Pinterest inzetten voor je blog? Zo ga je goed van start!

Zit jij ook wel eens hele avond op Pinterest te scrollen naar de mooiste plaatjes, inspiratie voor een lekker recept of tips voor het groeien van je Instagram? Waarom sta je er dan zelf eigenlijk ook niet gewoon tussen? Jij wilt mensen toch ook inspireren met je blog? Met deze tips leer je hoe je goed van start gaat met Pinterest voor je blog.

Inmiddels is Pinterest mijn op 3 na beste referentiekanaal. Google staat bovenaan en verrassend genoeg gevolgd door Facebook. In dit artikel leg ik je uit waarom je Pinterest moet inzetten voor je website, blog of webshop, hoe je begint en hoe je er optimaal gebruik van kan maken met als eindresultaat meer bezoekers naar jouw pagina!

Waarom Pinterest?

Er is geen enkel ander platform wat zo direct door linkt naar je website als Pinterest. Na het zien van een foto ben je met 1 druk op de knop al op de desbetreffende website. Niet verrassend dat veel websites duizenden bezoekers minder zouden hebben zonder Pinterest dus. Tevens is het zo dat pins niet onderaan verdwijnen zoals foto’s en berichten op Instagram en Facebook, maar pins juist erg lang houdbaar zijn.

pinterest voor je blog

Hoe begin je?

Pinterest is eigenlijk best simpel, je maakt een account en kunt direct beginnen met het volgen en liken van pins en borden. Omdat je Pinterest zakelijk gaat inzetten is het verstandig de naam van je website te gebruiken en meteen duidelijk te maken waar je borden over gaan. Mijn naam is: Meet Me At The Beach.nl – PR, reizen & duurzaamheid.

Koppel je website

Na het maken van een account kun je onder het kopje ‘statistieken’ direct je website linken. Pinterest verstuurt dan een code en door deze in te vullen heb je website gekoppeld aan je zakelijke Pinterest account en kun je aan de slag met zowel het volgen als plaatsen van borden en pins.

>> Bekijk mijn Pinterest pagina hier!

Ontwerp een eigen stijl

Niets belangrijker dan direct herkend te worden tussen de miljarden pins met je eigen huisstijl. Ik heb hiervoor een vrij standaard format klaar staan in de app Canva met onder andere mijn eigen huisstijlkleuren en uiteraard het logo van Meet Me At The Beach. Canva heeft hiervoor al de standaard afmetingen van een pin ingesteld, lekker makkelijk.

Maak je eerste pin

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ieder artikel op je blog een eigen pin gaat krijgen (of zelfs meerdere), maar laten we bij het begin beginnen. In Canva kun je je ontwerp opslaan en voor ieder artikel de tekst en foto veranderen, deze pin kun je vervolgens direct vanuit de app of handmatig toevoegen. Net zoals op je blog kent Pinterest categorieën oftewel borden, hier voeg je je pin aan toe. Iedere pin kent een titel, beschrijving, hashtag en uiteraard de link naar het desbetreffende artikel op je website.

Tip: Pins zonder mensen en gezichten erop werken het beste!

Installeer de plugin

Bezoekers van je blog kunnen ook foto’s uit je artikel opslaan als pin om op ieder ander moment geïnspireerd te worden. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de plugin jQuery Pin It Button for Images of Pin It installeren en deze volledig naar jouw voorkeur aanpassen. Ga maar eens met je muis over onderstaande foto en kijk wat er gebeurt.

Ben actief

Hiermee bedoel ik natuurlijk dat je regelmatig moet posten, maar ook echt actief moet zijn met het delen, volgen en liken van anderen. Je hoeft je natuurlijk ook niet te beperken tot het delen van je eigen pins, maar kunt ook pins gaan verzamelen in een bord van zowel jouw als andermans pins. Wist je trouwens dat het aanmaken van een groepsbord met andere relevante bloggers het verkeer naar je blog nog extra kan boosten?

Wachten maar…

Nouja, misschien niet letterlijk. Maar na het plaatsen van je eerste 15 pins zul je de populariteit van je pagina op Pinterest zien groeien en vervolgens de bezoekers op je website. De statistieken kunnen al snel de pan uit stijgen, ik ging van 0 naar 32k maandelijks kijkers binnen 4 weken!

Gebruik Tailwind

Heb je de smaak te pakken? Dan is het eens verstandig om eens naar de app Tailwind te kijken. Er kan nog wel eens veel tijd in gaan zitten om 2x per week een moment te pakken om een pin te ontwerpen, met Tailwind kan je dit probleem (deels) oplossen door je pins in te plannen. Op 1 moment in de week ontwerp je meteen al je pins en deze plan je in voor het moment dat je blogartikel online komt te staan. Ook zoekt Tailwind uit wanneer het beste moment is om je pins te publiceren, om er zoveel mogelijk uit te halen. Superhandig dus! Enige nadeel is dat je met Tailwind maar tot 100 pins kunt inplannen, daarna moet je een account kopen.

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met Pinterest!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *