Een weekend in Maastricht; 6 tips (+vlog)

Om maar met de deur in huis te vallen moet ik toegeven dat ik geen Nederland-fan ben. Ik voer mijn werkzaamheden locatie onafhankelijk uit, omdat ik graag in de meest tropische sferen vertoef. Tot mijn vriend me overhaalde om toch de toerist in eigen land te gaan spelen en Maastricht te bezoeken, een plek waar hij familie heeft wonen.

Maastricht is de hoofdstad van de gemeente Limburg en kan ik sinds ons bezoek toevoegen aan mijn lijstje ‘Favoriete steden’. Bekijk ook de vlog onderaan de blog waarom.

1. Park & Ride

Ik zal beginnen bij het begin. Maastricht is een relatief dure stad om in te parkeren, in het centrum betaal je € 2,90 per uur en voor een dag of 2 tikt dat stiekem best aan. De P&R is daarom de ideale oplossing. Net buiten het centrum vindt je er eentje, P&R Maastricht Noord. Het parkeren is hier gratis, je betaalt alleen € 2,- per persoon voor een retourtje met de bus. De bus vertrekt, zowel van de parkeerplaats als vanuit het centrum, om de 10 minuten.
Ideaal dus!

2. Wandelen door de stad

Wij reizen letterlijk op alle mogelijke manieren binnen de steden die we bezoeken, maar geven meestal wel de voorkeur aan lopen of fietsen. Sinds ik dit keer de grens niet over hoefde en dus geen bergen hoefde te beklimmen, liepen we! Bij de VVV haalde we een kaart met wandelroute voor € 1,75 en op ons dooie gemak verkenden we de gehele stad. Groot voordeel hiervan is dus dat je op je eigen tempo de toerist kunt uithangen. Af en toe even kan stoppen om een drankje te doen of een winkel te bekijken zijn enorme pro’s.

maastricht

3. Coffeelovers

Mocht je inderdaad toe zijn aan een drankje en hapje dan is Coffeelovers de plek!
De naam van de tent geeft al veel weg over waarom je hierheen moet, maar buiten dat zijn de broodjes ook echt geweldig! Coffeelovers vindt je tevens niet alleen in Maastricht, maar ook in Eindhoven, Roermond en Nijmegen. De koffie zelf is in deze stad inmiddels zo gewild dat je hem op 7 verschillende locaties kunt bestellen, zo ook in de bibliotheek.

4. Sint Jans kerk

Je ziet deze imposante kerk al van veraf, hij is namelijk rood en 80 meter hoog!
Voor een kleine bijdrage mag je helemaal naar de top klimmen en dat vonden wij zeker de moeite waard. Voor mensen met zowel claustrofobie als hoogtevrees is het geen aanrader, maar anders zeker doen. Kenmerkend voor de kerk is natuurlijk zijn rode kleur, maar ook de bovenbouw die veel gelijkenis toont met de Domtoren is prachtig.

5. Dominicanenkerk

De bibliotheek, de plek waar je ook die heerlijke koffie kunt halen uit tip 3! De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk. Aan het eind van de 18e eeuw werd het klooster opgeheven en heeft het vele functies gekend. In het interieur bevindt zich onder andere een 14e-eeuws schilderwerk. Momenteel dienst de kerk als bibliotheek, café en locatie voor vrije muziek. De bieb ligt op loopstand van het Vrijthof, wat ook zeker een bezoekje waard is! Wij troffen op het bekende plein de kermis aan (zie vlog).

6. Helpoort

Het centrum van Maastricht is niet heel erg groot en dus is alles prima te lopen. Wat al vrij direct opvalt is dat er nog veel authentieke elementen terug zijn te vinden en ook een stukje van de oude verdedigingsmuur er nog staat. Deze muur ligt in de Helstraat en door het poortje loop je zo de stad weer in. Je kunt de Helpoort iedere dag bezoeken (ook op zondag) en je laten verbazen over theorieën die de vrijwilligers hebben over de herkomst van de naam. Een theorie luidt dat de Helpoort vroeger een bloedbank was en veel pestlijders er kwamen, het refereert dus naar de poort richting de hel. In een andere theorie gelooft men dat de naam is verzonnen om mensen af te schrikken, zodat je er waardevolle spullen kon opslaan.

Ben jij ooit in Maastricht geweest en wat vond jij ervan?

Bekijk hieronder mijn vlog;

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *