Vanlife & een geliefde: zo overleef je het!

Vanlife een geliefde is nooit saai. De ruimte waar je uit leeft is natuurlijk erg klein en dus deel je letterlijk alles op die paar vierkante meter. Maar hoe overleef je nu het wonen in een camper met een geliefde? Ik geef je tips naar aanleiding van mijn eigen ervaring.

Wonen in een camper met een geliefde

Wonen in een camper met een geliefde kan natuurlijk net zo mooi zijn als de tijd die je in een huis spendeert. Toch zijn er nog een aantal, andere uitdagingen die bij deze levensstijl komen kijken. Persoonlijke ruimte, hygiëne en de oneindige discussies “zullen we blijven of gaan?” over de parkeerplek van die nacht. En als jij dacht dat een tent opzetten met je lover al een uitdaging was, dan staat je nog heel wat te wachten.

Accepteer de imperfecties

Vanlife is verre van perfect als je onderweg bent en stap een is om dat te accepteren. En dat geldt voor jullie beiden! Je mag van geluk spreken als je een aparte badkamer hebt in je camper. Zo niet, dan kun je best tijdens het koken in de poeplucht van de ander zitten. En ik kan het weten, want ik had geen aparte badkamer. En wat dacht je van het drogen van je natte was in je slaapkamer/keuken/badkamer? Na een tijdje kun je erom lachen.

wonen-in-een-camper-met-een-geliefde

Geef elkaar de ruimte

Een van de dingen die veel mensen vergeten is dat je uit je camper moet leven, in plaats van erin. Die 5m2 is bedoelt voor koken, slapen en regenachtige dagen. Maar voor de rest van de tijd ben je bijna altijd buiten. Gebruik die gelegenheid om ook tijd zonder elkaar te spenderen en geef elkaar daarin de ruimte. Nu dat je je huis overal kunt parkeren is het juist ook leuk om apart van elkaar dingen te ondernemen. Mocht het nodig zijn dan kun je zelfs deze alleen-tijd inplannen iedere dag. Susan Cain legt in deze Ted Talk de belangrijkheid uit van alleen zijn in het dagelijks leven, echt aanrader.

>> 4 tips om te beginnen met vanlife

Focus op sterke punten

Even belangrijk in elke andere woonsituatie is het focussen op sterke punten. Je kunt elkaar bij iedere misstap continue in de gaten houden en daarom op focussen. Maar wat over het algemeen beter werkt is het focussen op sterke punten. Laat de man koken als hij daar beter in is en de vrouw de camper rijden als dat het beste werkt. Waar we op focussen groeit!

wonen camper geliefde

Balans

Dat brengt me meteen bij balans. Zo goed als de man misschien kan koken én de camper kan rijden is er balans nodig. En misschien klinkt dit logisch, maar ik heb gemerkt dat als je er niet op focust, het mis kan gaan. Zorg er dus voor dat er een goede taakverdeling is tussen jullie beiden. Wat voor ons goed werkte is dat we bijvoorbeeld om beurten de afwas deden. Omdat we geen stromend water hadden en altijd buiten afwaste was dit om de paar dagen een vrij uitgebreide taak. En geen van ons beiden vond het leuk om iedere keer een pannetje water op te warmen op het fornuis, vervolgens je handen te verbanden aan het water en dan met een nat shirt weer in de camper te gaan zitten. Actief bezig zijn met balans is dus zeker niet overbodig als je vanlife met je geliefde wil delen.

Communiceer

Communiceren is waarschijnlijk nog wel het allerbelangrijkste. Alle bovenstaande punten zullen geen succes worden als je er niet over praat met elkaar. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik weet dat emoties hoog op kunnen lopen in zo’n kleine ruimte. Daarom is het belangrijk om te praten over: wat vindt de ander leuk om te doen en wanneer heeft hij/zij de meeste behoefte aan alleen-tijd? Maar communiceer ook als je even geen zin hebt in je taken of je de verdeling liever anders ziet. En vergeet ook niet iets te zeggen als bepaalde dingen je juist wel bevallen.

Vanlife en een geliefde, doe jij het? En wat zijn jouw ervaringen?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *