Je las al eerder op mijn blog waarom een VPN voor een digital nomad onmisbaar is. Maar ben je op zoek naar nog meer flexibiliteit, snelheid en een stukje extra beveiliging zowel offline als online? En heb je enige technische kennis in huis? Dan is een VPS voor jou. Als bijvoorbeeld ICT digital nomad kun je met een gerust hart overal aan het werk met een VPS.
Waarom beveiligd werken?
Je zult misschien denken dat al jouw gegevens veilig zijn op je computer. Maar dat is niet altijd het geval. Vooral tijdens het inloggen op onbeveiligde, gratis WiFi punten liggen je gegevens al snel op straat. Daarnaast loop je het risico dat je laptop misschien gehackt wordt, er programma’s vastlopen en je onmisbare apparatuur dan tijdelijk onbruikbaar wordt. Een VPS beveiligt jou, als digital nomad, en je laptop over ter wereld tegen onverwachte aanvallen en crashes.
Wat is een VPS?
VPS staat voor Virtual Private Service, oftewel Virtuele Privé Server. Een VPN is in feite een virtuele machine die een bepaalde bandbreedte (capaciteit) beschikbaar stelt voor jouw werkomgeving. Jouw VPS hoef je dus niet te delen. Het is een server die online wordt gehost en een operationeel systeem runt door middel van een abonnement. Deze server is ervoor gemaakt om alle mogelijke software te installeren en gebruiken als op je eigen computer. Het enige verschil is dat het niet jouw computer is.
Wat doet een VPS?
Als een programma vastloopt of er een virus op de computer binnenkomt dan crasht de VPS en niet jouw eigen computer. Zie het als een hulpmiddel om te kunnen communiceren met jouw computer (herstarten, stoppen, opnieuw installeren van het besturingssysteem). Best handig dus.
Het verschil tussen VPN en VPS
Ondanks dat de namen erg op elkaar lijken zijn VPN en VPS eigenlijk twee verschillende dingen. Ook worden ze beiden als een online service aangeboden en hebben ze te maken met internet veiligheid. Een VPS is een volledig operationeel, offline systeem en een VPN is een netwerk van servers die anoniem gebruik van het internet mogelijk maken. Je kunt een VPN zien als een manier om je verbindingen privé en beveiligd te gebruiken. En een VPS als een manier om je computer veilig te houden. Beiden erg handig, maar ze dienen dus eigenlijk een compleet verschillend doel. Dat betekent dan ook dat je je VPN meestal kan verbinden met je VPS en ze kan combineren. Daarmee geniet je van het beste van 2 werelden.
Waarom als digital nomad een VPS?
Met offline en online veiligheid als belangrijkste reden voor het kiezen van een VPS als digital nomad is er meer. Een VPS server kun je delen met anderen en kan dus handig zijn als je werkt met een groot team of klanten wil laten werken in jouw omgeving met jouw systemen. Jij blijft in alle gevallen ‘superuser’ en bepaalt hiermee welke software en content er op de VPS wordt gedeeld. Omdat je de VPS dus volledig zelf beheert vereist dit wel eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot gebruikersbeheer en het uitvoeren van veiligheidsupdates.
Wat zijn de mogelijkheden van een VPS?
Met enige kennis op het gebied van ICT is het mogelijk om een VPS op te zetten. Je kunt hierbij denken aan een onafhankelijke hardware, volledige aanpasbare VPS, backups vanuit de host en bijvoorbeeld administratie interface. Je kunt hem dus ook gebruiken voor webserversoftware of een e-mailserver, evenals speciale toepassingen zoals een e-commerce- of blogsysteem, zo heb je alles zelf in beheer en ben je gegarandeerd dat jouw server altijd beschikbaar is. De werkomgeving van een VPS is daarnaast te delen met iedereen die jij toegang wilt verlenen.
Met voldoende kennis op het gebied van serverbeheer is VPS de ideale oplossing voor iedere ICT digital nomad om veilig te werken.
Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking. Lees hier meer over in de disclaimer.