Vanfood: Japanse noodlesoep met kip en shiitake, uit 1 pan –

Deze Japanse noodlesoep is een echte toevoeging aan mijn Vanfood serie. Wederom een heerlijk eenpansgerecht voor op de camping of onderweg. Supermakkelijk dus, gezond én wederom weinig afwas. Wat wil je nu nog meer? Deze Japanse noodlesoep is extra lekker als het buiten de bus koud is en je even wat nodig hebt om je lekker op te warmen.

Japanse noodlesoep

Noodlesoep komt het meeste voor in Azië en ik at het dan ook veel in Tokio. Er zijn verschillende soorten noodles die je kunt gebruiken voor een Japanse soep. Voor dit recept gebruikte ik Japanse udonnoedels, maar je kunt het ook maken met ramen. Beiden lijken veel op elkaar, maar ramen hebben meer bite. De udonnoodles zijn daarentegen een stuk zachter, slurpen dus gegarandeerd. Iets wat in de Japanse cultuur trouwens helemaal niet erg is. Je krijgt daar bij de noodlesoep zelfs stokjes en eventueel een kleine lepel voor de bouillon die er over blijft.

De Shichimi Togarashi is trouwens een echte must voor bij dit gerecht. Shichimi Togarashi staat voor de 7 kruiden die je terugvindt in deze kruidenmix. Het wordt in Nederland soms aangeduid als Japanse peper, omdat de mix 3 soorten peper bevat. Je vindt deze in je lokale toko.

Dit recept is voor 2 personen en heeft een bereidingstijd van ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten

  • 200 gram udon noedels
  • 240 gram kipfiletreepjes
  • 2 theelepels Shichimi Togarashi
  • 150 gram paksoi
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • Halve rode peper
  • Half bouillonblokje
  • 1 ei
  • 20 ml sojasaus
  • 250 gram shiitake
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 250 milliliter water
japanse noodlesoep

Bereiding

  • Marineer de kipfilet in de Japanse kruidenmix, nog beter is om dit een avond van te voren al te doen.
  • Snij de gember, knoflook en rode peper fijn.
  • Bak deze op middelvuur in een soeppan met wat sesamolie aan.
  • Voeg na enkele minuten de gemarineerde kipfilet toe en bak op middelvuur 2 minuten aan.
  • Snij de paksoi in grove stukken, maar hou het witte gedeelte apart van het groene gedeelte.
  • Snij de shiitake, ik hou zelf van wat grotere stukken, dus ik snij ze in plakjes.
  • Voeg het witte gedeelte van de paksoi en de shiitake toe aan de soeppan.
  • Bak een paar minuten op middelhoog vuur even mee.
  • Verkruimel een bouillonblokje boven de soep en ook het water kan erbij.
  • Breng de soep aan de kook en voeg de verse udon noedels, het ei en het groene gedeelte van de paksoi toe
  • Verlaag het vuur tot het water nog wel pruttelt, maar niet kookt
  • Haal na 8 minuten het ei eruit met een lepel en laat schrikken onder koud water
  • De soep is klaar als de noedels zacht zijn
  • Pel het ei, verdeel in 2 helften en leg in de soep
  • Maak af met een beetje peper, scheutje sojasaus en bestrooi met sesamzaad

Tip: de schil van een ei insmeren met citroen helpt tegen het breken tijdens het koken.

Nog meer eenpansrecepten

Van deze eenpansrecepten ga je ook blij worden: risotto met eekhoorntjesbrood of pompoenstoofpot met chorizo. En wist je dat wafels maken ook prima kan zonder wafelijzer?

>