Hoe reis je duurzaam?

Het toerisme is een van de meest vervuilende industrieën die er is. Gelukkig besteden we steeds meer aandacht aan duurzaamheid, maar echte vooruitgang op het gebied van reizen is er helaas nog niet. Met onderstaande tips kun jij jouw reis alvast een stuk groener maken!

duurzaam reizen
Kamperen

Je vervoer

Een groot onderdeel van vervuiling komt door de uitstoot die je creëert door het kiezen van je vervoersmiddel. Zo stoot een vliegtuig enorm veel Co2 uit en ben je dan natuurlijk helemaal niet duurzaam bezig tijdens je vliegreis. Dat geldt hetzelfde voor een tocht met een cruiseschip. Reizen met de trein, fiets of zelfs wandelen zijn een stuk beter voor het milieu! Uiteraard is het ook beter voor het milieu om gewoon minder vaak op vakantie te gaan, je zou dan eventueel wel 1x lang kunnen gaan.

duurzaam reizen
Liften als vervoersmiddel

Op locatie

Nu ben ik absoluut niet de meest duurzame reiziger die er bestaat, ik vlieg erg regelmatig. Maar nu het komt het wel zo uit dat ik het op locatie vaak veel leuker vind om te lopen of te fietsen, dan om een auto te huren. Ook heb ik al veel gelift tijdens mijn reizen, maak ik veel gebruik van BlaBlaCar of Flixbus. Met BlaBlaCar deel je de kosten van het reizen met de auto en de uitstoot wordt dan toch al gemaakt door de bestuurder. Flixbus is een transportbedrijf met grote touringcars, zij leggen ook grote afstanden af door meerdere landen. Flixbus en KLM geven zelfs de mogelijkheid om te doneren. Deze vrijwillige donatie wordt berekend op basis van het systeem voor emissiehandel. Met deze bijdrage wordt geïnvesteerd in een gecertificeerd klimaatbeschermingsproject waarmee de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. En om nog meer met locals om te gaan vind ik het vaak ook nog eens leuker om gebruik te maken van het lokale, openbare vervoer!

Lokaal

Niet alleen je vervoer kan bijdragen aan een betere wereld, ook je consumptie tijdens je trip kunnen daarbij helpen. Zo koop je bij streetfood tentjes vaak lokale ingrediënten, waarvoor dus ook minder uitstoot is geweest. Hiermee help je ook de lokale economie en de bewuste streetfoodondernemer, in plaats van een grote, internationale keten.

duurzaam reizen

Kamperen

Wil je graag een weekje weg en neig je al snel naar een goedkoop vliegticket, maar wil je aan het milieu denken? Ga dan kamperen! Door te kamperen ben je ook nog eens in de natuur en als je rekening houdt met je afval en vervoer kun je reis niet duurzamer maken!

Hoe maak jij jouw reis duurzaam?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *