12 tips voor het succesvol huren van een camper in Canada

Ga jij een rondreis maken met de camper door Canada? Een droom voor velen en absoluut een ervaring die je nooit meer gaat vergeten. Heerlijk rijden over afgelegen wegen met hier en daar een beer naast de weg, kamperen in de middle of nowhere of even genieten van de ‘luxe’ op een camping. Het kan allemaal als je een camper huurt in Canada! Voordat het zo ver is is het fijn om van een aantal zaken op de hoogte te zijn zodat er niets mis kan gaan. Ik deel 12 tips met jou over het huren van een camper in Canada zodat je relaxed kan vertrekken met de camper!

huren camper Canada

1. Internationaal rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Nederland en in vrijwel alle landen binnen Europa. In de meeste landen buiten Europa heb je een internationaal rijbewijs nodig om een voertuig te mogen besturen. Voor Canada geldt dit niet! Een Nederlands rijbewijs is gewoon geldig in Canada en een internationaal rijbewijs is dus in principe niet nodig. Een verhuurbedrijf mag er wel naar vragen. Voor de zekerheid kun je het dus het beste even checken bij het verhuurbedrijf om vervelende verassingen te voorkomen. Een internationaal rijbewijs kun je gemakkelijk aanvragen bij de ANWB.

2. Minimale leeftijd

Hoewel je al vanaf 18 jaar in Nederland een rijbewijs kunt halen geldt er een minimale leeftijd van 21 jaar voor het huren van een camper in Canada. Daarnaast kan het zijn dat er voor jonge bestuurders tussen de 21 en 24 jaar een hogere borg wordt gevraagd. Vanaf een leeftijd van 25 jaar kun je zonder extra maatregelen een camper huren in Canada.

3. Verplichte rusttijd

Misschien heb je een vlucht geboekt waarbij je ’s ochtends vroeg landt en heb je het idee om meteen diezelfde dag nog te vertrekken met de camper. Dan moet ik je teleurstellen want dat is helaas niet toegestaan. Je bent namelijk verplicht om na aankomst in Canada 1 overnachting in een hotel door te brengen. Zodat je kunt bijkomen van je lange vlucht en kunt wennen aan het tijdsverschil. Zo hopen ze dat eventuele ongelukken door vermoeidheid voorkomen kunnen worden en jij uitgerust aan je reis kunt beginnen.

huren camper Canada
huren camper Canada

4. Creditcard garantie

Voor het huren van een camper heb je een creditcard nodig. Op de creditcard zal een bedrag ‘vast gehouden worden’ als garantie voor eventuele schade. Zorg dus dat je limiet hoog genoeg is op je creditcard! Daarnaast moet de creditcard op dezelfde naam staan als de hoofdbestuurder. Mocht dit niet het geval zijn dan kan er nogal eens moeilijk over gedaan worden.

5. Extra bestuurder

Bij het huren van een camper moet je meteen de hoofdbestuurder opgeven. De camper mag dan alleen door deze persoon bestuurd worden. Wil jij met meerdere personen in de camper rijden? Dan moet je dit bij het boeken aangeven en een extra bestuurder toevoegen. Hiervoor betaal je vaak een extra toeslag. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dit niet aan te geven, máár mocht er iets gebeuren en de persoon die de camper bestuurd is niet opgegeven als bestuurder dan is je verzekering niet geldig.

6. One way fee

Tijdens het uitstippelen van je reisroute is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele one way fee. Ga jij een rondje rijden of is je start- en eindpunt op een andere locatie? Wanneer je op een ander punt eindigt dan waar je start betaal je een one way fee. Dit omdat de camper natuurlijk ook weer terug moet komen op de plek van vertrek. Dit is een punt om zeker even rekening mee te houden. De kosten voor een one way fee kunnen namelijk gemakkelijk oplopen tot enkele honderden euro’s.

huren camper Canada

7. Toegestane kilometers

Weet jij al precies welke route je gaat rijden door Canada en hoeveel kilometers dit ongeveer zullen zijn? Dan kun je een bepaald aantal kilometers als ‘pakket’ boeken. Heb je nog geen idee of wil je iets flexibeler zijn dan kun je er ook voor kiezen om ongelimiteerde kilometers te boeken. Hiervoor betaal je misschien iets meer dan bij een standaard pakket maar dan hoef je echt nergens op te letten. Kies jij wel voor een bepaald aantal kilometers als pakket en ga je hier overheen? Dan wordt er per kilometer een bepaald bedrag extra gerekend. Let goed op de hoogte van dit bedrag om te voorkomen dat je straks een hoge prijs betaald voor een aantal extra kilometers. Het zou zonde zijn als het huren van een camper in Canada uiteindelijk duurder uitvalt dan je had verwacht.

8. Kamperen en campings

Helaas is het in Canada vrijwel nergens toegestaan om wild te kamperen met een camper. Helaas geldt er over het algemeen een landelijk verbod op wildkamperen in steden, nationale parken en provinciale parken. Je zult met je camper dus moeten verblijven op een camping ofwel campground genoemd in Canada. De kosten voor een nachtje op een camping liggen tussen de €25 en €35,- per nacht. Dan heb je een camping met stroom en water aansluiting. Wifi is er vaak niet of er moet extra voor betaald worden! Er bestaan ook ‘simpelere’ campings zonder stromend water en elektriciteit. Hier kun je vaak al staan voor zo’n €15,- a €20,- per nacht. Tijdens het hoogseizoen, dat in Canada loopt van juni t/m september, is het verstandig om campings vooraf te reserveren (zo’n 3 a 4 maanden van te voren). Het kan dan erg druk worden en de campings zitten dan écht vol! In het voor of naseizoen (mei t/m oktober) hoef je niet perse vooraf te reserveren. Wel kan het zijn dat bepaalde campings dan nog gesloten zijn.

9. Zo vind en reserveer je een camping

Bij het huren van een camper ontvang je vaak van het verhuurbedrijf een boekje met een overzicht van campgrounds. Ook kun je in de lonely planet van Canada veel campings terugvinden. Ga jij liever online? Download dan de app Wikicamps Canada. Hier vind je een handig overzicht van campings in Canada. Reserveren gaat vervolgens gemakkelijk telefonisch of check even of de door jou gekozen camping een website heeft waar je kunt reserveren.

Wil jij op een camping verblijven in een nationaal park? Dan kun je deze reserveren via de website van ParksCanada. Hiervoor dien je eerst een profiel aan te maken en dien je te beschikken over een creditcard voor het maken van de reserveringen.

huren camper Canada

10. Verzekering

Super belangrijk om het om te verzekering goed te regelen! Bij de huurprijs van een camper is vaak een basisverzekering inclusief. Máár bij een basisverzekering is niet alles verzekerd en kunnen bepaalde zaken helemaal buiten je verzekering vallen. Ook is vaak een eigen risico verbonden aan een basisverzekering. Er zijn in de meeste gevallen ook aanvullende verzekeringen mogelijk of een allrisk verzekering. Een stuk duurder maar dan ga je wel met een gerust hart op pad. Check dus goed welke verzekeringen er aangeboden worden en welke het beste bij jou past.

11. Hier kun je een camper huren

Misschien wel het belangrijkste, waar kun je nu het beste een camper huren voor jouw rondreis? Er zijn natuurlijk ontzettend veel bedrijven waar je een camper kunt huren in Canada. De grootste en bekendste verhuurbedrijven zijn Cruise America / Cruise Canada & Canadream. Mocht je bij een van deze bedrijven boeken dan zit je zeker goed!

12. Handige tips voor jouw kampeertrip in Canada

  • Koop de Nationale parken / Discovery pass, hiermee heb je toegang tot alle nationale parken in het land. Hang ‘m aan je achteruitkijkspiegel zodat ze bij controle meteen zien dat je de pas hebt.
  • In het voor en naseizoen kan het ’s nachts nog behoorlijk afkoelen, zorg dus dat je een warme deken bij je hebt voor de koude nachten.
  • Koop bear spray. Deze kun je meenemen tijdens het hiken.
  • Een zaklamp is altijd handig voor een nachtelijk toiletbezoek.
  • Op sommige campings kun je alleen met contant geld betalen, vooral in het voorseizoen moet je op bepaalde plekken ‘gewoon’ het geld in een envelopje in een brievenbus stoppen. Er is dan geen receptie aanwezig. Er zijn park rangers die dagelijks een ronde maken op de camping om dit te controleren. Contant geld is dus handig om bij je te hebben.
  • Gebruik de visitor centers. In bijna elke plek of nationaal park kom je visitor centres tegen. Je kunt hier ontzettend veel info krijgen over de omgeving en campings én er is gratis wifi!

Dit artikel is geschreven door Eefje van Travelaway. Je kunt haar volgen via de website www.travelaway.nl of op Instagram via @travelaway.nl.


 Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer hierover lees je in de disclaimer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “12 tips voor het succesvol huren van een camper in Canada”