Hier mag je met de camper wél gratis overnachten –

Een veelbesproken onderwerp onder kampeerders is gratis overnachten. De Nederlandse wet verbiedt het om een nacht in je camper door te brengen langs de weg. Toch zijn er best wat mogelijkheden om met de camper wél gratis te overnachten binnen Nederland. Ik leg je uit waar je moet zijn en wat je kunt doen.

Mag ik niet gewoon gaan wildkamperen?

Wildkamperen in Nederland is de makkelijkste manier van gratis overnachten met de camper. In Nederland is dit eigenlijk verboden, omdat veel mensen de gekozen kampeerplek niet schoon achterlaten bij vertrek. De natuur heeft het vaak zwaar te verduren na een bezoek van de mens. Afval achterlaten, kampvuur maken, maar ook het verstoren van de habitat van dieren. Erg veel onaangetaste natuur hebben we niet meer in Nederland, dus de wilde dieren hebben al erg weinig leefgebied. Op het moment dat wij onze camper daar ook nog eens tussen gaan parkeren blijft er niet veel meer over. Een boete voor wildkamperen kost je € 140,-.

camper-gratis-overnachten

Waar mag je wel met de camper wel gratis overnachten?

Er zijn een aantal opties als het aankomt op het vinden van een gratis slaapplaats voor de nacht. Hier mijn beste opties op een rij.

Je neemt de gok

Wildkamperen mag dan wel verboden zijn, maar de kans op een boete is, afhankelijk van de plek de je kiest klein. Parkeren in een woonwijk valt natuurlijk minder op dan in Nederland langs de weg overnachten. Je moet er dan natuurlijk ook geen camping van willen maken door je stoeltjes voor de camper te zetten. In de meeste gevallen word je gevraagd te vertrekken in plaats van direct een boete te betalen.

Kamperen bij de boer

Je camper in je eigen achtertuin parkeren mag natuurlijk altijd. Zo ook bij anderen, mits in overleg uiteraard. Ben je een beetje brutaal? Bel dan eens bij mensen aan met een grote achtertuin. Voornamelijk lokale boeren vinden het meestal prima als je de camper voor een nachtje in de tuin parkeert.

Via een app

Er zijn meerdere vanlife apps die een duidelijk overzicht geven van de dichtstbijzijnde parkeerplekken voor de nacht. Park4Night is een van mijn favoriete, opgevolgd door de app van Campercontact. Beide apps geven een duidelijk beeld door middel van reviews, foto’s, voorzieningen en activiteiten van zowel gratis als betaalde parkeerplekken.

Couchsurfing

Couchsurfing werkt een beetje anders, omdat je meestal niet in je eigen bed slaapt. Op deze app bieden locals hun bed, bank of luchtbed aan voor een gratis overnachting. Belangrijk bij Couchsurfing zijn de reviews van eerdere bezoekers voor een vertrouwd gevoel. Omdat je ook hier de zoekfunctie in stelt op basis van locatie en het zoeken naar een host is het boeken te vergelijken met dat van AirBnB. Maar in het geval van Couchsurfing is je overnachting hier dus gratis. Vraag meteen ook even aan je host waar je je camper het beste (kosteloos) kunt parkeren.

Niet gratis, maar wel leuk!

Campspace

Campspace is niet gratis, maar wel heel gaaf! Zoals ook bij AirBnB kunnen particulieren hier hun accommodatie op kwijt. Dit in de vorm van een prachtig stukje grond voor jouw camper of een microcamping. Op de website kun je filteren op basis van winterkamperen, staycations, kamperen met je huisdier, microcampings of winterklare accommodaties. Hierdoor kun je met Campspace overnachten in achtertuinen van villa’s, in de polder of in bijzondere boshutjes. Ideaal dus als je niet op je gemak bent met het aanbellen bij een boer met een grote achtertuin. Een kampeerplekje boek je bij Campspace vanaf 10 euro.

camper-gratis-overnachten

Paalkamperen

Tot voor kort bood Staatsbosbeheer paalkamperen aan. Paalkamperen hield in dat er op 27 locaties in Nederland een paal stond. Deze paal gaf aan dat je binnen 10 meter van deze paal met 3 tentjes/campers voor maximaal 3 nachten mocht kamperen. Vanwege corona werd het animo voor paalkamperen steeds groter, maar de regels werden er niet nageleefd. Zo kwamen er regelmatig veel mensen bij elkaar en werd er veel rotzooi achter gelaten. Staatsbosbeheer heeft dus besloten de paalkampeerterreinen per 1 juni definitief te sluiten. Zij verwijzen nu door naar Natuurkampeerterreinen.

Natuurkampeerterreinen

Natuurkampeerterreinen zijn net even wat anders dan een gewone kampeerplek. Het is vaak net iets goedkoper per nacht en de terreinen zijn wat minder toeristisch. De parkeerplekken zijn ook vaak wat minder goed georganiseerd dan bij een normale camping. Dit kan even zoeken zijn met het waterpas parkeren van de camper, maar geeft je dan wel weer het echte wildkampeergevoel. Ook zijn er vaak geen aangewezen plekken, maar mag je zelf de beste spot uitkiezen. Het klinkt nu misschien alsof het betaald wildkamperen is, maar dat varieert enorm. Sommige terreinen hebben gewoon toiletgebouwen en stroomvoorzieningen, de andere zijn primitiever. Een animatieteam met dagelijkse activiteiten zal je er in ieder geval niet vinden. Een natuurkampeerterrein boek je vanaf ongeveer 20 euro per nacht. Daar komen de kosten van het ‘Groene Boekje‘ nog bij. Dit kun je zien als een soort van lidmaatschap van Natuurmonumenten en kost je jaarlijks € 15,95. Deze koop je bij de ANWB, online of ter plekke bij het natuurkampeerterrein.

Welke van bovenstaande overnachtingen heb jij wel eens geprobeerd?

>