Waarom ik nooit ben doorgegroeid binnen een bedrijf

Ik denk dat er weinig mensen die zoveel banen hebben gehad als ik. Ik heb ze nooit geteld, maar je komt misschien wel richting de 100. Nooit ben ik doorgegroeid binnen een bedrijf, meestal was ik na een paar maanden alweer weg.

Renee van der Hoff

Geluk

Op mijn 14e begon ik met een baantje bij een loonbedrijf, na school ging ik dan stekken en zo heb ik er veel gehad. Van horeca tot werken in een winkel, van poetsen van wc’s tot administratief, bij geen enkele baan had ik het idee dat ik er echt gelukkig zou worden. Mijn ouders wilde graag dat ik door zou groeien, maar met deze verantwoordelijkheid zag ik direct minder vrijheid.

Onbegrip

Ik heb loondienstbanen waarschijnlijk nooit echt begrepen, vanaf jongs af aan snapte ik niet waarom ik geen vrij mocht hebben als het mij uit kwam. De regels die een werkgever stelde waren voor mij altijd onacceptabel, de enige die er echt beter van werd was een ander. Zo heb ik contracten gehad van 16 uur per week, waar wel 60 uur beschikbaarheid werd gevraagd! En het erge ervan is dat er altijd mensen zullen blijven bestaan die dit oké vinden en dus accepteren.

Autoriteit

De vraag ‘waarom?’ stelde ik de mensen die iets van me verwachtte te vaak. Waarom krijg ik geen vrij als iemand anders kan invallen? Waarom verdient iemand in dezelfde functie als ik meer? Waarom moet ik in oktober al doorgeven wanneer ik in augustus op vakantie wil? Vaak waren er geen antwoorden, behalve dat dat gewoon de regels waren. Onacceptabel vond ik het, het voelde continue of iemand anders bepaalde over mijn leven en persoonlijk geluk.

Rebels

Zo snel als werkgevers niet meewerkte stopte ik gewoon. De baan was me meestal te weinig waard om mijn gehele leven eromheen te bouwen. Dat resulteerde veel in zwart werken, waarin ik zelf de controle had en weinig verdienen, omdat ik soms weer weken zonder baan zat. Uitzendbureau’s hebben wel altijd veel aan me gehad trouwens.

Eigen baas

Nu dat ik doorheb dat ik mezelf mag zijn als ik eigen baas ben had ik veel eerder moeten weten! Ik ben nooit vies geweest van hard werken, maar wel voor een ander. Nu werk ik harder dan ooit tevoren en zie ik dat terug op mijn bankrekening en voel ik het iedere ochtend als ik opsta en ’s avonds als ik naar bed ga. Ik bepaal hoe laat ik begin met werken, wanneer ik vakantie heb en kan mijn spontane zelf zijn, omdat ik ook nog eens locatie onafhankelijk werk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *