Zo maak je je matras op maat voor in de camper –

Het vinden van een matras op maat voor je zelfbouw camper is onbegonnen werk. Er zijn specialisten die matrassen op maat aanleveren, maar dan ben je vaak honderden euro’s kwijt. Maar wat dan wel? Eigenlijk is de oplossing heel simpel, een matras voor de camper maak je heel makkelijk zelf op maat. Ik leg je uit wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat.

Pocketvering, traag-of koudschuim?

Fabriekscampers worden natuurlijk geleverd met matras, omdat het soms een Frans bed betreft of de afmetingen gewoon niet zomaar te vinden zijn. Koop je je camper helemaal nieuw? Dan heb je vaak bij aanschaf nog keuze tussen de verschillende materialen. Ze hebben allemaal zo hun voordelen. Zo is pocketvering vaak erg stevig, heeft het een lange levensduur en ventileert het erg goed. Koudschuim is daarentegen verre weg het meest gebruikte materiaal als het aankomt op matrassen, omdat het de vorm van je lichaam onthoudt. Traagschuim is dan weer anders en staat ook wel bekend als memory foam. Maar in bijna alle gevallen is het een combinatie van verschillende materialen.

Welk matras kies je?

Pocketvering is voor een fulltime vanlifer misschien de betere keuze, koudschuim is prima voor weekendjes weg met de camper. Voor meer informatie omtrent de verschillende matrassen kun je onder andere terecht bij De Consumentenbond.

Matras op maat

Een matras op maat door een specialist is natuurlijk de allermooiste manier om je matras perfect op maat te krijgen én is het netjes afgewerkt. Maar veel specialisten maken een koudschuimmatras op dezelfde manier op maat zoals jij dat thuis ook kan. En dat zelf op maat maken van een matras voor in de camper klinkt misschien erg ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. Want koudschuimmatrassen zijn prima zelf op maat te maken door middel van een elektrisch mes of een simpel broodmes en goed meetwerk.

matras-op-maat-camper
dav

Zo ga je te werk

  1. Meet je maten nauwkeurig op. Op een enkele Mercedes bus na is geen enkele camper volledig vierkant. Je matras zal dat dan ook niet zijn. En bij twijfel liever een millimeter meer, dan te weinig. Er kan altijd nog meer vanaf.
  2. Scoor een matras, bij Ikea of tweedehands op Marktplaats.
  3. Teken je maten af op je koudschuimmatras met een dikke stift. En zorg dat je eventuele extra stukken voor een ombouwbed tot zitje ook uit je matras kunt snijden. Het zou zonde zijn als je na het snijden erachter komt dat je het anders had moeten doen.
  4. Gebruik je mes om het matras op maat te snijden. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is dat je recht snijdt en dat de sneden niet perfect hoeven te zijn als je het matras nog gaat bekleden.

Dit heb je nodig

matras-op-maat-camper

Je matras bekleden

Wij hebben een vast bed in onze huidige bus, ik heb het matras dan ook niet bekleed. Bij mijn vorige camper heb ik dat wel gedaan. Simpelweg met een aantal meter stof van de lokale markt. Ik koos hiervoor een leuke stof en naaide deze op maat. Hierbij is het belangrijk om geen elastische stof te kiezen, maar eerder een canvasmateriaal. Canvas wordt namelijk ook vaak gebruikt voor buitenmeubilair en kan dus tegen een stootje.

Tip: koop altijd een meter extra
Tip 2: kies een donkere stof, zodat vlekken minder opvallen

>> Met de camper parkeren op Brouwersdam, een handige parkeertip!

Een hoeslaken op maat

Als het gaat om zelfbouw campers een van de meeste gestelde vragen is ‘Kan ik een hoeslaken op maat laten maken?’. Het lijkt op Google alsof meerdere fabrikanten dit aanbieden, maar in werkelijkheid bieden zij alleen de standaard camperhoeslakens aan. Ik heb tot op heden ook nog geen hoeslaken op maat, maar prop gewoon de hoeken van mijn te grote hoeslaken weg onder het matras.

And that’s how it’s done! Een matras op maat voor in de camper. En als iemand een andere oplossing weet voor een hoeslaken op maat, let me know!


Deze blogpost bevat affiliate links

>