Waarom ik ondernemer ben

Ondanks dat ik altijd riep dat ik wilde ondernemen had ik geen idee waarom, laat staan, hoe. Na tientallen loondienst banen en een wereldreis wist ik dat ik geen genoegen meer kon nemen met de regels van de baas en koos ik voor een leven van hard werken als ondernemer, maar ook voor vrijheid.

Studeren

Tot 2011 heb ik Marketing & Communicatie en Vrijetijdsmanagement gestudeerd, ondanks dat ik de inhoud van de studies erg leuk vond bleek ik geen goede student te zijn. Voor ik aan mijn HBO begon was me vermeld dat ik aan aanmerking zou komen voor een verkort traject, helaas nam de school zelf geen initiatief in de aanmelding waarop ik mezelf in de eerste schoolweek zelf aanmeldde.

Verzet

Ik kreeg vervolgens de melding dat de toets hiervoor al in de vakantie plaats had gevonden en ik dus niet meer in aanmerking kwam. Ik besprak mijn frustratie bij de decaan en liet het mailcontact zien wat ik een aantal jaar daarvoor had gehad met de school. De decaan las ook dat ik me een jaar eerder ook had aangemeld, maar niet binnen was gekomen omdat de opleiding zogenaamd vol zou zitten. Schijnbaar hadden ze dat jaar niet eens de norm gehaald! Ik was boos en verzette me tegen school, hoe konden ze me nu opleiden als ze niet eens het goede voorbeeld gaven?

locatie onafhankelijk werken

Regels zijn regels

Tegen kerst bleek de druk van de opleiding te groot voor me, ik deed mijn best, maar het lukte niet. Ik was teleurgesteld en ging op zoek naar een baan in de Marketing & Communicatie, tevergeefs. Een paar jaar lang had ik allerlei banen, van sieradenwinkels tot callcenters, waarin ik nooit voldoende geluk en voldoening vond. Vaak waren er regels, omdat er regels moesten zijn en vroeg ik ‘waarom?’, maar was het antwoord simpelweg ‘omdat dat de regel is van het bedrijf’. Ik snapte er niks van en raakte gefrustreerd.

Reizen

Tijdens mijn reizen leerde ik dat het ook anders kan, op campings was ik de manager en had ik geen leidinggevende. Ik had het naar mijn zin en had de vrijheid om creatief te zijn en het werk uit te voeren op mijn manier. Toen ik niet werkte had ik de meeste vrijheid, ik kon gaan en staan waar ik wilde en hoefde met niemand iets te overleggen. Mijn leven werd geleid door spontaniteit.

Vrijheid

Na terugkomst in Nederland, zonder geld en plan, werd deze vrijheid me meteen weer afgenomen. Ik had geld nodig én dus een baan en ging daarom weer in loondienst werken. Maar inmiddels wist ik dat het anders kon en ging ik op zoek naar een manier. Ik kon weer naar het buitenland, met het risico dat mijn baan na een aantal seizoenen weer afgelopen zou zijn en dit keer had ik geen financiële back-up. Vanwege mijn ervaringen met autoriteit besloot ik het heft in eigen handen te nemen en ondernemer te worden. Inmiddels ben ik de enige die regels maakt binnen mijn bedrijf, heb ik mijn HBO niet afgerond. Ik ben begonnen met een dosis werkervaring, bepaal ik mijn eigen vrije dagen en of ik doorwerk in het buitenland (of niet..)

Belangrijk is wel om te weten dat dit geen beslissing was van de een op andere dag, maar ik er zeker een jaar over heb gedaan om alles uit te zoeken en een vakgebied te kiezen.

Ben jij ook nog op zoek naar jouw pad of heb je deze al gevonden?

>