Camper verhuren en belasting, de praktische zaken én handige tips

Heb je een camper, maar staat deze maanden per jaar in de stalling? Zonde, want met het verhuren van je camper kun je best een leuk centje belastingvrij bijverdienen. En de vraag naar campers is nog nooit zo groot zo geweest als nu. In dit artikel lees je alles over het verhuren van je camper en hoe het werkt met de belasting.

Waarom zou ik mijn camper verhuren?

Waarschijnlijk voor het geld. De inkomsten van het verhuren van je camper hangen af van de grootte, aantal slaapplaatsen, de verhuurperiode, het seizoen en de leeftijd en uitrusting van de camper. Maar je mag er vanuit gaan dat verhuur je wel minstens € 80,- per dag kan opleveren.

camper-verhuren-belasting

Is mijn camper geschikt voor verhuur?

In principe is iedere camper geschikt voor verhuur. Alhoewel er vaak wat kleine eisen worden gesteld aan de verzekering ervan. Zo moet de camper WA, WA + Beperkt casco, of WA +Volledig Casco (all risk) verzekerd zijn. In België respectievelijk BA, Kleine Omnium of Grote Omnium. Pechhulp of vervangend vervoer wordt vaak geregeld door de verhuurder. Ook campers met een C rijbewijs kunnen worden verhuurd.

Hoe verhuur je je camper?

Eigenlijk heel simpel. Er zijn verschillende platforms waar je je camper kunt verhuren. Hiervoor dien je een account aan te maken, foto’s te maken van de camper en je kunt eigenlijk direct aan de slag. In je account kun jij allerlei voorwaarden instellen: huisdieren in de camper, minimum leeftijd, welke landen, de maximum duur maar ook de maximum aantallen kilometers. Je ontvangt vervolgens reserveringsaanvragen en beslist zelf of jij je camper dan verhuurt. Dit heb je dus allemaal zelf in de hand!

Is mijn camper verzekerd als ik hem verhuur?

Op verhuurplatforms is verzekering eigenlijk altijd inclusief. Hiermee betaal je alleen verzekering wanneer je de camper daadwerkelijk hebt verhuurd. Deze dagverzekering dekt schade tijdens de verhuurperiode. Hierbij krijgt de huurder 24/7 pechhulp, verzekert als hij/zij niet meer verder kan rijden door schade, of als hij of zij niet in staat is om het voertuig te besturen. Hierbij hoort ook reparatie ter plaatse, het naar een garage slepen, of de repatriëring van het voertuig. Daarnaast worden de kosten voor een vervangend voertuig en/of accommodatie vergoed. De huurder betaalt standaard een borg van € 1.000,-. Oftewel, alles is geregeld!

13598 110222813598

Camper verhuren en belasting

Een centje bijverdienen is natuurlijk super, maar hoe zit dat met de belasting? Hier een overzicht van de belastingregels in Nederland en België.

Nederland

BTW

Gemiddeld kun je als particulier in Nederland tot ongeveer € 6.000,- belastingvrij bijverdienen. Dit gaat dan alleen over betalingen tussen particulieren. Verhuur je meer? Dan is er sprake van bedrijfsvoering en zou je theoretisch wel BTW en ook wegenbelasting betalen. Wel is het zo dat je zakelijk tot € 20.000,- omzet in aanmerking komt voor de Kleineondernemersregeling en hiermee vrijstelling kunt krijgen voor het betalen van BTW. Qua wegenbelasting betaal je bij particulier verhuur het kwarttarief, zakelijk is dat het halftarief.

Inkomstenbelasting

Indien je inkomsten met het verhuren van je camper alleen de kosten dekken (+ afschrijving) dan hoef je geen belasting te betalen. Indien je inkomsten hoger zijn dan al je kosten (+afschrijving) of je gebruikt de camper zelf helemaal niet? Dan moet je de camper opgeven als bezitting in box 3. Over de waarde van de camper betaal je dan 0,6-1,6% belasting (afhankelijk van je totale vermogen). Bijvoorbeeld bij een camperwaarde van € 30.000 is dat € 180 – € 480 belasting in box 3 per jaar.

België

In België is het alleen belangrijk om te weten of verhuren je beroep is. Als dat het geval is, dien je de inkomsten te vermelden in code 1600/2600 in Vak XVIII van de personenbelasting. Je trekt daar de werkelijke beroepskosten (afschrijving, onderhoud e.d.) in code 1606/2606 vanaf. Is verhuren niet je beroep, dan vermeld je de inkomsten onder code 1156 van Vak VII. Hier mag je de werkelijke beroepskosten of de forfaitaire kosten (15%) vanaf halen. Dit verdienmodel wordt dan belast tegen een tarief van 30%.

Op de website van de Belastingdienst is nog meer te vinden over het verhuren van je camper en de belasting.

Rekenvoorbeeld

Als het verhuren van je camper je gemiddeld € 80,- per dag oplevert en je zou hem 4 weken per jaar verhuren levert je dat al € 2.400,- op per jaar. Mijn camper kost me jaarlijks ongeveer € 5.000,- aan onderhoud, wegenbelasting, stalling en verzekering. Dit betekent dat ik al bijna de helft hiervan kan terugverdienen door verhuur. En in de meeste gevallen is verhuren dus belastingvrij!

Heb je vragen omtrent het verhuren van je camper of de belasting? Stel ze gerust hieronder, hopelijk kunnen we elkaar helpen!


Deze blogpost bevat affiliate links

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Camper verhuren en belasting, de praktische zaken én handige tips”