Arbeidsongeschiktheid verzekeren als ZZP’er. Een helder overzicht!

Ondernemen is natuurlijk een groot feest, maar het brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Zo kun je ziek worden, een ongeluk krijgen of zelfs voor langere tijd in het ziekenhuis belanden. Arbeidsongeschiktheid verzekeren kan in onzekere tijden de uitkomst zijn voor ZZP ‘ers.

Arbeidsongeschiktheid verzekeren als ZZP’er

Er zijn tal van redenen waardoor je misschien even niet kan werken. In loondienst krijg je in veel gevallen gewoon doorbetaald na bijvoorbeeld één wachtdag. Als ondernemer is dat natuurlijk niet het geval, want geen werk betekent geen inkomen. Het is daarom verstandig om in je uurtarief mee te nemen dat je een tijdje zonder opdrachten kan komen te zitten. Helaas kunnen er ook ergere dingen gebeuren, zoals een ongeluk, een langdurige ziekte of misschien wel een burnout. In andere woorden: je wordt ongeschikt om je arbeid uit te voeren. Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering kan hierbij als vangnet fungeren.

arbeidsongeschiktheid-zzp

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het principe van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heel simpel. Naar aanleiding van onder andere je beroep, leeftijd en inkomen betaal je iedere maand een vaste premie. Op het moment dat je niet kunt werken krijg je deze premie uitbetaald als een vorm van ondernemersuitkering. De hoogte van de premie die wordt uitbetaald op dat moment hangt onder andere af van het percentage arbeidsongeschiktheid. En in hoeverre je niet in staat bent je huidige beroep uit te voeren, zoals je klanten dat van je gewend zijn.

Wat kun je niet verzekeren?

Een AOV dekt natuurlijk de belangrijkste en meest voorkomende gevallen van arbeidsongeschiktheid, maar er zijn een aantal unieke uitzonderingen. Deze verzekering dekt namelijk niets wanneer je onder invloed deel hebt genomen aan het verkeer. Of als je risico’s hebt genomen die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bezoeken van een land met een negatief reisadvies of een oorlogsgebied. Eigenlijk heel logisch, toch?

Wat kost het?

Het mooie van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat je hem enigszins zelf kunt inrichten. Een aantal opties die bijdragen aan je premie zijn:

  • Huidige beroep
  • Leeftijd
  • Inkomen
  • Looptijd van de verzekering
  • Eigenrisicotermijn
  • Of je zwangerschapsverlof mee wilt laten verzekeren

Je mag er altijd van uit gaan dat een dergelijke verzekering begint vanaf € 25,- per maand en kan oplopen tot wel € 300,- per maand. En bij de meeste verzekeraars betaal je eenmalige aansluitkosten van bijvoorbeeld € 150,-.

Wel of niet verzekeren?

Het maken van de beslissing om voor een Aansprakelijkheidsverzekering te kiezen is alles behalve eenvoudig. De kosten van de verzekering zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, waardoor deze hoog uit kunnen vallen. Ook kost het uitzoeken van de juiste AOV enige tijd. Aan de andere kant zal het afsluiten van AOV een stukje onzekerheid wegnemen als je bijvoorbeeld vaak ziek bent. Tevens is het mogelijk om jezelf te verzekeren tot maar liefst je 67ste levensjaar.

Ik denk dat het verstandig is om te bekijken of jouw inkomen volledig wegvalt als je freelance werk uitvalt. Op basis daarvan kun je je in ieder geval altijd laten adviseren voor het maken van de juiste keuze. En kun je ervoor kiezen om diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken, zodat je voor de verzekering kiest die het best bij jouw wensen past.

Werk jij op ZZP basis en heb jij je tegen arbeidsongeschiktheid verzekert?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Arbeidsongeschiktheid verzekeren als ZZP’er. Een helder overzicht!”