Let’s talk money, hoe verdien ik geld met mijn blog?

In mijn nieuwe categorie Money Mindset wil ik het hebben over geld. Money, money, money. Met deze keer: Hoe verdien ik geld met mijn blog? Want die vraag krijg ik nog iedere dag. Ik deel vandaag de platformen die ik gebruik om aan betaalde opdrachten te komen en de overige manieren van geld verdienen aan mijn website.

Geld verdienen met een blog

Een blog starten en over leuke dingen praten kan iedereen, geld verdienen aan een blog is daarentegen een heel ander verhaal. Het heeft me zeker 1,5 jaar gekost voor bedrijven in me gingen geloven en geld wilde betalen voor een artikel of backlink. Dat komt grotendeels ook omdat ik niet bekend was met onderstaande manieren van geld verdienen met een blog. Ben jij blogger en zoek je nog naar manieren om hier geld aan te verdienen? Dan is deze voor jou. Inmiddels mag ik zeggen dat ik leuk verdien aan Meet Me At The Beach.

Affiliate

Affiliate is een hele handige manier van inkomen, alhoewel het even kan duren voordat het werkt. Bij een affiliatelink plaats je een link van een externe partner op je website en krijg je daar een percentage over. Deze links verwerk je 1 keer in een artikel en kunnen een leven lang geld op blijven leveren. Dit kan zijn in de vorm van een backlink, een productfoto of een banner. Een aantal voorbeelden van affiliatepartners zijn:

Bol.com
Waarschijnlijk de meest bekende webshop en affiliate partner. Voor mij en vele andere bloggers dan ook de partner waar ik het meeste aan verdien. Bol.com heeft een prachtige omgeving opgezet waarin direct zichtbaarheid is hoeveel je hebt verdiend en waaraan. En bieden de optie om een backlink in een artikel te verwerken of in de feed, inclusief foto, sterrenbeoordeling en levertijd. Bol.com werkt met percentages van 8, 6 en 3 procent.

Tradetracker
Tradetracker is een overkoepelende organisatie van honderden bedrijven en is het Nederlands affiliate netwerk met de meeste affiliate programma’s. Je vindt hier webshops zoals: Hema, Backpackspullen, Vrijbuiter, ACSIreizen en eigenlijk alle andere gangbare merken. Ieder bedrijf bepaalt individueel het percentage wat jij eraan verdient. Zo betaalt de Hema 4,5% en het hangmattenmerk Tropilex 10%.

Daisycon
Tradetracker mag dan wel de grootste zijn, maar op het gebied van reizen zijn ze wat minder veelzijdig. Daisycon biedt daarin meer mogelijkheden. Het principe werkt precies hetzelfde als bij Tradetracker. Je vindt hier bedrijven zoals: Beekse Bergen, Escape Tours, Corendon en. Het Safaripark Beekse Bergen betaalt nu een commissie van 8,2% per afgeronde boeking, Escape Tours 15% en Corendon 5%.

Nog een aantal voorbeelden van affiliatepartners zijn: TradedoublerAwin en PayPro.

Nogmaals, voor veel links duurde het maanden voordat ik iets verkocht. En de meeste leveren me tot op de dag van vandaag nog niks op. Maar hoe groter je wordt, hoe meer bezoekers, hoe meer verkopen. Je kunt deze dus niet vroeg genoeg verwerken in een artikel.

geld verdienen blog

Gesponsorde artikelen

Gesponsorde artikelen zijn artikelen waar je voor betaalt krijgt. Hier gaat dus een volledige blogpost over dit ene onderwerp. Dit kun je op 2 manieren aanpakken.

Via een partner
Via een partner is het mogelijk om geld te verdienen met je blog. Voor de meeste platforms geldt dat je hier moet pitchen en hierin vertelt wat je plan is voor het artikel. De partner die voor mij het beste werkt is Blog Brains. Zij schalen je in op basis van bereik en autoriteit en bepalen daarmee wat je verdient per artikel.
Een andere bekende is Linkpizza. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n fan van, ik heb vaker niets meer terug gehoord na aan pitch dan wel. Dat is bij Blog Brains wel anders, voordeel bij Linkpizza is dat je met de opdrachtgever in overleg kunt gaan over de vergoeding.
Ook partners als HulcInfluentialsThe Influencers Movement en We Sell Stories zijn mogelijkheden voor een vergelijkbare samenwerking.

Er zelf op uit gaan
Dit kost je misschien meer moeite, maar levert per opdracht vaak veel meer op. En het moet je een beetje liggen om koud op bedrijven af te stappen om te vragen of ze willen samenwerken. Partners als Blog Brains en Linkpizza pakken namelijk allemaal een pizzapunt commissie over de opdracht waar je niet mee te maken hebt als je er zelf op uit gaat. Dat niet alleen, maar hoe kleiner de niche met jouw blog, hoe relevanter je klanten kunt vinden en hoe waardevoller jouw content voor hen. Je kunt hier dan zelf een prijskaartje aan hangen.

Backlinks

Partners als Blog Brains en Hulc bieden ook wel eens backlink mogelijkheden aan. Hierbij plaats je simpelweg een backlink naar het desbetreffende bedrijf in een oud of nieuw artikel. Dit doet de klant dus puur voor het doel van SEO en het verkrijgen van backlinks. Voor backlinks wordt over het algemeen minder betaalt dan voor gesponsorde artikelen. Hiervoor gebruik ik veelal Aspen en sta ik ingeschreven bij 2-XL.

geld verdienen blog

Google Adsense

Google Adsense is een hele goede manier om bij te verdienen. Hierbij geef je Google een plekje op je website om advertenties te plaatsen. Deze worden specifiek ingesteld op basis van de interesses van bezoekers. Ik ben hier niet per se fan van, omdat dit altijd vrij ‘in your face’ reclame is die als vervelend of niet mooi kan worden beschouwd. Het moet je denk ik liggen of je hier iets mee wil doen. Het kan in ieder geval goed geld opleveren. Bedenk hierbij ook dat de desbetreffende adverteerder en Google er een pizzapunt commissie over krijgen. Leuker zou zijn als je een bedrijf wat je zelf leuk vind de ruimte voor een banner aanbiedt voor een vaste prijs per maand. Tevens biedt Tradetracker ook banners aan die je op je website kunt plaatsen met commissie.

Start een webshop

Je kunt net als ik producten ontwikkelen die je kunt verkopen. Dit doe ik met mijn Lightroom Presets en is er ook een Digital Nomad E-book in de maak. Maar dat kan natuurlijk ook met fysieke producten, online cursussen, workations of andere fysieke meet-ups. Zo gek als jij het kunt bedenken en het aan de man kunt brengen en je hebt een verdienmodel.

lightroom presets

Social media

Social media is voor veel bloggers onmisbaar. Vele zijn actief op Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, LinkedIn, Snapchat, TikTok noem maar op. Om daar in contact te komen met hun volgers en content te promoten. Ik ben geen held met Instagram, maar gebruik wel YouTube, Facebook en Pinterest voor het promoten van mijn nieuwste blogs. Voor mij hebben sociale media geen verdienmodel, omdat ik maar erg weinig volgers heb, maar dit is wel zeker mogelijk (ook met weinig volgers). Hierin zijn bedrijven als Linkpizza, Hulc, InfluentialsThe Influencers Movement en We Sell Stories erg groot.

Andere mogelijkheden

Er zijn dus dus tal van manieren om geld te verdienen aan een blog. En dan is dit nog maar een voorbeeld. Ga er vooral veel op uit en probeer verder te denken dan de standaard programma’s en affiliatepartners. Benader een bedrijf wat jij leuk vindt en doe een leuk voorstel, wat voor beiden partijen voordelen oplevert.

En als allerlaatste, ga op zoek naar samenwerking met producten die jij graag gebruikt. Hoe oprechter het overkomt, hoe meer het je zal opleveren! Zo ben ik groot fan van de hangmatten van Tropilex, ga ik zonder mijn solar douche van Bol.com nergens heen en ben ik enthousiast gebruiker van de digitale, gratis bank N26.


Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer hierover lees je in de disclaimer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *