De Ramon Crater in Israël beklimmen

Omdat ik ieder jaar naar Israël ga om mijn familie te bezoeken en mijn neef daar ook tourguide is, kom ik op de mooiste plekken van het land. Sinds mijn eerste bezoek ben ik verliefd geworden op de Negev woestijn, daar beklom ik de Makhtesh Ramon.

Het contrast van de woestijn en het Nederlandse land is voor mij zo groot dat het moeilijk te beschrijven is. Waar je in Nederland ook kijkt, je ziet er mensen. Als je de woestijn in kijkt zie je eigenlijk niks, terwijl je er uren naar kunt kijken. Ik bezocht niet alleen de woestijn in Israël, maar ook die in Marokko.

Negev

Negev is het woord dat wordt gebruikt voor de zuidelijke woestijn van Israël. In de Bijbel wordt het woord Negev ook gebruikt voor de richting ‘zuid’. Deze woestijn wordt al duizenden jaren bewoond de Bedoeïenen, zij zijn woestijnbewoners die wonen in tenten en een enigszins nomadisch leven lijden. De Negev is dus niet onbewoond en mede dankzij deze reden benoemd tot de veiligste woestijn van de hele wereld!

ramon crater israel
Mitzpe Ramon

Makhtesh Ramon

De Makhtesh Ramon is een enorme kuil ontstaan door erosie. Deze Grand Canyon van Israël is de mooiste plek waar ik tot nu toe ben geweest! Op uitnodiging van een Israëlische vriend van me, besloten we aan deze dagtrip te beginnen. Het wordt aangeraden met niet minder dan 5 liter water per persoon de woestijn binnen te gaan, enige voorbereiding is dus wel nodig! Een gids heb je daarentegen niet nodig, want bijna overal op de route heb je gewoon bereik met je telefoon.
Omdat Israël geen goed openbaar vervoer kent buiten de grote steden is het verstandig om een auto te huren of liftend erheen te gaan.

De route

Je kunt een aantal routes bewandelen in en rondom de krater, deze staan erg duidelijk gemarkeerd door middel van kleurtjes op de rotsen. Je kunt beide routes ook combineren voor een nog spectaculairdere ervaring, dat is wat wij deden. Vanaf de algemene parkeerplaats loop je op deze manier langs onder andere Ein Saharonim, het diepste punt van de krater op 500 meter, waar je mogelijk water tegen kan komen. Ook Mitzpe Ramon ligt dan op je route, de plek met het beste uitzicht over de woestijn. Adembenemend!

Tips

Ondanks dat de Negev de veiligste woestijn is, mag je niet vergeten dat je gaat hiken in de natuur en daar moet je jezelf natuurlijk op kleden. Omdat je er amper schaduw vindt is het belangrijk om je hoofd te kunnen bedekken. Bekijk van te voren de weersvoorspelling. In de woestijn regent het zelden, maar vanwege de temperatuur kan het nodig zijn om veel water mee te nemen. Vergeet daarnaast natuurlijk je wandelschoenen niet. Israël heeft prima busvervoer, maar op veel plekken in de woestijn komt er maar een bus 1 of 2 keer per dag en is het heel normaal om liftend naar je bestemming te gaan.

woestijn israel
to do israel

Nog meer…

Mocht je voor een langere periode de woestijn in willen gaan dan kun je er ook overnachten. Dit kan met een tent in de buurt van Makhtesh Ramon, maar vergeet ook andere plaatjes niet. Dimona, Ezuz en de Dode Zee mogen natuurlijk ook niet op je lijstje vergeten worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “De Ramon Crater in Israël beklimmen”