8 redenen om als digital nomad een tijdje in Barcelona door te brengen –

Barcelona. Wie kent het niet? Eén van de populairste bestemmingen van deze tijd. En niet alleen voor de doorsnee toerist. Ook bij digital nomads is Barcelona enorm populair.

Internet

Laten we beginnen bij de basis: internet. Zonder kunnen digital nomads immers weinig beginnen in Barcelona. En op dat vlak zit je hier dus wel goed. Het internet is supersnel en de voorzieningen zijn vergelijkbaar met die in andere bekende Europese steden. Bovendien bieden veel hotels, appartementen, cafés en openbare locaties in de stad gratis wifi.

Plekken om te werken

In Barcelona zijn de mogelijkheden voor digital nomads enorm. De stad telt inmiddels tientallen, zo niet honderden co-workingplekken en een groot aantal fijne cafés waar je je laptop kunt openslaan.

digital nomad barcelona

De leukste vijf co-workingspaces in de stad:

  • MOB (Makers of Barcelona) is één van de pioniers en deze co-working is nog altijd helemaal up-to-date en er hangt een fijne sfeer. Wijk: Eixample.
  • Betahaus is jong, vernieuwend en kent een hoog hipstergehalte. Deze co-working vind je ook in andere steden, waaronder Berlijn. Pluspunt: je kunt ook een dag- of weekpas kopen. Wijk: Gràcia.
  • Valkiria is naast co-working ook een hub voor sociale verandering. Hier kom je dus veel sociale ondernemers tegen. Wijk: Poblenou.
  • La Vaca betekent letterlijk ‘koe’. Ooit werd hier verse melk verkocht, nu werken freelancers en digital nomads in deze sfeervolle ruimte. Wijk: Poble-sec.
  • Cahoot Co-working is misschien wel de coolste van allemaal. Industriële look, ruim opgezet en no-nonsense. Ook hier kom je veel hipsters tegen. Wijk: Sant Antoni.

De vijf fijnste cafés om te werken in Barcelona:

  • Federal Café is ongetwijfeld de bekendste en dat is niet voor niets. Goede koffie, goed internet, een laid-back sfeer en verse bloemen. Hier wíl je werken. Wijk: Sant Antoni en gotische buurt.
  • Coco Coffice Café zit eigenlijk tussen cafeetje en co-working in. Hier betaal je een tarief voor de tijd dat je blijft, maar zit daarbij inbegrepen koffie, thee en lekkernijen uit de keuken. Handig: je kunt hier ook een vergaderruimte boeken. Wijk: Sant Antoni.
  • Taranna lijkt in eerste instantie piepklein, maar in de kelder is er meestal volop plek om te werken. Hier kun je rustig zitten, is er snelle wifi en eigenlijk álles van de kaart is lekker. Wijk: Sant Antoni.
  • ImaginCafé is een fantastische, centraal gelegen locatie, waar je echt op tijd moet komen om een plekje te bemachtigen. Dit café is opgezet als gratis co-working. Wijk: Eixample.
  • SOPA is een ruim café met veel licht en een biologische keuken, waar het doorgaans rustig is (behalve rond de lunch doordeweeks, dan wordt het drukker). Wijk: Poblenou.

La gente

Oftewel: de mensen. Juist omdat de stad populair is onder millennials die op flexibele wijze willen werken, kom je hier veel like-minded people tegen. De stad is al jaren geliefd bij buitenlanders die een tijdje ergens anders willen wonen en er hangt een internationale sfeer. Bovendien is Barcelona een echte startup-stad en met name in tech district 22@ kom je veel jonge mensen uit de hele wereld tegen.

Dat maakt het ook makkelijk om vrienden te maken, zelfs als je geen woord Spaans spreekt. Co-workings zijn natuurlijk perfecte plekken om mensen te ontmoeten, maar ook daarbuiten zijn er genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld via de talloze evenementen die georganiseerd worden, internationale Facebook-groepen of bij je accommodatie.

digital nomad barcelona

Onderdak

Wil je niet in een hotel of hostel verblijven, dan kun je ervoor kiezen om een appartement of kamer te huren. Een appartement kan lastiger zijn, omdat je deze meestal via een makelaar huurt en vaak je salarisstrook moet laten zien. Bovendien wordt er over het algemeen een maand huur in rekening gebracht bij wijze van commissie. Het alternatief is een bedrijf dat appartementen voor kortere perioden aanbiedt, maar dan betaal je doorgaans meer maandhuur.

Een kamer vinden is in Barcelona relatief gemakkelijk. Een fijne bijkomstigheid is dat je een kamer doorgaans niet maanden van tevoren hoeft te reserveren, maar er meestal direct in kunt. En veel kamers zijn gemeubileerd, vaak niet meer dan een bed, tafel en kast, maar dat is dan ook het belangrijkste. Bovendien is een kamer, ondanks dat de prijzen voor Spaanse begrippen hoog zijn, betaalbaar vergeleken met steden als Londen, Amsterdam en Parijs. Tip: ga pas ter plekke op zoek, zodat je de kamer eerst in het echt kunt zien.

>> Ook digital nomad worden? Lees hier hoe je begint!

Prijzen

De prijzen zijn sowieso voordelig, want wáár vind je nou nog een kop koffie voor €1,50? Een hele gangbare prijs in hartje Barcelona! Veel locals hebben niet meer dan €1200 per maand te besteden en kunnen daarvan rondkomen. Met name de horecaprijzen liggen een stuk lager dan in Nederland. Een lunchmenu tussen de middag heb je al vanaf €11. Daarvoor krijg je drie gangen en een gratis drankje. ’s Avonds uiteten kan ook makkelijk voor €20-€25 en dan heb je ook nog hele goede kwaliteit als je weet waar je zijn moet. Alleen in de grote clubs en discotheken liggen de prijzen relatief hoog.

De stad zelf

Ook het algehele plezier van Barcelona is natuurlijk niet onbelangrijk. Prachtige architectuur, waaronder Gaudí’s beroemde basiliek de Sagrada Familia en Park Güell, het strand en een bruisend nachtleven. Tussen je werkzaamheden door kun je genieten van musea, concerten, een duik in de zee en ga zo maar door. Fijne bijkomstigheid is dat een groot deel van het culturele aanbod in Barcelona helemaal gratis is.

co-working barcelona

Het klimaat

Misschien wel een van de belangrijkste redenen om voor Barcelona te kiezen: het fijne klimaat. De zon schijnt er (bijna) altijd en zelfs in de winter is het er aangenaam. Nadeel is dat het ’s zomers heet kan zijn, dus kies in die tijd van het jaar vor een co-working met airco!

>> Ook leuk: wat je zeker moet doen in Barcelona volgens Daphne

De ligging

En dan nog even praktisch: Barcelona ligt in Europa, dus geen gedoe met een visum. El Prat is de tweede grootste luchthaven van Spanje en dagelijks zijn er tientallen vluchten tussen Barcelona en Amsterdam, maar ook tussen Barcelona en andere steden. Doe je niet aan vliegen? Ook de trein- en busverbindingen zijn uitstekend.

Ben je de drukte van de stad even zat, dan biedt de directe omgeving genoeg om weer helemaal op te laden. De fijne badplaatsen in de buurt, de surrealistische bergketen Montserrat of de Pyreneeën op een paar uur rijden om maar wat te noemen.

Ken jij zelf digital nomads die wel eens in Barcelona verbleven? Zou je het zelf doen?


digital nomad barcelona

Deze blog is geschreven door Annebeth van Barcelona Tips. Op haar website vind je echte insider info van een local. Ze vertelt je wat je moet zien, waar je moet eten, wat je zeker moet doen en waar je het best kunt shoppen.

>