Op rondreis door Marokko, een bijzondere reisroute –

Vliegen van Nederland naar Marokko was nog nooit zo makkelijk, voornamelijk de vliegtickets vanaf Eindhoven naar Fez of Marrakesh zijn vaak erg goedkoop. En binnen 3 uur sta je tussen de palmbomen in Noord-Afrika. Met mijn backpack reisde ik 17 dagen door heel het land, ik deel hierbij mijn ultieme reisroute voor Marokko.

Fez

Mijn rondreis begon in de koningsstad Fez. Fez is samen met Marrakesh, Rabat en Meknes koningsstad en hebben allen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Marokko. Fez is, na Casablanca, de grootste stad van het land en staat bekend om zijn leerlooierijen. In de straatmarkt vind je diverse ingangen die je een mooi uitzicht geven over deze leerlooierijen. Daar vind je vaak honderden baden gevuld met duivenpoep als natuurlijk ammoniak, maar ook saffraan en kurkuma om het leer te verven. Een drukke, maar interessante stad voor de ultieme reisroute door Marokko.

>> Lees hier mijn tips voor de koningsstad Fez

Chefchaouen

Chefchaouen wordt ook wel de blauwe parel van Afrika genoemd en ligt op zo’n 200 km ten noorden van Fez. Er worden dagtrips georganiseerd vanuit Fez, dat is leuk, maar neem liever wat meer tijd. Chefchaouen is ten opzichte van Fez een echte oase van rust. Heerlijk verdwalen in de blauwe straatjes, een bezoek aan de Cannabis velden of watervallen zijn echte aanraders. Ondanks dat er niet veel te beleven valt geeft de kleine stad je wel het echte vakantiegevoel. Ik bleef er maar liefst 3 dagen!

Reistijd: 4 uur

>> Dit mag je zeker niet missen tijdens een bezoek aan Chefchaouen

reisroute marokko
Chefchaouen wordt ook wel de blauwe parel van Afrika genoemd

Tanger

Een vakantie is niet compleet zonder een bezoek aan het strand, toch? Vanaf Chefchaouen leek het me logisch om door te reizen naar het meest Noordelijke puntje van Marokko, Tanger. Een echte havenstad en de plek waar de ferry vanaf Gibraltar aankomt. Ten opzichte van de rust in Chefchaouen kwam ik hier weer direct in de drukte terecht. Een bezoek aan de lokale vismarkt of een halve dag in het Park Rmilat zijn echte aanraders in Tanger.

Reistijd: 2,5 uur

>> Wat te doen in havenstad Tanger? Lees het hier!

Rabat

De hoofdstad van Marokko mag niet ontbreken op je reisroute. Je verwacht misschien dat dit een enorm drukke stad is, maar niets is minder waar. De drukte is hier erg makkelijk te ontwijken met een bezoek aan de Andalucian Gardens of de verrassend rustige medina (straatmarkt) van de stad. In de hoofdstad van Marokko zijn ook de graven van de koninklijke familie te bezoeken. Meer info over Rabat vindt je in dit artikel.

Reistijd: 1,5 uur

>> Een bezoek aan de hoofdstad Rabat

rondreis marokko
In de hoofdstad van Marokko zijn ook de graven van de koninklijke familie te bezoeken

Marrakech

Marrakech kennen we natuurlijk allemaal als het toeristische centrum van Marokko. Van de oneindig kleine, drukke straatjes en de goedkope poefen. Een bestemming die zeker thuishoort op je reisroute door Marokko. Buiten een shopping walhalla is het ook de plek waarvan diverse trips vertrekken. Zo kun je vanuit daar naar bijvoorbeeld Essouira, Agadir, het Atlas gebergte of de Sahara.

Reistijd: 4 uur

>> 10x de leukste tips voor Marrakech

Ourzazate

Vanaf Marrakesh boekte ik bij de Airbnb een trip naar de welbekende woestijn van Afrika, de Sahara. De eerste stop van deze 3-daagse trip vond plaats in Ourzazate, een stad met nog maar 100.000 bewoners en momenteel vooral gebruikt als filmstudio. Zo zijn bijvoorbeeld de Gladiator, Sex and the City en Game of Thrones hier opgenomen. Sla tijdens je bezoek ook Aït-Ben-Haddou niet over, een vestingstad geheel gemaakt van hout en leem.

Reistijd: 5 uur (reken vooral in de woestijn extra reistijd, vanwege minder goede wegen)

>> Benieuwd welke andere filmlocatie van Game of Thrones ik ook bezocht?

reisroute marokko

Merzouga

Merzouga is het laatste dorp voor de Sahara en dus de eindbestemming van een 3-daagse trip naar de woestijn. Hier zul je je auto of bus moeten verlaten om per dromedaris (of te voet) verder te reizen. Het is niet aan te raden ver de Sahara in te lopen, maar eigenlijk is dat ook niet nodig. Het adembenemende zicht van de hoeveelheid zand na 20 minuten lopen is al voldoende.

Reistijd: 6 uur

>> 8 tips voor een 3-daagse trip naar de Sahara

Marrakesh

Vanuit Merzouga kun je teruggaan naar Marrekesh of het rondje compleet maken door terug te reizen naar Fez. Ik verbleef vervolgens nog een dag in Marrakesh voordat mijn vlucht naar huis vertrok. Het Bahia paleis en Jardin Majorelle mag je ook zeker niet overslaan tijdens je bezoek. En sluit je je reis af in Marrakech? Neem dan ook de tijd ook uitgebreid te shoppen en voor een prikkie de mooiste poefen, spiegeltjes en andere souvenirs mee te nemen voor thuis.

Reisvideo

Ik heb met mijn videocamera geen beeld gemist tijdens mijn rondreis. Kijk je liever dan dat je leest? Klik dan hieronder voor de ultieme reisroute door Marokko!

>