Gedachtepatronen herkennen met de bodyscan

Eerder schreef ik al waarom ik mediteer op regelmatige basis. Omdat ik, jaren geleden, een 8-weekse Mindfulness cursus heb gevolgd kan ik me nu bewust zijn van mijn gedachtepatronen en hier op anticiperen. Ik hoef dus niet meer altijd vanuit automatisme te reageren. Oefening baart kunst!

De bodyscan

De bodyscan is een meditatietechniek uit de Mindfulness. In stilte en zonder afleidingen mediteer je, afwisselend van 5 minuten tot bijvoorbeeld 3 kwartier. Tijdens de bodyscan loop je in gedachten je gehele lichaam langs, van je kruin tot je kleine teen. Tijdens deze scan gebeurt het dat je gedachten afdwalen en je na gaat denken over alledaagse dingen, zoals de boodschappen of je volgende afspraak van die dag. Dat is natuurlijk prima, maar nodig jezelf toch uit om weer terug te keren naar de oefening.

Oefenen

Voor veel dingen geldt dat het niet automatisch gaat en zul je dus moeten oefenen. Mijn 8-weekse Mindfulness cursus was een soort van ramp, ik snapte er het nut niet van, terwijl ik me toch vrijwillig had ingeschreven. Ik deed mijn uiterste best me te focussen en had grootse verwachtingen. Helaas gaven de uren in stilte doorbrengen met mijn eigen gedachten me bar weinig en was ik teleurgesteld. Tot ik tijdens mijn reizen veel tijd en ruimte had en de simpele bodyscan weer oppakte. Ik begon met steeds een kwartier en breidde dat uit naar drie kwartier. Na weken oefenen merkte ik dat er een stukje ruimte was gekomen in mijn gedachtegang.

bodyscan

Het proces

Allereerst leer je stilstaan bij wat je denkt, hoe je je voelt en hoe je reageert, zonder dit te veroordelen of anders te willen dan het nu is. Dus in plaats van jezelf te willen verbeteren of te veranderen leer je in het hier-en-nu op een vriendelijke, niet veroordelende wijze naar innerlijke ervaringen te kijken. Dit wordt ook wel mindfulness (opmerkzaamheid) genoemd. Je hebt mindfulness nodig om je gewoonten te herkennen, zodat ze niet voortdurend met je op de loop gaan. En dat is precies wat je door middel van het oefenen van de bodyscan dus kunt bereiken.

Gedachtepatronen herkennen

Na een hele tijd oefenen kwam ik erachter dat ik mijn geoefende techniek in de praktijk kon uitvoeren. Ik ben namelijk nog al een druktemaker, ik kan mezelf totaal opvreten over dingen die komen gaan en me daar enorm druk om maken, terwijl het nog niet eens zover is. Dit zijn ideale momenten om je Mindfulness te gebruiken en dus jezelf uit te nodigen terug naar het heden te komen. Het is helemaal niet nodig jezelf zo druk te maken, vaak omdat je geen invloed hebt op de situatie of er ook mee kunt dealen op een ander moment. Ik kan me zelfs zo druk maken dat ik er hoofdpijn van krijg. Natuurlijk gebeurt dat nog steeds wel eens, ik ben ook geen monnik.

Toch kan ik tegenwoordig dit gedachtepatroon herkennen en hoef ik hier niet meer uit automatisme op te reageren, er is dus als het ware een klein beetje ruimte ontstaan tussen de gedachte en de reactie daarop. Soms maak ik me er even bewust van en soms focus ik even een momentje op mijn ademhaling.

Ben jij een druktemaker? En hoe ga jij hiermee om?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Gedachtepatronen herkennen met de bodyscan”