Wildkamperen met de camper in Portugal. Dit moet je weten!

Portugal is bij uitstek de bestemming binnen Europa die je gezien moet hebben! Het weer is er (bijna) altijd geweldig, de mensen zijn er vriendelijk en veel regels een stuk minder streng dan hier in Nederland. Daarom kun je ook gemakkelijk wildkamperen met de camper in Portugal. Ik vertel je wat je moet weten.

Wildkamperen in Portugal

Laat ik beginnen met een kleine disclaimer, wildkamperen met de camper in Portugal is officieel niet toegestaan. Je bent dus niet helemaal vrij om te doen wat je wil en loopt het risico op een boete van minimaal € 200,-. In natuurreservaten en parken kan een boete zelfs oplopen tot € 2.000,-. Maar er wordt niet streng op gecontroleerd en zelfs maar zelden een boete op uitgedeeld.

>> 4 tips om te beginnen met vanlife

Ga erop uit!

Omdat de kans erg klein is dat je een boete krijgt is zou ik er lekker op uit gaan. Zelf heb ik een jaar in Portugal gestaan met de camper, waarvan ik zeker 7 maanden bijna dagelijks heb wild gekampeerd. Het is me 1x overkomen dat de politie me vriendelijk verzocht om ergens anders te parkeren.

Wildkamperen Portugal

Waar ga je heen?

Waar je gaat wildkamperen met je camper in Portugal hangt veel af van je camper. Als je dagelijks elektriciteit nodig hebt is wildkamperen natuurlijk lastig, alhoewel er soms ook afgelegen parkeerplaatsen zijn met een stroompunt. Ben je zelfvoorzienend of woon je zonder elektriciteit? Dan heb je wat meer vrijheid en kun je gaan en staan waar je wilt. In het binnenland is het leuk om de bordjes ‘barragem‘ te volgen, barragem betekent ‘dam’ in het Portugees. De plekjes die je dan tegenkomt zullen je verbazen. Zo ligt er in de Algarve, in de buurt van Silves een prachtige dam met stuwmeer genaamd Barragem Do Arade. Omdat je hier nogal afgelegen staat is de kans op controle erg klein en kun je jezelf ook eens lekker verwennen met een hippie badje.

Waar ga je niet heen?

Ondanks dat wildkamperen op stranden fantastisch klinkt, ben je meestal niet de enige. Tevens is de kans op controle tijdens het hoogseizoen op toeristische plekken vrij groot. Het is verstandiger en veel leuker om een klein dorpje of barregem op te zoeken en je daar enigszins verdekt op te stellen. Ook is het verstandig om niet altijd alles uit te stallen. Campingstoeltjes voor de camper, luifel uitdraaien, je kent het wel. Het is vragen om problemen.

wildkamperen in portugal

Natuurreservaten en parken

In natuurreservaten en parken is kamperen wel ten strengste verboden. Dit natuurlijk in het kader van het behoud van de natuur. Helaas laat niet iedereen zijn tijdelijke woonplek netjes achter en zijn er ook genoeg mensen die open vuur maken. En voornamelijk dat laatste punt is een grote bedreiging voor een land waar het vaak warm is. Portugal heeft ieder jaar weer te maken met enorme bosbranden die moeilijk onder controle te krijgen zijn. Dat komt grotendeels door dat veel bossen bestaan uit eucalyptus bomen. Deze bomen zitten vol met olie en kunnen door extreme hitte zelfs exploderen. En natuurreservaat kan dus heel erg mooi zijn, maar geheel veilig is het niet. Wederom is de kans op een boete niet erg hoog, maar mocht je hem wel krijgen dan is € 2.000,- geen vreemd bedrag.

Parkeerplaatsen

Officiële parkeerplaatsen behoren natuurlijk niet echt tot de beste wild kampeerplekken van Portugal, maar een perfecte plek voor een snelle overnachting is het wel. De blauwe P’s geven eigenlijk overal aan wanneer je er mag blijven of niet. Je vindt ze aan de rand van grote steden, maar ook in prachtige natuurgebieden. Hier mag je dus altijd staan. En dat is best handig om te weten als het al donker begint te worden en je geen zin meer hebt om op zoek te gaan naar het beste plekje voor een mooie zonsopgang.

Wat zijn jouw tips voor wildkamperen in Portugal?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *