Een fiets mee met de caravan, dit zijn je 5 beste opties –

Een fiets mee met de caravan camper of is een heel goed idee. Het geeft je op de plek van bestemming veel vrijheid om de buurt te verkennen. En je kunt snel even op en neer naar de dichtstbijzijnde supermarkt. In dit artikel bespreken we waar je rekening mee moet houden als de fiets mee gaat met de caravan en wat de opties zijn.

Een fiets mee met de caravan

Nederland is een echt fietsland, alles is er vlak en er is ontzettend veel te ontdekken in ons kikkerlandje met de fiets. Maar ook in het buitenland is een fiets handig, al is het alleen maar om je te verplaatsen op de camping of de nabije omgeving te ontdekken.

De fietsen achterop de auto

De eerste optie waar je waarschijnlijk aan denkt is om de fietsen achter op de auto te plaatsen. En dat is helemaal niet slecht gedacht, want er bestaan verschillende achterklepdragers die dit mogelijk maken. Toch kan het ook onhandig zijn om de fietsen achterop de auto te hebben staan. Als je iets nodig hebt achter uit de auto bijvoorbeeld, kun je er niet of moeilijk bij.

De fietsen bovenop de auto

Een fantastische manier om de fiets mee te nemen met de caravan is om de fietsen op het dak van de caravan te plaatsen. Hierbij worden de fietsen in de rijrichting goed vast gezet en kunnen de fietsen geen kant meer op. Het enige moment waarbij dit niet handig is is als je een dakkoffer op de auto hebt liggen.

De fietsen achterop de caravan

Het lijkt tot de opties te behoren om fietsen achterop de caravan mee te nemen, maar een goed idee is het niet. Ik zou dit dan ook niet adviseren. De gewichtsverdeling en balans worden hierdoor volledig verstoord, omdat de fietsen ver achter de achteras worden geplaatst. Voor elektrische fietsen is dit sowieso een ‘no go’.

fiets mee met de caravan

De fietsen in de caravan

Je kunt de fietsen meenemen in de caravan. Dat is voor de gewichtsverdeling prima, maar handig lijkt het me niet. Je kunt immers niet in de caravan tijdens een tussenstop en de caravan kan beschadigd raken door het wringen van de fietsen tijdens het rijden.

De fietsen op de dissel van de caravan

Dit is zeker de beste optie van alle eerder genoemde opties. Je fietsen staan stevig, niet in de wind en in het midden van beide assen. Er zijn wel aantal dingen waar je op moet letten:

Overschrijdt het kogelgewicht niet

Door het plaatsen van de fietsen op de dissel van de caravan wordt het gewicht van de fietsen verplaatst naar de kogel. Het is daarom belangrijk het kogelgewicht niet te overschrijden. Vooral bij elektrische fietsen kan het gewicht snel oplopen in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld vouwfietsen.

Doe geen hoes om de fietsen heen

Vanwege de aerodynamica van de auto plus caravan is het niet verstandig om een hoes over de fietsen te doen. Er zou hierdoor teveel druk komen te staan op de fietsen en de hoes met mogelijke schade aan fietsenrek en caravan tot gevolg.

Zorg dat de disselbak nog open kan

Het zou onhandig zijn als de disselbak van de caravan niet meer open kon, omdat je fietsen ervoor staan. Houd er daarom bij de aankoop van een fietsendrager op dissel rekening mee dat hij naar voren worden geklapt, zodat je overal nog goed bij kan.

Dit zijn de beste en veiligste manieren als je fiets mee gaat met de caravan. En vergeet ook niet regelmatig te controleren of alles nog goed vast staat.


Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking. Lees meer hierover in de disclaimer..

>