De eerste keer wintersport? Zo ga je goed voorbereid de piste af.

De eerste keer wintersport, ik had nooit gedacht dat ik dat nog ooit mee te maken. Toch gebeurde het eind januari 2020 voor het eerst. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar daar kwam ik snel genoeg achter nadat ik te kleine schoenen had aangetrokken. Met dit artikel wil ik je dus behoeden voor de fouten die ik maakte tijdens de voorbereidingen van mijn eerste keer wintersport.

Waar ga je heen?

Er zijn natuurlijk tal van plekken op de hele wereld waar je voor het eerst op ski’s of een snowboard kan staan. Voor de eerste keer wintersport maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit, een echte, grote piste zul je de eerste dagen toch nog niet durven. Vanaf Utrecht is bijvoorbeeld Winterberg een kleine 4 uur rijden en een prima bestemming om voor het eerst de sneeuw in te duiken. Het wintersport seizoen loopt hier van half december tot half maart.

Het weer

Het enige nadeel voor je eerste wintersport in Winterberg is dat het weer kan tegenvallen. Dat het niet sneeuwt hoeft niet per se een probleem dat zijn, er staan genoeg sneeuwkanonnen die er met gemak een laagje bovenop leggen. Helaas kunnen deze kanonnen pas worden ingezet vanaf een temperatuur van -3°, dat is dus zeker wel iets om rekening mee te houden. Zonder vorst kan de sneeuw niet blijven liggen en eindig je met kale, groene plekken op de pistes.

Skiën of snowboarden?

Tsja, die keuze is volledig aan jou. Het grootste gedeelte van de wintersporters skiën en het schijnt makkelijker te zijn dan snowboarden. Je beweegt natuurlijk je voeten onafhankelijk van elkaar en gaat vanzelf naar beneden als je je voeten maar naast elkaar zet. Snowboarden ziet er misschien enigszins stoerder uit, maar schijnt wat ingewikkelder te zijn. Je beide voeten zitten natuurlijk vast aan een board en vooral het draaien of remmen met je gezicht naar de helling is best eng. Je hoort het misschien al, skiën heb ik nog nooit geprobeerd. Ik besloot te gaan snowboarden en ondanks dat het even duurde voordat ik verliefd werd wil ik niet meer anders.

eerste keer wintersport

Je outfit + de prijs

Skikleding is essentieel, gelukkig kun je deze bij ieder wintersportgebied gemakkelijk huren. In Winterberg voorziet horecagelegenheid Der Brabander je van ieder gemak, zowel qua outfit als qua eten, drinken, overnachting en de niet te vergeten aprèsski. Heb van te voren duidelijk of je wilt gaan skiën of snowboarden, voor de kleding maakt dat niet uit, wel voor de schoenen. In het geval van snowboarden zal het personeel vragen welke voet je voor wilt hebben. Je kunt dat ondervinden door iemand je, onverwachts, een duwtje te laten geven en te kijken welke voet je voor zet. Dat geeft niet altijd het definitieve antwoord hoor, ik stapte met rechts naar voren, maar bleek meer op mijn gemak te zijn met linksvoor. Het personeel zet de bindingen van je snowboard graag even voor je om. Voor broek, schoenen, helm en je ski’s of snowboard betaal je per dagdeel € 26,-. Een helm kost je € 5,-.

Het kinderbergje

Wij noemden het oefenveldje het kinderbergje. Dit is echt een mini helling die niet in topconditie is, maar wel de perfecte gelegenheid biedt om te oefenen. Je kan beginnen met het vastmaken van 1 voet en zo een keer de helling af gaan, hierdoor houd je enigszins controle. Eenmaal onderaan de berg is het handig om het snowboard geheel los te maken en deze onder je oksel weer boven te dragen. Begin met kleine stukjes, want je zal er al snel achter komen dat remmen het lastigste is.

>> Boek nu je eerste reis met Airbnb met € 34,- korting!

De skilift

Misschien wel de grootste uitdaging, de skilift. Naast de kinderberg vind je een klein liftje, oftewel een touw met hendel eraan die je achter je rug kunt zetten. Persoonlijk vond ik dit lastiger dan de grote skilift. De sklift is niet gratis en zal tijdens je eerste keer wintersport de grootste uitgave zijn. Je betaalt voor de skilift per dag 37 euro, vooral als je de blauwe, rode of zwarte pistes afgaat kun je niet zomaar even naar boven lopen. Om de skilift in te gaan met ski’s hoef je niet veel te doen, met een snowboard moet je 1 binding los maken. Vervolgens hop je door de poortjes en schuift het bankje zo onder je billen. Pas op je hoofd! Bij het uitstappen ging ik alvast schuin zitten en zette ik me af tegen het bankje. Dat geeft niet de garantie dat uitstappen altijd goed gaat, want ik viel iedere keer.

De overnachting

eerste keer wintersport
Klik op de foto om te boeken!

Als je echt van plan bent jezelf geheel onder te dompelen dan raad ik aan te overnachten bij Der Brabander. Je hebt dan een echte luxe overnachting en bent van alle gemakken voorzien. Tevens kun je letterlijk al skiënd zo naar binnen glijden bij dit hotel. De goedkoopste optie is het helaas niet, voor een tweepersoonskamer betaal je al snel 150 euro per nacht. Wij verbleven een half uur rijden van Winterberg in Meschede in een kleine vakantiehuisje. Handig is de afstand niet, de prijs daarentegen wel. Vanaf 65 euro per nacht heb je een vrijstaand huisje met 5 bedden.

Hebben deze tips je een beetje op weg geholpen?

Bekijk ook eens mijn vlog!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *