5 redenen waarom winterkamperen zo leuk is

Kamperen in de winter is een hele bijzonder ervaring en net even iets uitdagender dan een weekje camping met de familie. Je hebt het terrein vaak helemaal voor jezelf, waardoor je nog meer kunt genieten van de natuur dan van de sissende BBQ van de buren.

winterkamperen

Mijn eerste ervaring met winterkamperen was tijdens het festival Paaspop een heel aantal jaar geleden. Het festival vond toen nog plaats in maart en als echte die hards stonden we hele weekend op de camping. Koud was het sowieso, maar dat we wakker zouden worden met 10 centimeter sneeuw was voor ons een complete verrassing. Maar mijn echte fascinatie met winterkamperen begon pas na een jaar in de camper. In januari van Portugal naar Nederland rijden zonder verwarming bleek uitdagender dan verwacht toen we regelmatig de binnenkant van de ramen moesten krabben.

Buiten zijn

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van iedere manier van kamperen, zolang ik maar veel buiten kan zijn. Tijdens de zomer in mijn bikini en tijdens de winter met mijn muts op. Een stilzitter ben ik in geen enkel seizoen en dat komt meestal toch het meeste van pas als het kouder is buiten. Mezelf zo snel mogelijk aankleden, opwarmen en op pad gaan voor een mooie wandeling vind ik heerlijk in de kou.

winterkamperen

De uitdaging

Met temperaturen rond het vriespunt en het Hollandse weer blijft het een uitdaging om warm en droog te blijven. Zo heb ik het tijdens mijn eerste paar trips echt te koud gehad of ben ik nat geworden, omdat ik bijvoorbeeld te dicht bij de grond lag, te weinig laagjes droeg en nog moest oefenen met snel aankleden. Inmiddels heb ik zo mijn handigheidjes ontwikkelt, maar een uitdaging blijft het altijd.

>> Kamperen zonder stromend water en elektriciteit

De stilte

In plaats van de drukte van een reguliere camping kan het in het winter ook voorkomen dat je alleen op het terrein staat. Dat betekent voor mij stilte, maar ook rust. Het knisperende vuur aan het einde van de dag maakt dit dan niet alleen gezellig, maar eerder een gehele beleving.

Het uitzicht

Kamperen in de winter is gewoon niet te vergelijken met de zomer. Zo heb ik op de mooiste stranden gestaan toen ik nog in de camper woonde, maar op de verschillende natuurkampeerterreinen (of gewoon in het wild) is het uitzicht vaak ook onbeschrijflijk. Omdat je meestal wordt gewekt door de zon kun je de zonsopgang meemaken, wakker worden van het wild of de dauw van het veld zien trekken.

In januari verschijn ik pagina groot in het tijdschrift Kampioen van de ANWB met een interview over winterkamperen en een uitgebreide fotoreeks. Hierover later meer.

Houd jij van winterkamperen of zou je het wel eens willen proberen?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “5 redenen waarom winterkamperen zo leuk is”