Waarom ik stopte met vanlife & waarom ik het nu weer wel wil

Een jaar woonde ik in mijn Nissan Trade en doorkruiste er heel Europa mee, maar die tijd is voorbij. Iets meer dan 3 jaar geleden liet ik mijn camper achter in Italië en zag hem daarna nooit meer terug. Ik leg je uit waarom ik stopte met vanlife en waarom ik het nu weer wel wil.

Hoe het begon…

Er was eens… Nee, geintje natuurlijk. Mijn Nissan Trade kocht ik ooit als commercieel voertuig in het land waar ik op dat moment woonde, Portugal. Ik wilde niets liever dan fulltime ‘on the road’ zijn en had dat binnen een mum van een tijd voor elkaar. Ik bouwde in een aantal maanden de Portugese camper van lege bus om tot woonplaats en voilà. Ik had een kleine woonruimte op wielen om de wereld mee over te reizen.

vanlife

Waarom ik stopte met vanlife

Mijn tijd in de camper was fantastisch, echt waar! Maar een slimme keuze om een Nissan Trade voor € 1.000 euro te kopen was het misschien niet. Motorisch was de camper in bizar slechte conditie. Geheel veilig is het daarom nooit geweest om er heel Europa mee door te rijden. De camper kreeg al snel startproblemen en ik laat er daarom een nieuwe startmotor in zetten. Dat bleek achteraf een enorme ‘rip off’, want de startmotor was schijnbaar helemaal niet vervangen. Met dat probleem kon ik nog leven, want starten deed hij uiteindelijk wel.

>> Dit moet je weten als je een camper koopt in Portugal

Op een prachtige dag in het zuiden van Italië besloot alleen de camper er geen zin meer in te hebben. De druk op het gaspedaal verdween en daar stond ik, midden op de snelweg. De camper werd opgeladen en gerepareerd. Helaas bleek het gevolg hiervan desastreuzer. Na een nacht op de parkeerplaats van een camping kwam ik niet meer weg. De motor startte, maar liep ineens op een cilinder minder. De kracht van de motor was dus verdwenen en ik kwam de parkeerplaats niet meer af. Ik belde wat rond, maar de reparatie werd erg duur. Duurder dan wat de camper me gekost had. Die nacht sliep ik slecht en ‘illegaal’ op de parkeerplaats.

vanlife

Ik wist niet wat te doen

Ik raakte enigszins in paniek en wist niet wat te doen. Natuurlijk was het enigszins mijn eigen, domme schuld. Ik had een goedkope, slechte camper gekocht zonder back-up plan. De volgende ochtend liet ik de camper achter op de parkeerplek en boekte een lodgetent voor een week. Ik had tijd nodig om na te denken wat ik wilde doen. Nog geen paar dagen later besloot ik dat het tijd was om afscheid te nemen van mijn vierwieler. Met tranen in mijn ogen zag ik hoe mijn woonplaats & vervoer werd opgeladen en werd afgevoerd door het bergingsbedrijf. Dat betekende direct het einde van mijn wereldreis.

Waarom ik het nu weer wel wil

Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik enorm veel heb geleerd van deze ervaring. Ik heb een aantal goede fouten gemaakt in die tijd. Daarom wil ik het nu opnieuw doen. En niet alleen voor de reden, maar vanlife is natuurlijk geweldig. Het is, naar mijn mening, de ultieme vorm van vrijheid.

Heb jij misschien tips voor het kopen en ombouwen van een camper?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Waarom ik stopte met vanlife & waarom ik het nu weer wel wil”