Geocachen is sinds corona echt een van mijn favoriete hobby’s geworden. Ieder weekend ga ik eropuit om gele smileys te scoren in de app en los ik de meest originele rebussen op om vervolgens mijn naam op een velletje papier te kunnen schrijven. Heb jij geen idee waar ik het over heb? Ik heb het over geocaching en ik leg je uit wat het is.
Wat is geocaching?
Geoacaching is een app waarmee je, over de gehele wereld, op zoek kunt gaan naar zogenaamde caches. Na het installeren van de app zal je de wereld anders bekijken, omdat je nu weet dat er in ieder hoekje of gaatje een cache verstopt kan liggen. Er liggen zo’n 40.000 actieve geocaches in Nederland en zo’n 2.400.000 (!) over de hele wereld verstopt. De app bestaat sinds 2000 en ging oorspronkelijk van start met maar 75 locaties, waarvan 1 in mijn geliefde Portugal.
Hoe werkt geocaching?
Geocaching werkt via een app op je smartphone. In deze app zie je allemaal verschillende tekentjes verspreid over de hele wereld. Deze gekleurde tekentjes zijn allemaal geocaches. Soms liggen ze specifiek op die plek verstopt, soms moet je er eerst een puzzel voor oplossen of een wandeling voor maken. Alle geocaches hebben een getal op basis van terrein, moeilijkheidsgraad en grootte van de cache. En niet alle caches zijn zichtbaar in de app als je geen premium lidmaatschap hebt. Een cache vind je op basis van GPS. Als je een geocache hebt gevonden schrijf je altijd je naam op het bijgevoegde papiertje en log je de gevonden cache in de app. Je verstopt de cache weer op de plek waar je hem hebt gevonden en kunt meteen weer door. Iedere gevonden cache verandert in de app van groen, geel, oranje of blauw naar een gele smiley.

Hoe ziet een geocache eruit?
Een lastige vraag, want een geocache heeft eigenlijk altijd een andere vorm. Omdat iedereen geocaches kan verstoppen, pakt men voornamelijk wat voor handen is. Soms is dat een broodtrommeltje, een kokertje, maar vaak is het een buisje van een oude camera. Soms zit een geocache in de grond, soms in een boom, soms in een steen, soms onder water, in een vogelhuisje, ruilbieb, noem maar op. Je zal op een bepaald punt oog krijgen voor goede geocache locaties en je soms zelfs verbazen dat er op de meest perfecte verstopplek nog geen ligt.
Waar vind je een geocache?
Geocaches vind je dus over de hele wereld, van je voortuin tot in Tokio. De geocaches die daadwerkelijk in iemand zijn voortuin liggen zijn uiteraard met toestemming gelegd. Alhoewel het er soms raar uit ziet als je iemand in een voortuin over de grond ziet zoeken.
Welke soort geoaches zijn er?
Er zijn zeker 10 soorten geocaches, ik zal de meest voorkomende uitleggen.
Traditionele cache
Deze caches vind je veruit het meeste in de app. Ze zijn groen en liggen altijd precies op de plek waar ze in de app staan aangegeven. Op deze plek vind je dan vaak een kleine broodtrommel of klein kokertje met een logboek erin. Meestal liggen er meerdere traditionele caches bij elkaar in de beurt, zodat je er meteen meerdere kunt pakken tijdens een mooie wandeling.
Multicache
Een multicache is oranje in de app. Deze GPS locatie is vaak een startpunt waarna het noodzakelijk is meerdere, zogenaamde waypoints te bezoeken om de uiteindelijke cache te vinden en te loggen. Een goede wandel- of fietstocht en wat puzzelskills zijn meestal vereist bij een multicache.
Mystery cache
Een mystery cache wordt in de app aangeduid middels een blauw vraagteken. Hier dien je eerst een (virtuele) puzzel op te lossen voordat de coördinaten vrij worden gegeven. Persoonlijk niet mijn favoriete cache, ik ben liever fysiek op zoek dan dat ik thuis achter een puzzel zit op te lossen.

Earth cache
Een earth cache ziet er in de app uit als een klein wereldbolletje. Bij deze soort caches is het niet nodig om op die locatie op zoek te gaan naar een voorwerp. Je dient hier eerst (virtueel) wat vragen te beantwoorden die je uiteindelijk naar een locatie navigeren. Hier dien je een selfie te maken en deze in te sturen als bewijs. Daarna is het mogelijk om de cache pas te loggen.
Hoe lang duurt geocaching?
Op basis van de eerder genoemde scores op het gebied van terrein en moeilijkheidsgraad kun je proberen in te schatten hoe lang het duurt voor je hem hebt gevonden. Een geocache met een score van 1,5 moeilijkheid en 1,5 terrein heb je meestal vrij snel gevonden. Maar een moeilijkheidsgraad van 5,0 kan je best een halve dag tijd kosten. Vaak hebben de wat moeilijkere geocaches wel een hint voorhanden en je kan de eigenaar een berichtje sturen als je er echt niet uitkomt.
Hier moet je op letten
Er zijn een aantal dingen die wel handig zijn om te weten voordat je op pad gaat. Het zal voor mij ook niet de eerste keer zijn dat ik was vergeten me goed in te lezen. Sommige geocaches hebben namelijk bijzondere eigenschappen en vereisen wat voorbereiding. Zo zijn er bijvoorbeeld hengelcaches, waarvoor het nodig is om een hengel mee te nemen. Of zijn er geocaches verstopt onder water of is een magneet vereist. Meestal is dit niet het geval, maar het zou zonde zijn als je zomaar op pad en uiteindelijk niet kan loggen.
Geocache jij al? En zou je je ervaringen willen delen op Meet Me At The Beach? Neem dan eens contact op.