10 vakantie tips voor een bezoek aan betoverend Marrakech

Eind december vertrok ik voor een 3-weekse rondreis naar Marokko. Ik reisde solo van Fez, langs de kust naar de meest toeristische hoofdstad van Noord-Afrika, Marrakech. Deze stad was in vergelijking met andere Marokkaanse steden kleurrijk en druk, maar met genoeg attracties om de soms drukke binnenstad even te ontvluchten. Mijn 10 tips voor de leukste tijd in Marrakech vind je hier.

De medina van Marrakech

Geen enkele medina is zo groot als de medina van Marrakech, verdwalen gegarandeerd. De app map.me werkt op veel plekken in Marokko beter dan Google Maps voor een echte routebeschrijving, alhoewel Google Maps beter is in het aangeven in welke richting je moet lopen. Vergeet ook niet de locatie van je overnachting op te slaan voordat je weggaat. De medina is verder ideaal voor mooie plaatjes en goedkoop shoppen.

tips marrakech
tips marrakech

Djema el Fna plein

Het Djema el Fna plein is het meeste bekende plein van Marrakech, een echte bezienswaardigheid. Overdag is het plein zo goed als leeg en ’s avonds verandert het in een grote markt met eten, poefen, spiegeltjes en meer. Zeker leuk om hier een hapje, drankje en wat souvenirs te scoren. Helaas vind je hier ook apen aan kettingen en slangenbezweerders. Probeer dit te negeren en ga zeker niet op de foto met deze dieren, dit is pure dierenmishandeling.

Eten op het Djema El Fna plein

In het hart van Marrakech vind je ’s avonds tientallen kraampjes. Hier verkopen ze allerlei snuisterijen, maar ook veel eten. Op het Djema el Fna plein eten is heel anders dan in de rest van Marokko. Je kunt er niet alleen verse jus d’orange drinken, maar ook olijven kopen. En wat dacht je van een kamelenburger eten? En dat allemaal spotgoedkoop!

Bahia paleis

Dit prachtige paleis met aangrenzende tuin in het hart van Marrakech is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw voor de eerste minister van dit Islamitische land. Een bezoek waard vanwege de bijzondere architectuur en het sprookjesachtige glas in lood. Je kunt dit paleis op eigen gelegenheid bezoeken, een gids is niet per se nodig. De voormalige hammam en diverse slaapkamers zijn allemaal openbaar te bezoeken, maar ben er wel vroeg bij! Het kan er erg druk zijn en soms is het paleis gesloten vanwege speciale gelegenheden.

>> Combineer Marrakech met een bezoek aan de hoofdstad Rabat

Jardin Majorelle

Mijn absolute favoriet is de tuin van Majorelle. Deze blauw versierde, botanische tuin ligt buiten het centrum van de stad, op ruim een half uur lopen vanaf het Jemaa el Fna plein. De tuin werd in 1924 ontworpen door kunstenaar Jack Majorelle en uiteindelijk overgenomen door Yves St.Laurent. Voornamelijk de rust, het geluid van stromend water en de combinatie van de blauwe gebouwen met het groen is erg bijzonder.

Marrakech 1 6

Boek een prachtige Riad

Vanwege het toeristische karakter zit Marrakech vol met riads. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis voor rijke mensen, maar dienen tegenwoordig vaak functie als accommodatie. De meeste riads vind je vaak binnen de muren van de medina en is waar toevluchtsoord. Vroeger vaak gebouwd met de privacy in gedachten, nu een ideale plek voor een goede nachtrust. Er is een riad voor iedere prijs, als hostel al vanaf 6 euro per nacht en de echte 1001 ervaring voor bijvoorbeeld 50 euro per nacht. Een onmisbare ervaring op dit lijstje met tips voor Marrakech.

Marrakech 1 1
Marokko 1 5

Hamman

Hoe beter de drukte ontsnappen dan met een heerlijke massage? Een hammam kun je overal boeken, want het hoort bij de Arabische cultuur. Marokkanen vinden dagelijks douchen over het algemeen niet voldoende en delen daarom zeker wekelijks mee aan een hammam. Bijna ieder huis in Marokko heeft een hammam ruimte of deze zijn gemeenschappelijk te bezoeken. Tijdens dit rituaal wordt het lichaam volledig gescrubd, geolied, gewassen en gemasseerd. Makkelijk om te weten is dat je hierbij helemaal naakt gaat op je onderbroek na en dat de meeste riads ook een hammam hebben. Verder een dikke aanrader!

Shoppen

Sluit je je reis af in Marrakech? Dan behoort het zeker tot de tips om je souvenirs in Marrakech te kopen. Zowel in de medina als op het Jemaa el Fna plein vind je allemaal kraampjes met zo goed als dezelfde dingen. Mij viel het op dat sommige dingen net even wat goedkoper waren buiten de medina, dan er middenin. Ik had een lijstje gemaakt en eindige zelfs met een personal shopper. Vergeet niet dat het normaal is om zeker 15 minuten te onderhandelen over een prijs en dan het liefste met een lach.

Dompel jij jezelf het liefste onder in de drukte van Marrakech of ontwijk je hem?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *