Hoe je je werkgever overtuigt dat je locatie onafhankelijk wilt werken –

Helaas is het nog niet bij iedere werkgever normaal dat een beroep locatie onafhankelijk wordt uitgevoerd. Toch is het vaak zo dat veel werkzaamheden niet in teamverband gebeuren en je veel alleen, achter je laptop zit. Wat maakt het dan nog uit in welk land je bent?

Digital nomad worden

De digital nomad trend is al jaren actief en toch lijkt het soms alsof wij, nomaden deze manier van werken nog moeten introduceren. Al ben je in loondienst en heb je het idee dat je inderdaad grotendeels achter de pc zit voor je werkzaamheden dan zou je kunnen overwegen om je laptop mee te nemen naar een andere werkplek, of zelfs een ander land!

Het is niet nodig fysiek aanwezig te zijn

De eerste stap is natuurlijk om te kijken of je werkzaamheden inderdaad voornamelijk achter de pc plaatsvinden. Ben hierover eerlijk tegen jezelf! Als het echt je droom is om digital nomad te worden zou het ook zo kunnen zijn dat een andere baan beter bij je past of je zelfs het beste als freelancer aan de slag kunt gaan.

locatie onafhankelijk werken.

Welke werkzaamheden kan je online doen?

Als inderdaad blijkt dat 80% van je huidige werkzaamheden achter de computer plaats vinden zul je creatief om moeten gaan met de overige 20%. Ga je wekelijks op klantenbezoek? Heb je regelmatig een meeting met je team? Moet je nog veel vragen omtrent het werk? Al deze werkzaamheden zijn locatie onafhankelijk uit te voeren, je zult ze dus online moeten maken. Opdrachtgevers en collega’s kun je bellen, eventueel zelfs met beeld.

Reizen inspireert je

Er zijn tal van onderzoeken gedaan die aantonen dat reizen je horizon verbreed.
In plaats van na een lange werkdag op de bank te ploffen met Netflix op, ga jij wandelen in de lokale natuur of pak je je surfbord om je gedachten even helemaal leeg te maken. Deze nieuwe omgevingen zorgen voor nieuwe inzichten en geven je creativiteit de ruimte. Tevens is ook zo dat de productiviteit op kantoor niet altijd erg hoog is, als jij meer vrijheid krijgt kun je zelf je uren en werk indelen wanneer het jou uitkomt en dus efficiënter werken.

Een andere tijdzone

In veel gevallen zal dit in je nadeel werken, toch zijn er ook werkgevers die dit als voordeel kunnen zien. Nederlandse bedrijven met internationale klanten zijn natuurlijk in een andere tijdzone gesloten, vanwege het tijdsverschil. Jij ziet hier een unieke kans door juist deze klanten te woord te staan tijdens jullie sluitingstijd! Mocht je baas vanwege deze reden geen buitenlandse klanten hebben dan kun jij daar nu ook verandering in brengen!

En het is nog goedkoper ook!

Het geen waar je werkgever waarschijnlijk het bangste voor is is dat het hem meer geld gaat kosten, maar niet is minder waar. Omdat jij efficiënter werkt heb je minder tijd nodig voor hetzelfde werk. Je wordt niet afgeleid door collega’s, achtergrondmuziek of meetings die je uit je flow halen. Je baas maakt een werkplek vrij, hoeft geen kilometervergoeding meer uit te betalen en hoeft geen uniform meer aan te schaffen.

In de praktijk

Misschien dat je werkgever nog steeds niet staat te springen, omdat er voor hem/haar nog steeds veel risico’s aan hangen. Stel dan een proefperiode voor en maak duidelijke afspraken. Je hoeft natuurlijk niet meteen voor de rest van het jaar naar Nieuw-Zeeland te verkassen, maar je kan klein beginnen. Spreek goed af wanneer jullie contact hebben en wanneer je wat aanlevert.

Garantie heb je nooit, maar niet geschoten is altijd mis!

>