4 manieren om als freelancer pensioen op te bouwen

Als freelancer bouw je niet standaard pensioen op, in tegenstelling tot in loondienst werken. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met het opzij zetten van geld voor later. Er zijn meerdere manieren om vandaag al te starten, ik licht in dit artikel 4 manieren uit om als freelancer pensioen op te bouwen.

Ondernemen is eigen verantwoordelijkheid nemen

Ondernemen kent veel vrijheid, maar ook risico’s en vergt veel eigen verantwoordelijkheid. Dingen die in loondienst misschien vanzelfsprekend zijn, zijn dat in het ondernemerschap vaak niet. Dat geldt voor pensioen, maar ook voor arbeidsongeschiktheid, veilig online werken en soms zelfs een werkplek. Hoe je als freelancer genoeg pensioen opbouwt voor een goede, oude dag leg ik je gemakkelijk uit middels 4 voorbeelden.

1. Je uurtarief

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel freelancers rekenen nog steeds een te laag uurtarief. Omdat een uurtarief van 75 euro zo hoog klinkt? Onzin! Je klanten betalen jou voor de jaren ervaring die je hebt in jouw vak, voor de keer dat je ziek bent en niet uit loondienst wordt doorbetaald, voor materialen die stuk kunnen gaan en voor je pensioen aan het einde van de rit. De basis voor je oude dag ligt dus bij je uurtarief.

freelancer-pensioen

2. Je gespaarde geld wegzetten

Als je dan eenmaal krijgt waar je recht op hebt is het belangrijk om het geld goed weg te zetten. Je kunt het bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening zetten. Het is erg aan te raden om een spaarrekening te vergelijken voordat je hem afsluit. Banken hanteren verschillende prijzen als het aankomt op rente. En natuurlijk wil je wel het meeste uit je centen halen. Goed onderzoek doen is dus essentieel.

3. Spaardeposito

Een spaardeposito is een manier van sparen waarbij er iedere maand een door jouw gekozen bedrag voor je opzij wordt gezet. Dat kan bij een bank die je hebt uitgekozen op basis van de beste deposito rente. Je bepaalt hierbij zelf hoe lang het deposito loopt, dat kan vanaf 1 jaar, maar ook voor 30 jaar zijn. Ga je voor de langere termijn? Dan kun je als freelancer je pensioen al geregeld hebben!

4. Beleggen

Beleggen is het investeren van geld in de hoop dat het in de loop der tijd meer waard wordt. Dit kan als freelancer nuttig zijn, maar natuurlijk ook gewoon als particulier. Je kunt beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of in crypto currency zoals bitcoins. Zo zou ik graag een of meerdere chalets willen hebben en deze willen verhuren, voor passief inkomen en mijn freelancer pensioen.

Wat is jouw beste manier om als freelancer pensioen op te bouwen?


Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking. Lees meer over betaalde samenwerkingen in de disclaimer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *