Nadat ik je uitgebreid geïnspireerd heb op het gebied van vanlife is het tijd om te praten over de praktische zaken. Het leven in een camper mag er dan op bijvoorbeeld Instagram geweldig uitzien, maar het perfecte plaatje kent ook een downside. Wakker worden in de natuur is natuurlijk geweldig, maar het is ook zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Lees hier over de voor- en nadelen van het wonen in een camper.
Laten we beginnen met de voordelen
Voor veel mensen is het wonen in een camper de ultieme vrijheid. Je kunt namelijk je vierwieler bijna overal kwijt. Dat betekent ook dat je kunt slapen op het strand, in de woestijn, op een camping, in the middle of nowhere of op de parkeerplaats van de Lidl. Iedere dag kun je de spontaniteit laten leiden en besluiten om te blijven of te gaan. Gewekt worden door een kudde schaapjes of door de eerste zonnestralen op je gezicht is echt onvergetelijk. Fan van wandelen of surfen? Je kunt je woonruimte zo naast een berg of de perfecte golf parkeren.
Klinkt te gek, toch? Is het ook! En toch is ook vanlife niet altijd feest…
De nadelen van het wonen in een camper
Nadelen van het wonen in een camper zijn meer praktisch dan wat anders. Een aantal nadelen die ik ondervond tijdens mijn reis waren:
Papierwerk
Permanent wonen in een camper is iets waar de Nederlandse wet niet op is ingesteld. De overheid gaat er vanuit dat je huurt of koopt in Nederland en niet altijd ‘on the road’ bent. Permanent wonen in een camper is wel zeker mogelijk, maar je moet een heleboel regelen als je het goed wil aanpakken.
Hygiëne
Al je normen en waarden mag je de deur uitgooien als het gaat om vanlife hygiëne. Heel de dag op het strand parkeren betekent bakken met zand in de camper. Ook is het maar heel normaal om een tijd niet te douche, gewoon omdat de middelen niet voorhanden zijn. Zwarte voeten, klitten in je haar en de daarbij horende geur is wat mij betreft zeker een nadeel zijn als je in een camper woont.
Toilet legen
Ik denk op een trotse nummer 1 staat toch het legen van het toilet. Wat een hels werk! Als je bekend met een chemisch toilet weet je dat dit geen pretje is. Deze zit natuurlijk niet aangesloten op een riool en moet je dus regelmatig legen op camperplaatsen of campings. Je kunt je misschien voorstellen dat een aantal dagen aan ontlasting, in combinatie met papier en de nodige chemicaliën niet zorgen voor een aangenaam klusje.
Basisbehoefte
Je kunt je camper natuurlijk inrichten zoals jij dat graag wil, maar vaak er is geen ruimte voor alle basisbehoeften. Op iedere muur 3 stopcontacten, stromend water, een goede werkplek of een comfortabel bed zijn allemaal opties. Maar de kans is klein dat je ze allemaal aan boord hebt. Om toch in deze basisbehoeftes te voorzien kan het nodig zijn om af en toe te werken vanuit een koffietentje of een Airbnb te boeken voor een tijdje.
Geen internet
Als je net als ik leeft als digital nomad heb je internet nodig om te kunnen werken. Binnen Europa kun je daarvoor eventueel het internet van je telefoon voor gebruiken. Helaas is de verbinding om de meeste off-grid plekken daar helaas niet goed genoeg voor. Realiteit is dus dat je daarvoor eerder op een parking moet gaan staan dan op een onbewoond eiland.
Zijn de nadelen het waard?
Jazeker! Het vraagt tijdens je camperavontuur misschien om wat aanpassingen, maar het is het zeker weten waard. De ervaringen die je op doet om op deze alternatieve, avontuurlijke manier te reizen neem je voor altijd met je mee.
Heb jij wel eens in een camper gewoond en welke nadelen heb jij ondervonden?
Deze blog bevat affiliate links