5 tips voor het kopen van de perfecte backpack

Als je gaat backpacken dan heb je één ding zeker nodig, een goede rugzak oftewel een backpack. Backpacks vind je in honderden soorten en maten, maar wat is nu de perfecte backpack voor jou? In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten tijdens het kopen van de perfecte backpack.

Kwaliteit

Een goede backpack kan een leven lang mee gaan en ik adviseer je dan ook om jezelf goed te laten adviseren en voor kwaliteit te gaan. Bij goedkope backpacks kan het nog wel eens gebeuren dat het materiaal of een rits kapot gaat. Dat zou erg vervelend zijn als je aan het backpacken bent.

Prijs

Maar aan een stukje kwaliteit hangt natuurlijk een prijskaartje. Er zijn genoeg backpacks die je kunt kopen voor 30 euro, maar je moet je afvragen of je dat wilt. De prijs van een goede rugtas is voornamelijk afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Een backpack voor een wandeltocht van 3 maanden voor Amerika is heel anders dan een backpack voor 3 weken Marokko. In principe mag je er rekening mee houden dat een goede backpack niet goedkoper is dan 100 euro en niet duurder hoeft te zijn dan 250 euro.

Gewicht

Een goede leidraad is dat het gewicht van de perfecte backpack niet meer dan 20 tot 25 procent van je lichaamsgewicht mag zijn. Alles zwaarder dan dat en je zult je backpack waarschijnlijk niet meer gemakkelijk van de grond krijgen. Tevens is het vaak zo dat je niet meer dan 23kg mee mag nemen in het vliegveld, ook niet onbelangrijk om te weten.

>> Lees hier wat ik inpakte voor mijn 3-weekse rondreis door Marokko

perfecte backpack

Pasvorm

De pasvorm is ongelofelijk belangrijk, want je wilt geen backpack die je tot last is tijdens een mooie reis. Er zijn backpacks voor mannen en voor vrouwen, omdat beiden natuurlijk verschillen in bouw. Een vrouwenrugzak is in veel gevallen smaller dan een mannenrugzak. Het is makkelijk als je een allerlei banden hebt om te verstellen, maar het kan ook een overkill zijn. De band op je schouders, je borst en je middel zijn het belangrijkste! Als je deze zo kunt verstellen dat het gewicht op je heupen hangt en nauw aansluit aan je lichaam dan ben je op de goede weg. Voor de ideale pasvorm is het handig om jezelf goed te laten adviseren.

Extra features

Als je van plan bent de perfecte backpack te kopen om mee te gaan klimmen kan het handig zijn om een tas te nemen met een netje voor je helm. Ook zijn er tassen met ingebouwde regenhoezen en waterzakken. Dit kan zeker van pas komen als je bijvoorbeeld een berg gaat beklimmen of de tropen in gaat. Ook een apart vak voor je laptop kan goed van pas komen.

Grootte

De grootte is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Is je bestemming een koude plek dan zul je meer ruimte nodig hebben voor dikke truien en misschien een jas. Alhoewel er ook mensen zijn die voor 3 weken zonvakantie meer meenemen, omdat ze keuzes willen hebben. Hou er in ieder geval rekening mee dat je backpack niet boven je hoofd uit mag komen! Ik begon ooit met een backpack van 70 liter en ga tegenwoordig met alleen nog 30 liter op pad. Het meenemen van kleding die je toch niet meeneemt leer je snel af nadat je je een ongeluk hebt getild. Backpacks tot 60 liter zijn in principe het meest gangbare.

Online of in de winkel?

Eerlijk is eerlijk, online winkelen is vaak goedkoper. Maar voor het uitkiezen van de juiste pasvorm voor de perfecte backpack is het best verstandig om naar de winkel te gaan. Ze kunnen je hier vaak goed adviseren en het is makkelijk om even een paar rondjes door de winkel te lopen. Toch gaat mijn voorkeur vaak uit naar online kopen, omdat je de beste deals meteen op een rijtje kunt zetten.

Extra’s

Als je inmiddels zo ver bent dat je backpack in je winkelmandje ligt vergeet er dan ook niet wat karabijnhaken en slotjes bij te doen. Karabijnhaken zijn superhandig om bijvoorbeeld je flesje water aan te hangen of een extra paar schoenen mee te bevestigen. En slotjes natuurlijk om je nieuwe backpack goed af te sluiten.

Wat vind jij de perfecte backpack om te kopen?


Deze blog bevat affiliate links

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *