Ik liep laatst de Andreas Schotel wandelroute in Esbeek. Een wandeling van 10 kilometer rondom het zomerverblijf van de Rotterdamse kunstenaar Andreas Schotel. De route kent meerdere rustpunten en is alleen begaanbaar te voet. Je komt langs tientallen kunstwerken geïnspireerd op het werk van de kunstenaar. Met als hoogtepunt een enorme koe genaamd ‘De Melkfabriek’. In dit artikel deel ik alles wat je moet weten over deze unieke wandelroute.
De Andreas Schotel wandelroute
Andreas Schotel was een zogenaamde graficus. Een titel die beschrijft dat hij etsen maakte. Een vorm van kunst die wordt uitgevoerd door middel van krassen in een laklaag op een grote plaat. Een aantal van deze originele etsen zijn terug te vinden in het Andreas Schotel museum, aan het begin van de wandelroute. Tijdens de wandelroute kom je meerdere posters tegen die de originele ets weergeven. Net zoals de moderne interpretatie van deze etsen door andere kunstenaars in onder andere hout en metaal.
Waarom ligt deze wandelroute in Esbeek?
Andreas Schotel stond bekend om zijn etsen van boerenwerkzaamheden. In Esbeek vond hij daarom veel inspiratie. Zijn eerste bezoek aan Esbeek vond in 1922 plaats waar hij via een lokale boer een gratis woning kreeg aangeboden. Hij schilderde er op los, maar verkocht niets. Andreas Schotel en familie moest daardoor noodgedwongen weer terugkeren naar Rotterdam. Nog geen jaar later keerde hij terug en ging met familie in de zomermaanden in een piepklein tuinhuisje wonen op een klein stukje land aan de rand van Esbeek.
Wandelgemeente van het Jaar 2018
De Andreas Schotel wandelroute is een ware lust voor het oog. Er is een korte wandeling van 3 kilometer, maar wij kozen voor de 10 kilometer variant. Deze wandeling lijdt je door het platteland van Esbeek, een regio die mede dankzij deze route genomineerd is geweest voor de titel Wandelgemeente van het Jaar 2018. Logisch dus dat Andreas Schotel hier ook graag verbleef en veel inspiratie op deed.
Wat is er te zien?
De Andreas Schotel wandelroute begint bij het Andreas Schotel museum, gevestigd in café Schuttershof. Hier kun je een routeboekje ophalen, maar ook is het mogelijk deze online te downloaden. Op deze route bevinden zich tal van kunstwerken geïnspireerd op etsen van Andreas Schotel. Vaak is het originele werk hierbij op een ezel geplaatst en het nieuwe werk uitgevoerd in hout, metaal of polychroom. Een aantal werken zijn gemaakt door andere Esbeekse kunstenaars en op sommige plekken aangevuld met werk van andere artiesten. Met als hoogtepunt een enorme koe genaamd ‘De Melkfabriek’.
Dit is de route
Hierboven vind je de kaart van de Andreas Schotel wandelroute. Alle groene vierkantjes met getallen geven de verschillende plekken met kunstwerken weer. De rode vierkantjes met getallen de knooppunten die moeten worden gevolgd. Hier is goed opletten van belang, want je loopt zo een knooppunt voorbij en dan kan het nog wel eens gebeuren dat je veel te ver loopt. Sommige plekken loop je makkelijk voorbij, anderen zie je van mijlenver.
Dit mag je niet missen
Bijenkorven
Andreas Schotel etste ooit bijenkorven. Zowel de korven als de ets zijn terug te vinden tijdens de route. Wij hadden het geluk de lokale bijenhouder tegen het lijf te lopen, die ons van alles vertelde over het leven van een bij. Wist je bijvoorbeeld dat je nooit voor de ingang van een korf moet gaan staan? Dat kan een bij desoriënteren en dus boos maken.
De Schuttel
De Schuttel is de naam van het oude vakantieverblijf van Andreas Schotel en zijn familie. Hier verbleven zij veelal tijdens de zomermaanden en liet Andreas zich inspireren voor het hardwerkende landbouwpersoneel. Het gebouwtje bestond oorspronkelijk maar uit een oppervlakte van 2 bij 2 meter. Later bouwde hij dit uit met een slaapkamer en een atelier van nog eens 2 bij 2 meter. Het huisje staat op dit moment een aantal honderden meters van zijn oorspronkelijke plaats vandaan, is vanaf de buitenkant te bezichtigen en onderdeel van de Andreas Schotel wandelroute.
De Melkfabriek
Het grootste kunstwerk op deze route is de Melkfabriek. Een 8 meter hoge koe die een alternatieve manier van het maken van melk weergeeft. Wederom geïnspireerd op het werk van Andreas Schotel. En een kunstwerk wat je kunt betreden en binnenin aan het rad kunt draaien om zelf melk te maken. Echt een unieke ervaring!
Neem eten en drinken mee
Op de route van het Andreas Schotel wandelpad bevinden zich geen café’s, restaurants of andere punten voor een hapje, drankje of sanitaire stop. Het is dus aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen. Technisch gezien zou je over 10 kilometer 2 uur lopen, tel daar in dit geval 1 uur bij op. Je wilt er onderweg natuurlijk de tijd voor nemen om ieder kunstwerk je volledige aandacht te geven.
Een rustpunt
Wel vind je onderweg, ter hoogte van knooppunt 56, een houten hutje met koffie, thee, soep en chocomelk voor een vrijwillige bijdrage. De perfecte gelegenheid om ook even te zitten. Aan het begin en einde van de wandeling kun je terecht voor een drankje en hapje bij café Schuttershof of bij de lokale snackbar (tegenover café Schuttershof).
Tip!
De 10 kilometer wandelroute is onderdeel van de app Geocaching, waarbij het de bedoeling is om meerdere ‘caches’ te zoeken en deze uiteindelijk af te strepen in de app. Bij de eindcache aan het einde van de wandeling ontvang je een leuke verrassing als je alle tussenpunten ook hebt gevonden.