Zo bepaal je je uurtarief + handig stappenplan –

Als freelancer kan het bepalen van een uurtarief een lastig punt zijn, omdat je vaak niet weet waar je moet beginnen om te zorgen dat je flexibele salaris winstgevend is.

1. Bekijk de concurrentie

Allereerst wil ik duidelijk maken dat je je uurtarief absoluut niet moet baseren op wat een ander vraagt, maar het is wel een goede maatstaf om even te kijken wat de concurrentie doet en wat dus een gangbare prijs is. Websites als freelancer.nl en freelance.nl hebben een ruim aanbod aan freelancers en laten hierbij meteen het uurtarief zien per specialist. Hou er natuurlijk rekening mee dat ieder een eigen vakgebied heeft en laat je dus alleen inspireren door mensen met dezelfde skills.

digital nomad apps

2. Wat zijn je maandelijkse kosten?

Wat ben je per maand kwijt aan vaste lasten? En dan heb ik het niet alleen over zakelijk, maar in het geval van een freelancer dus ook privé. Wat betaal je aan het huishouden, huur, maar ook aan je telefoonrekening, zorgverzekering en bijvoorbeeld een boekhouder of eventuele gear die je standaard moet huren?

3. Hoe lang ben je bezig?

Ieder onderdeel van wat je gaat verkopen zul je moeten doorbereken en dus ook ieder minuut die jij in je werk stopt. Time de tijd die jij nodig hebt om je werkzaamheden uit te voeren en pas daar je uurtarief op toe. Als fotograaf reken je dus de tijd die je kwijt bent om naar je locatie te reizen, te fotograferen, naar huis te gaan en thuis je foto’s te bewerken. Dit valt in de praktijk misschien een beetje anders uit dan je je had voorgesteld, stel jezelf daarom grenzen en probeer ook daar te stoppen tot waar je hebt berekent. Houd er rekening mee dat indirecte uren niet declarabel zijn. Ik gebruikte hiervoor de app Togglr.

4. Bepaal hoeveel uur per week je wilt werken

Dit is een stap die je vaak niet terug ziet komen in een checklist, omdat er vaak wordt uitgegaan van een reguliere 40-uur werkweek. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn, want die vrijheid heb je als ondernemer nu eenmaal. Wil jij 20 uur per week werken en toch rondkomen dan zul je een ander uurtarief moeten hanteren dan een freelancer die 60 uur per week werkt. Hou hierbij wel in je achterhoofd dat je mee zult moeten gaan met de concurrentie, want jouw uurtarief kan natuurlijk niet zomaar 100 euro per uur meer zijn dan bij een ander met een vergelijkbare functie. Reken ziekte, verlof en periodes zonder opdrachten ook mee.

uurtarief bepalen

5. Marge

Als je deze rekensom hebt gemaakt weet je wat je kostendekkende uurtarief is en heb je iets om mee te onderhandelen. Maar uiteraard is het wel de bedoeling dat je erop gaat verdienen en dus reken je over dat bedrag marge. Een gangbare marge is afhankelijk van de concurrentie, branche, oplage, opdrachtgever, etc. Alles tussen je kostendekkende uurtarief (kostprijs) en je uurtarief + marge (verkoopprijs) = ruimte om te onderhandelen. Voor een eenmalige opdracht zou je je standaard uurprijs kunnen hanteren en voor een langdurige opdracht zou je er net onder kunnen gaan zitten, omdat deze opdracht je wel voor langere tijd garandeert van inkomsten.

Extra tips!

Je bent nu ‘ready to go’!
Alleen wil ik je nog wel 2 laatste tips meegeven

  • Varieer niet teveel met je uurprijs! Als een opdrachtgever positief over je spreekt en je aanraadt bij een ander met vermelding van uurtarief en jij stuurt vervolgens een offerte met een hoger tarief, kan dit in je nadeel werkem
  • Een boekhouder kan je hier ook bij helpen
>