Wonen in een camper, mag dat?

Wonen in een camper is jarenlang alleen een trend geweest onder gepensioneerden, maar wordt ook nog steeds populairder onder bijvoorbeeld jongeren. Maar mag je eigenlijk wel wonen in een camper? En hoe pak je dat dan aan?

Mag je wonen in een camper?

Het antwoord is helaas niet zo simpel. De Nederlandse wetgeving is er op ingesteld dat je een huis koopt of te huurt, maar niet dat je fulltime ‘on the road’ bent. Toch is er niemand die zegt dat je niet in een camper mag wonen. Als je fulltime wil reizen zul je dus een beetje creatief om moeten gaan met de wetgeving en op zoek moeten gaan naar ‘grijs gebied’.

wonen in een camper

Een briefadres

In de “Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP)” staan een regels waar je je als reiziger aan moet houden. Allereerst zal je een adres moeten hebben in Nederland. En dat eigenlijk alleen omdat je een adres nodig hebt om je voertuig op in te schrijven en te verzekeren. Een adres heb je trouwens ook altijd nodig voor het afsluiten van andersoortige verzekeringen, een bankrekening en zelfs mobiel abonnement. Nu bestaat er ook zoiets als een briefadres, een adres dat je alleen gebruikt voor post. In principe is dit bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld tijdelijk in een instelling zitten en waar van hun post kan worden aangenomen door een familie of vrienden. Helaas geldt voor de meeste gemeentes hiervoor een maximale duur van 6 maanden, ideaal is het dus ook weer niet.

Maar hoe dan wel?

Een echt duidelijk antwoord is er niet te vinden bij de gemeente, maar een ‘grijs gebied’ is er dus wel. En daar zou ik, als ik jou was, zeker gebruik van maken. Om te reizen zonder woning in Nederland is de beste optie jezelf inschrijven bij vrienden of familie. Dat adres kun je dan gebruiken om je verzekeringen, abonnementen en camper op in te schrijven. Hou er wel rekening mee dat dit eventuele gevolgen kan hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld toeslagen mislopen en betalen mogelijk hogere belastingen vanwege een gezamenlijk hoger inkomen en een meerpersoonshuishouden.

wonen in een camper

Jezelf uitschrijven na 8 maanden

Dan is er nog een andere regel. Officieel gezien moet je jezelf uitschrijven als je over een heel jaar langer dan 8 maanden in het buitenland bent. Hier heb ik al eens een geheel ander artikel over geschreven. Lees hem hier!

Dus? Wonen in een camper, mag dat?

Volgens de Nederlandse wetgeving mag je in een camper wonen, maar een duidelijk verhaal met hoe en wat is er niet. Een adres heb je sowieso nodig, alleen al om een camper aan te schaffen en te verzekeren. De enige, waterdichte oplossing is om gewoon een huis te hebben en dat te adres te gebruiken. Ook voor het afnemen van een reis- en camperverzekering is dit de meest geschikte optie. Maar als je permanent in een camper wil wonen kun je je dus beter inschrijven bij vrienden of familie.

Heeft dit artikel je geholpen? Of heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wonen in een camper, mag dat?”