5 redenen om als digital nomad een bankrekening te openen bij N26

Als digital nomad krijg ik veel vragen over mijn bankzaken. Is switchen van bank nu echt nodig en wat zijn dingen waar je op moet letten? Inmiddels kan ik precies vertellen wat je moet doen en deel ik mijn tips met je over geldzaken en het hebben van een goede bank als digital nomad.

Je geldzaken op orde

Direct na het starten van mijn onderneming opende ik een zakelijke rekening. Ik wist dat het niet verplicht was, maar ik hou graag privé en zakelijk gescheiden op dat gebied. Ik zou direct het overzicht verliezen met het betalen van BTW bijvoorbeeld. En een makkelijk bijkomend voordeel is dat mijn boekhoudprogramma gekoppeld is aan mijn zakelijke rekening. Iedere uitgave wordt opmerkt en er wordt direct gevraagd om een bon in te scannen.

digital nomad bank

Verschillende banken en hun kosten

Natuurlijk wil je dat je geld veilig is, maar als digital nomad is het ook belangrijk dat je kaart overal ter wereld goed werkt. Bij de grote Nederlandse banken moet je voor ieder werelddeel individueel de betaalpas activeren. En tijdens mijn eerste grote reis kwam ik er al snel achter dat er veel extra kosten bijkomen voor het gebruik van mijn wereldpas of creditcard. Zo rekenen veel banken tussen de 2 en 5 euro voor opname van contant geld in vreemde valuta, 2% koersopslag en natuurlijk maandelijkse kosten voor het überhaupt hebben van een rekening en een creditcard. En wist je dat er vaak een maximum bedrag is van €750,- wat je per dag mag opnemen aan contant geld met je Nederlandse creditcard?

Een bank voor digital nomads

Voor alle bovenstaande problemen is er een oplossing! Via een Facebook groep hoorde ik voor het eerst van de Duitse bank N26, deze was toen opkomend onder reizigers. Ik opende er een rekening en ben tot op de dag van vandaag fan. Zelf maak ik gebruik van een gratis N26 Mastercard uit het Standaard pakket.

N26 Push Notification ENEU

Belangrijke voordelen van een N26 rekening

Online bank

Het is een online bank, er zijn dus geen fysieke winkels waar je terecht kan. Dit scheelt natuurlijk in de kosten als je klant bent.

Negatief saldo onmogelijk

Met een N26 rekening is het onmogelijk om rood te staan. Je moet namelijk eerst geld op je rekening zetten, voordat je kunt beginnen met het uitgeven van geld. Zie het als een prepaid betaalpas. Je kunt alleen uitgeven wat je daadwerkelijk op je rekening hebt staan. Een negatief saldo met de daarbij komende kosten zijn dus verleden tijd.

Push notificaties

In de app kun je pushnotificaties aanzetten voor betalingen. Als je bent verbonden met het internet krijg je dan direct een melding wat jouw etentje heeft gekost in euro’s. Erg handig als je in een andere valuta hebt betaald.

2 soorten kaarten

Naast de Mastercard die ik heb kun je ook kiezen voor een N26 Maestro, beiden passen zijn gratis aan te vragen. Helaas werkt de Maestro kaart nog niet goed in Nederland, hier gebruik ik nog mijn Nederlandse betaalpas voor.

4 soorten rekeningen

N26 biedt op haar website 4 soorten rekeningen aan. Het reguliere Standaard pakket is gratis, het Smart pakket kost €4,90 per maand, het You pakket €9,90 en Metal €16,90 per maand. Hoe duurder het pakket, hoe meer opties. Zo kun je kiezen uit meerder kleuren kaarten, een reisverzekering en onder andere onbeperkt gratis geld opnemen. Hetzelfde geldt voor zowel voor de privé als zakelijke rekeningen.

Een N26 rekening is gratis

Geen jaarlijkse kosten of verborgen kosten en geen koersopslag bij het afrekenen met je N26 kaart in het buitenland.

N26 Hand Screen ENEU

Dingen om rekening mee te houden

In principe is een N26 rekening gratis, er zijn echter wel een aantal dingen die geld kosten. Zo ontvang je standaard geen bankpas, maar betaal je met je telefoon. Wil je wel een fysieke kaart? Dan kost deze eenmalig €10,-. Ben je je kaart kwijt geraakt? Ook dat kost €10,-.

Je kunt 3x per maand gratis geld opnemen bij een bankautomaat in het buitenland. Daarna betaal je €2,- per opname. En over contante geldopname van vreemde valuta (dus alles behalve euro’s) betaal je 1,7% koersopslag. Pinnen met je kaart in een winkel of restaurant is dus wél gratis en zonder koersopslag. Iets wat je met je Nederlandse pas in het buitenland dus wel standaard betaalt.

Is bankieren bij N26 wel veilig?

Bankieren bij N26 klinkt misschien een beetje ‘out of the ordinary’, omdat het anders werkt dan de meeste banken die we in Nederland gewend zijn. Maar dat betekent niet dat het niet veilig is. Ik en veel andere, bekende digital nomads zijn groot fan van N26. Daarnaast heeft N26 een Duitse bankvergunning, deze is vergelijkbaar aan een Nederlandse bankvergunning. Bij faillissement is er daardoor een wettelijke garantie tot €100.000 euro. Voor online aankopen heeft N26 ook een extra beveiliging toegevoegd aan de app. Hier wordt om extra verificatie gevraagd om de online betalingen te verifiëren.

Ook een rekening openen bij N26?

Ook jij kunt een rekening openen bij N26. En omdat het een bank is die werkt op basis van opwaarderen is een BKR toetsing niet nodig. Echt iedereen kan dus bankieren bij N26! Ben je ook enthousiast geworden? Dan vind ik het leuk als je je aanmeld via mij. Door op deze link te klikken kun je direct een rekening openen en ontvang ik een kleine vergoeding.

Laat je me weten als je nog vragen hebt? Ik beantwoord ze graag!


Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer hierover lees je in de disclaimer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “5 redenen om als digital nomad een bankrekening te openen bij N26”