Wat is een barterdeal en hoe werkt het?

De term klinkt fancy en bestaat ook nog niet zo lang, terwijl de betekenis ervan al duizenden jaren wordt uitgevoerd. Barteren mag dan misschien onbekend voor je klinken, je hebt het inmiddels zelf ook al velen malen gedaan waarschijnlijk. Wat een barterdeal precies is leg ik je graag uit.

Een barterdeal is simpelweg een ruildeal. Het betekent dat jij je goederen of diensten met iemand ruilt, zodat beiden partijen er voordeel uit halen. Er werd natuurlijk al eeuwen dingen geruild, maar in moderne vaktermen noemen we dit dus ‘barteren’.

Waarom een barterdeal?

Een barterdeal is best wel handig als je het slim aanpakt. Bij het opzetten van je bedrijf bijvoorbeeld, omdat er geen geld aan te pas komt. Zo ruil ik soms mijn blogdiensten in voor iemand die mijn vlogs kan editen, belangrijk hierbij is wel dat de barterdeal van evenredige waarde is. Bij een barterdeal bepaal je dus de waarde van jouw product of dienst en ruil je dat tegen een ander product of dienst van dezelfde waarde.

barterdeal

Hoe werkt een barterdeal?

Bij een barterdeal is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar wat je te bieden hebt en wat het waard is. Een blogger die schrijft over een bepaald artikel en het daarom gratis ontvangt heeft eigenlijk ook gewoon een barterdeal. De waardes hiervan worden bepaald door middel van mijn bereik op mijn website of YouTube. Het product of de dienst die ik daarvoor terug verwacht moet van dezelfde waarde zijn.

Uitzonderingen

Toch kan het zo zijn dat je barterdeal niet helemaal dezelfde waarde heeft en jullie zullen moeten kiezen of je daarmee akkoord gaat of niet. Dit kan natuurlijk leiden tot het afbreken van de potentiële overeenkomst of een eventuele bijbetaling.
Een van de partijen zal in dat geval toch moeten betalen voor dat beetje extra wat wordt verzorgd door de wederpartij.

Belangrijk!

Het leuke van ruilhandel is dat het op basis van vertrouwen gebeurt, maar dat kan ook valkuilen hebben. Maak daarom duidelijke afspraken en zet het nodige op papier. Begin met een offerte en pas deze zo nodig aan dat het een eerlijke uitwisseling betreft. En zorg voor een goede relatie met je ruilpartner, het gaat hier, nogmaals, toch om vertrouwen.

Heb jij wel eens een barterdeal opgezet of zou je het graag willen?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *