7 tips om een camper te kopen in Portugal

In januari 2020 verscheen ik met een foto en interview over winterkamperen in het vakblad Kampioen. Gek genoeg kreeg ik meer reacties op de ene zin over het kopen van een camper in Portugal, dan over winterkamperen. Op veler verzoek hierbij dus tips voor het kopen van een camper in Portugal.

meet me at the beach kampioen
Met een foto en interview in Kampioen

Waar begin je?

Als je enigszins bekend bent met Portugal zul je weten dat regels daar over het algemeen enigszins soepeler zijn dan hier in Nederland. Dat komt goed van pas wanneer je een camper wilt kopen in dit Zuid-Europese land. Maar laat ik beginnen met het zeggen dat geen gemakkelijke klus is om een huis op wielen aan te schaffen. Portugal heeft namelijk zelf nooit een auto-industrie gehad, alle voertuigen die daar rondrijden zijn dus geïmporteerd. Dat betekent over het algemeen dat een auto daar duurder is dan hier in Nederland. Wees dus voorbereid!

Maar ik woon niet in Portugal

Je zult waarschijnlijk de aanname hebben gedaan dat een camper kopen in een land waar je niet staat ingeschreven onmogelijk is. Niets is minder waar! Het enige wat je nodig hebt is een adres om post op te ontvangen. In mijn geval was dat het adres van het hostel waar ik vrijwilliger was. Als je zelf in de gaten houdt wanneer het tijd is voor de APK-keuring (IMTT) of je wegenbelasting moet afrekenen is het dus niet nodig om regelmatig naar dat adres terug te keren.

Waar koop je een camper?

Een camper kopen is in geen enkel land een makkelijke opgave. Ik spendeerde zeker een jaar dagelijks op het internet op zoek naar een geschikt voertuig. Websites als custojusto en iol kunnen je helpen bij je zoektocht. Maar ook hierin is Portugal niet te vergelijken met Nederland, qua online verkoop lopen ze lichtjaren achter. Daarom is het verstandig om iedereen in je omgeving te vertellen wat je precies zoekt en te vragen of ze je misschien kunnen helpen.

camper kopen portugal
Mijn Nissan Trade

Wat voor voertuig?

Ik denk dat het verstandig is om je eerst af te vragen waar je je voertuig voor wilt gaan gebruiken. Is dat als vaste woonruimte? En wil je er dus dagelijks in gaan wonen, koken en reizen? Ben je van plan om met de camper de hele wereld over te reizen of blijf je binnen Portugal? Dan is het ook handig om te weten of je het oké vindt om je bed om te bouwen tot zithoek en of je in de camper wilt kunnen staan.

Inmiddels is er ruime keuze aan voertuigen in Portugal, het ligt er maar net aan waar jij de voorkeur aan geeft. Een moderne camper die van alle gemakken is voorzien koop je vanaf € 30.000,-, maar heb je minder te besteden dan zijn er ook tal van opties. Een goed idee is om op zoek te gaan naar een Carro Comerciais, oftewel commercieel voertuig. Carros Comerciais met voldoende laadruimte kun je al kopen vanaf € 1.000,-. Weet dan wel dat er nog heel veel werk aan de winkel is, zowel motorisch als aan het ombouwen naar woonruimte.

De koop

Ik vond mijn bus via via bij een Duitse jongen die een bedrijf had in het ombouwen van campers. Enigszins geluk had ik wel, want hij had momenteel wat onafgemaakte projecten staan die hij verkocht. Na een korte proefrit en het doormeten van de ‘slaapkamer’ kwamen we al snel tot een akkoord. Voor € 1.000,- kocht ik mijn nieuwe project.

Ombouwen

Een fout waar ik enorm veel van geleerd heb is de ombouw te onderschatten. De camper had een volledig interieur nodig om uit te leven. Gelukkig ontmoette ik tijdens een uitstapje 2 jonge kamperfanaten met een passie voor het ombouwen van campers. Zij hadden genoeg ervaring en stroom aan boord om op de mooiste plekken mij te helpen met de bouw. Zo bouwden we een bed wat we om konden bouwen tot zithoek en een aparte keuken. Het toilet werd een losse Porta Potti en douchen deden we in beekjes of bij stranddouches. Weet wel dat ze in Portugal niet zo’n kampeerfans zijn als wij Nederlanders en dat onderdelen voor zelfbouw dus heel moeilijk aan te komen zijn. Handig om te weten vóórdat je een camper gaat kopen in Portugal.

>> Benieuwd hoe het is om te leven zonder elektriciteit? Lees het hier!

camper kopen portugal
Bouwen met een uitzicht

APK & belastingen

Officieel moet je je camper om laten keuren tot woning op wielen, wij deden dat niet. Ik wil dat niet per se iedereen aanraden, maar wij hebben nooit problemen ondervonden. Ondanks dat de camper in slechte staat was werd hij goedgekeurd, sommigen zeggen zelfs dat € 100,- neerleggen op de bijrijdersstoel wonderen kan verrichten. De APK laat je uitvoeren bij het bedrijf IMTT en noemen ze daar gewoonweg ‘inspeção’.

Wij verwende Nederlanders weten niet anders dan dat we de wegenbelasting en verzekering per automatische incasso betalen. In Portugal werkt dit heel anders, hiervoor zul je naar het kantoor van IMTT moeten gaan om hier contant te betalen. De hoeveelheid verzekering en belasting die je betaalt is afhankelijk van je voertuig en wordt berekend op motorvermogen en emissies, niet op bouwjaar van het voertuig! Wij betaalden ongeveer 50 euro per jaar aan wegenbelasting.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat Portugese bedrijven niet communiceren per e-mail of telefoon en dat het dus verplicht is om persoonlijk aan de balie te verschijnen. Maar als je dus op zoek bent naar een relatief goedkoop avontuur dan is Portugal je land!

Mocht je op zoek zijn naar persoonlijk advies, stuur me dan eens een mailtje!


Deze blogpost bevat affiliate links

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “7 tips om een camper te kopen in Portugal”