Vanlife hygiëne: Op deze manier hou je het (enigszins) schoon

De waarheid is, leven in een camper is vies. Het grootste gedeelte van je tijd spendeer je toch buiten in natuur en niet op die ene vierkante meter die je camper te bieden heeft. Vieze schoenen, vieze sokken, alles wordt vies en al dat vuil komt ook weer in je camper terecht. Met deze tips hou je vanlife hygiëne nog enigszins op peil.

Accepteer het

Laten we voorop stellen dat als je van plan bent om in een camper te gaan wonen je het outdoor leven en het vuil wat daarbij hoort zult moeten accepteren. Thuis douche je misschien 1x per dag, in een camper kan dat best 1x per maand zijn. Maar dat betekent niet dat je niks kunt doen om jezelf schoon te houden!

vanlife hygiëne

Stranddouches

Een van de mooiste ervaringen die je kunt hebben in een camper is om je rijdende huisje op het strand te parkeren. ‘S ochtends wakker worden met de golven op de achtergrond, je blote voeten het zand in te laten zakken en een duik te nemen. Zwemmen in zee is natuurlijk een prima manier om je lichaam schoon te houden, alhoewel het anders is dan het nemen van een lekkere douche. Stranddouches zijn daarom ideaal! Voor 50 cent kun je vaak zeker een paar minuten douchen en heb je genoeg tijd voor een snelle wasbeurt. Voor 1 euro redt je het vaak ook nog om je haar te wassen en je benen te scheren.

>> Vergeet niet om een volledig biologisch afbreekbare zeep te gebruiken als je je wast in de natuur.

Wassen met een bodempje water (a.k.a. het hippie badje)

Bij mindere temperaturen is het natuurlijk geen feest om naar buiten te gaan voor een duik of een stranddouche. Jezelf wassen met een washandje en een bodempje water kan ook voldoende zijn. Je zult sowieso merken dat je veel minder van alles nodig hebt als je in een camper woont. Dat geldt ook voor water om je te wassen. Natuurlijk is het lekker om het leven te overdenken tijdens een, net iets te warme, douche, maar nodig is het niet. 200 ml water is in principe voldoende om je hele lichaam mee te wassen! Verwarm simpelweg het water op je fornuis en gebruik een washandje voor het wassen van je hele lichaam.

Rivieren, meren en watervallen

In principe werkt het wassen in rivieren, meren en watervallen precies hetzelfde als het wassen in de oceaan. Een klein beekje kan makkelijker zijn om ook je haar te wassen dan de zee, omdat je het water enigszins kunt reguleren. Je moet toch creatief zijn om je hygiëne op peil te houden tijdens vanlife.

vanlife hygiëne

De waterzak

We kennen hem allemaal wel, de echte waterzak! Deze simpele manier van douchen is ook erg geschikt voor warmer weer, omdat je hem wel buiten moet gebruiken. De meest gangbare modellen hebben een inhoud van 20 liter en dat is voldoende voor een kleine, snelle douche. De meeste waterzakken zijn van zwart kunststof en verwarmen in de volle zon snel erg snel op. Soms zo snel dat de watertemperatuur kan oplopen tot 38 graden. Oppassen dus!

Je zult na een tijd vanlife merken dat je kijk op hygiëne volledig zal veranderen. Vieze voeten onder het zand veeg je snel even af en je springt zo de camper in. Zand in je bed zal ook geen uitzondering meer zijn en ook het schoonhouden van je leefomgeving zal geen prioriteit meer hebben. Het is letterlijk dweilen met de kraan open.

Wat doe jij om hygiëne op peil te houden in de camper?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *