzoek te doen naar het maximale gewicht dat je wil gaan trekken. En hier het juiste rijbewijs voor te halen. Standaard worden alle aanhangers tijdens keuring beoordeeld op:

 • Remsysteem
 • Mechanische koppeling
 • Dissel
 • Stootbalk
 • Besturingssysteem

Verder is het belangrijk om te letten op de datum 1e toelating, op basis van deze datum beoordeeld de belastingdienst aan welke eisen diverse onderdelen moeten voldoen. De fabrikant van een aanhanger bepaalt dit aan de hand van het zogeheten VIN. De belastingdienst legt het hier nog uitgebreider uit.

Hoe lang mag een camper met aanhanger zijn?

De maximale aanhanger mag maximaal 12 meter lang zijn als het bruto gewicht van het trekkende voertuig groter is dan 3.500 kilo.

Dit moet je ook weten!

Veiligheid gaat op de weg natuurlijk te allen tijde voor. Daarom is het verstandig goed voorbereid op pad te gaan, vooral als je met camper en aanhanger een langere reis tegemoet gaat. Voor reizen naar het buitenland moet je natuurlijk goed op de hoogte zijn van de lokale wetgeving. Zo eist o.a. Nederland natuurlijk een netje voor over een aanhanger met spullen erin en mag je in Zwitserland niet met een aanhanger op de linkerbaan rijden van een driebaansweg. Toch wel handig om te weten voordat je vertrekt. Meer over wetgeving op reis vind je op de website van de ANWB.

Dit heb je waarschijnlijk nodig

 • Het juiste rijbewijs
 • Een aanhanger 😉
 • Spanbanden om je goederen mee vast te zetten
 • Een netje om je lading mee af te dekken
 • Een pallet voor meer stevigheid in de aanhanger
 • Markeringsbord
 • Geel vestje
 • Gevarendriehoek

Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking. Lees meer over betaalde samenwerkingen in de disclaimer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Een aanhanger achter je camper, 6x dit moet je weten!”