8 tips voor een onvergetelijke trip naar de Sahara woestijn

Mijn bezoek aan Marokko en de hoofdstad Marrakech combineerde ik met een 3-daagse trip naar de woestijn. Een ideale manier om de drukte van deze stad even te ontvluchten, maar meer dan dat een onmisbare ervaring tijdens je reis naar dit bijzondere land. Met mijn 10 tips voor een 3-daagse trip naar de Sahara woestijn weet je ook zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.

1. Plan je reis

Onderschat je bezoek aan deze zandvlakte niet, want de Sahara ligt echt in ’the middle of nowhere’. Dat betekent dat je een lange reis voor de boeg hebt en zelfs ik had dat enigszins onderschat. Een georganiseerde tour vanaf Fez of Marrakech boek je vanaf 3 dagen en afhankelijk van het seizoen is zelfs dit erg kort. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een auto te huren en op eigen gelegenheid zowel het Atlasgebergte als de Sahara te verkennen. Hiervoor zou ik iets meer tijd nemen dan 3 dagen.

2. Bereid je voor op het weer

In principe kun je de Sahara het hele jaar door bezoeken. In werkelijkheid is het namelijk zo dat je van je 3-daagse trip maar een korte avond en nacht echt spendeert aan de rand van de woestijn. Het kan natuurlijk gevaarlijk zijn om dieper de Sahara in te gaan, maar over extreme hitte hoef je je dus geen zorgen te maken. Over de koud dan misschien weer wel, want ’s nachts kan het best maar 10 graden zijn. Iets om zeker rekening mee te houden, ik nam thermoskleding mee en sliep zelfs met mijn muts op en mijn jas aan.

trip sahara woestijn

3. Waar boek je?

Er is geen enkel land waar de prijzen zo verschillend kunnen zijn als in Marokko, zowel voor een biertje als voor een 3-daagse trip naar de Sahara. Je kunt je reis boeken via Tripadvisor, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Ik vind het zelf veel leuker om direct bij de accommodatie een uitstapje te boeken, want ook hier is er soms ruimte om te onderhandelen over de prijs. Ik betaalde voor mijn 3-daagse trip 900 dirham = ongeveer 90 euro. Maak je geen zorgen over volle tours, er gaan dagelijks tientallen toeristen richting de Sahara.

>> Lees hier wat mijn 17-daagse soloreis door Marokko kostte

4. De reis zelf

De reis zelf bleek pittiger dan verwacht! In praktijk spendeer je de eerste dag 8 uur in een toerbus voor 12 personen met af en toe een tussenstop. De chauffeurs zijn geen tourguides en spreken vaak slechte Engels, je moet het dus jezelf naar je zin maken. Ik knoopte al vrij snel gesprekken aan met mijn medepassagiers, vroeg af en toe om een verzoeknummertje en sliep veel. Na een lange dag met bezoeken aan het berberdorp Aït-Ben-Haddou en de Todgha kloof arriveer je in het donker op de eerste bestemming. Maar hou je vast, ook de volgende dag staat er weer een rit van 6 uur voor de boeg tot een Merzouga, de eindbestemming. Om vervolgens na een unieke nacht in de Sahara dezelfde rit weer terug te maken.

5. Accommodaties

Een 3-daagse trip naar Sahara woestijn bestaat uit 2 unieke overnachtingen. Een in het Atlasgebergte en een aan de rand van de woestijn in het dorpje Merzouga. Bij onze eerste overnachting bleek de kamerindeling nogal een puzzel, uiteindelijk sliep ik met nog 2 andere Nederlanders op een kamer. Na aan gezellige en muzikale avond bleek er geen stromend water te zijn en helaas ook geen verwarming. Voor mij niet direct een probleem, vanwege mijn uitgebreide kampeerervaring en mijn goede voorbereiding. De tweede nacht spendeer je in een grote berbertent met nog 3 anderen op de kamer. Zeker een unieke ervaring onder de kraakheldere sterrenhemel van Marokko.

7. Geen douche

Het is misschien enigszins te verwachten, maar de berbertenten in de woestijn beschikken niet over een douche. Een toilet en wastafel zijn er wel, maar een uitgebreide mogelijkheid om jezelf op te frissen is er hier dus niet. De accommodatie in het Atlasgebergte was in principe wel voorzien van een mooie douche en schoon toilet, maar op het moment van bezoek bleek ook hier geen stromend water. Dat kan natuurlijk voor de een uitermate ongemakkelijk zijn, ik vond het de ervaring alleen maar compleet maken. Alhoewel het doorspoelen van het toilet misschien wel vriendelijk was geweest tegenover mijn nieuwe, tijdelijke vrienden.

trip sahara woestijn

6. Prijs

Ik boekte mijn uitstapje dus bij de Riad in Marrakech voor 900 dirham. Bij deze prijs zit de reis, accommodatie, ontbijt en diner inbegrepen. Dat betekent dat lunch, drankjes en souvenirs niet zijn inbegrepen en deze nog voor eigen rekening komen. Reken hiervoor tijdens je 3-daagse trip in de Sahara woestijn op ongeveer 100 euro extra. Dat betekent dat je ongeveer 100 euro hebt uitgegeven voor een weekend in de Sahara.

7. Zand in je camera

Een niet zo fijne bijkomstigheid zijn de fijne korrels zand waar de woestijn uit bestaat. Ik liep met 2 spiegelreflexcamera’s en 1 vlogcamera en na ruim een uur foto’s maken hadden ze allemaal problemen met scherpstellen en in-en uitzoomen. Jammer, maar gelukkig niet permanent, want met een goed luchtspuitje kun je veel van het zand eruit krijgen en in principe is het een kwestie van tijd. Adviseer ik je om je camera dan niet mee te nemen? Nee, want de foto’s die je maakt tijdens je trip in de Sahara woestijn zijn echt uniek!

8. Verwacht niet dat je kamp volledig afgelegen is

Vanwege nieuwe regelgeving is het niet meer toegestaan om echt middenin de Sahara te slapen. Het tentenkamp waar je slaapt ligt aan de rand van het dorpje Merzouga en aan de rand van de woestijn. De verschillende kampen liggen daardoor ook erg dicht bij elkaar, maar dat mag de pret niet drukken. Bijna alle georganiseerde tours lopen met een kamelen door de woestijn, dus je mist niks aan echte woestijnervaring. Je stapt op de kameel, maakt een prachtige route en hij zet je dan ook weer netjes af waar je bent opgestapt.

Al met al is een 3-daagse trip naar de woestijn een hele toffe ervaring, maar zeker intensiever dan dat ik van te voren had ingeschat. De totale 25 uur in de auto in 3 dagen tijd is erg heftig en dat zeg ik niet aankomen. Als het weer wat beter was geweest had ik er waarschijnlijk nog 2 nachtjes achteraan geplakt. Les voor de volgende keer!

Bekijk hier de video over mijn 17-daagse soloreis door Marokko

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *