Tilburg, industriestad. Dit is wat ik zo bijzonder vind aan mijn stad

Jullie vroegen er massaal naar op Instagram, een blogpost over bijzondere plekjes in Tilburg, mijn stad. Op de 3 jaar dat ik in het buitenland ben geweest na, heb ik er altijd in en omheen gewoond. Ik voel me er thuis, omdat Tilburg naar mijn mening alles heeft waar ik van hou. Benieuwd wat dat is? Lees dan verder!

Spoorpark

Voor wie het Spoorpark nog niet kent, dit is het grootste burgerinitiatief van Nederland! Je vindt het park aan de linkerkant van het station in de zogenaamde Spoorzone. Buiten dat het de binnenstad van deze industriestad meteen groen kleurt is er ook nog eens heel veel te doen. Zo staat er de Kempentoren, een uitkijktoren van 35 meter hoog met een adembenemend uitzicht. Is er een beachvolleybalveld, skatepark, talloze evenementen en zelfs een camping! Een heerlijke plek dus om te picknicken, kamperen, te sporten of gewoon voor een wandeling.

bijzonder tilburg
Spoorpark en Kempentoren

Spoorzone

Het woord zegt het eigenlijk al, in de Spoorzone vindt zich het oude spoor. Een aantal oude stationsgebouwen staan nog overeind en worden nog regelmatig gebruikt voor evenementen. Zo wordt de oude NS werkplaats, de Wagenmakerij tegenwoordig gebruikt voor o.a. de bekende Swanmarket. En de Koepelhal tot voor kort ook als locatie voor bijvoorbeeld Festival Mundial. Wat de Spoorzone zo uniek maakt is dat de gebouwen nog in zo goed als originele staat zijn en daardoor de oude, industriële look hebben behouden. Ook vindt je in de Spoorzone de award winnende bibliotheek, LocHal (LocomotiefHal).

bijzonder tilburg
Festival Mundial in de Spoorzone

Moerenburg

Een van de mooiste dingen aan Brabant is de overvloed aan natuur. Vanaf het centrum ben je altijd binnen 10 minuten fietsen in een mooi, groen gebied. Moerenburg is een landschapsgebied tussen het oosten van Tilburg en Berkel-Enschot van maar liefst 161 ha groot! Je kunt je hier dus uren vermaken door te wandelen of te fietsen. Fijn pluspunt is dat het er ook nooit echt heel erg druk is, omdat er dus ruimte genoeg is.

>> 5x de beste flex werkplekken van Tilburg

bijzonder tilburg
Moerenburg

Korte Heuvel

De Korte Heuvel is ’the place to be’ voor een terrasje. Dit kleine straatje vindt je in het verlengde van de Heuvel en op loopafstand van de Piushaven. Er mogen geen auto’s komen in deze straat en daarom is het de ideale plek om mensen te kijken. Onder het genot van een biertje kun je aan de linkerkant de hele middag in de zon zitten, gezelligheid gegarandeerd! Ook leuk, de gehele straat wordt regelmatig omgetoverd tot één grote kroeg waarbij alle cafés samenwerken.

Piushaven

Weer zo’n prachtig stukje natuur middenin het centrum van de stad. De Piushaven is pas in de laatste paar jaar enorm populair geworden, maar inmiddels al bijna 100 jaar actief. Het is de grootste stadshaven van Nederland! Rondom de Piushaven vindt je tientallen leuke kroegen en restaurants en is er inmiddels ook veel woonruimte. Ook leuk om eens een bootje te huren of met een SUP board (Stand Up Paddle) het water op te gaan.

bijzonder tilburg
De Piushaven

Dwaalgebied

Naast de Piushaven en het Spoorpark is ook het Dwaalgebied een van mijn favoriete plekjes in Tilburg. Hier vindt je veel lokale ondernemers, kleine boetiekjes, koffiecafeetjes en is zelfs een paar keer per jaar een lokale straatmarkt! Ben je dus op zoek naar een creatief cadeau, uniek kledingstuk of een Werelds geschenk dan moet je in het Dwaalgebied zijn!

013

Ik was 013 bijna vergeten, omdat ik er in verband met de crisis al een hele tijd niet ben geweest. 013 is het poppodium van Tilburg. Je vindt in deze ‘black box’ 2 concertzalen, oefenruimtes voor muzikanten en een opnamestudio. 013 staat internationaal bekend, omdat het al honderden enorme artiesten heeft mogen ontvangen. Ik werkte er zelf een aantal jaar achter de bar, maar kom er inmiddels alleen nog als bezoeker. Ik vind 013 als concertzaal voornamelijk heel fijn, omdat de grote zaal over de hele breedte trappen heeft. Zelfs ik, als klein meisje, heb altijd goed uitzicht op het podium.

bijzonder tilburg
Poppodium 013

Dit zijn mijn favoriete plekjes in Tilburg. Maar ik ben ook benieuwd, wat woon jij en waar kom je graag?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Tilburg, industriestad. Dit is wat ik zo bijzonder vind aan mijn stad”