Krijg je een boete als je gaat wildkamperen in Portugal?

Portugal is mijn favoriete plek om met de camper naartoe te gaan en ook ik heb meer wild gekampeerd dan betaald voor mijn overnachtingen. Legaal is dat nooit geweest, maar de overheid heeft het altijd gedoogd. Is dat vanaf nu voorgoed afgelopen? Krijg je voortaan een boete als je gaat wildkamperen in Portugal?

Wildkamperen in Portugal

Al eerder vertelde ik op mijn blog dat wildkamperen in Portugal echt een ding is. De politie zal je hooguit vriendelijk, toch dringend verzoeken om ergens anders te parkeren. Mocht je echt op een gevaarlijke plek staan of er bende van maken, alleen dan riskeer je een boete van minimaal € 200,- tot € 2.000 in natuurparken-en reservaten. Tot op heden was er dus eigenlijk weinig aan de hand.

wildkamperen-portugal-boete

Wildkamperen is voortaan een milieumisdrijf

Vervelend, maar waar. Diverse gemeentes kregen steeds meer klachten over wildcamperaars. Zo laten veel kampeerders hun staplaats niet schoon achter en vormen daarmee een gevaar voor het behoud van de natuur. Niet zo netjes natuurlijk! Daarnaast zou wildkamperen een gevaar zijn voor de volksgezondheid en de verspreiding van corona niet ten goede komen. Wildkamperen in Portugal is dus vanaf 27 november 2020 een milieumisdrijf en wordt beboet.

Krijg je een boete als je gaat wildkamperen in Portugal?

Ja! De GNR (Portugese politie) heeft zelfs afgelopen zomer alleen al 600 boetes uitgedeeld in de regio’s Setúbal, Beja en Faro aan caravans en andere kampeerders aan zee. Kamperen buiten de aangegeven plekken of ook maar iets wat lijkt op een overnachting is voortaan strafbaar en wordt bestraft met een boete tussen € 200 en € 36.000, aldus de GNR.

Maar ook het negeren van een parkeerverbod of stopverbod, ook door campers of caravans, valt onder verkeersovertredingen. Dit kan een boete van tussen de € 60 en € 300 euro tot gevolg hebben.

boete-wildkamperen-portugal

Meer camperplaatsen op komst

Het goede nieuws is dan wel dat Portugal werkt aan meer camperplaatsen. Vooral voor overwinteraars is dit natuurlijk goed nieuws. Op een veilige plek parkeren voor een paar maanden is sowieso een beter idee dan wildkamperen. Het kost je dan natuurlijk wel meer geld en het aantal camperplaatsen zal nog lang niet genoeg zijn om alle kampeerders een fijne plek te geven, maar het is vooruitgang.

Wat vind jij ervan dat wildkamperen in Portugal voortaan wordt beboet?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *