Reisgids Fez, een bezoek aan de bijzondere koningsstad

Welkom in een van de koningssteden van Marokko, Fez. Fez is samen met Meknes, Rabat en Marrakesh koningsstad, omdat al deze steden ooit hoofdstad zijn geweest. Zowel Fez als Marrakesh liggen op maar 3 uur vliegen van Eindhoven, waar je je meteen in een compleet andere wereld waant. Deze mini reisgids geeft je inzicht in wat je kunt doen in Fez.

Dwaal door de Medina

De eerste tip ligt misschien enigszins voor de hand, dwalen door de eindeloze markt in Fez. Het is moeilijk om hem over te slaan, maar nog moeilijker om eruit te komen. De straatmarkt in Fez is enorm groot en super fascinerend. Zo hebben ze er bepaalde wijken met alleen leer, koper of etenswaren. Handig om te weten is dat de straten Talaa Seghira en Talaa Kebira de hoofdstraten zijn, deze zijn makkelijk te herkennen omdat ze wat breder zijn dan de andere straten. Loop ook eens onder de grote Bab Bou Jeloud door, dit is een grote entreepoort van de medina. De ene kant hiervan is blauw, duidende op het paleis aan die kant van de poort. En de groene kleur aan de andere kant staat voor handel.

reisgids fez
Bab Bou Jeloud

Bezoek een leerlooierij

Lopend door de medina zal het je opvallen dat er bijzonder veel leren tassen te koop zijn, maar ook de geur kan een indicator zijn. Fez staat namelijk bekend om zijn leerlooierijen. De stad telt 3 leerlooierijen, daarvan is Chouara Tannery de grootste is. Het bovenaanzicht van een leerlooierij laat je goed zien dat er grijze en felgekleurde baden zijn. In de grijze baden wordt het leer met duivenpoep soepel gemaakt. Duivenontlasting bevat natuurlijke ammoniak, dus hoe meer poep, hoe zachter het leer. De gekleurde baden bevatten o.a. saffraan, kurkuma, henna en munt om de uiteindelijke kleur van het leer te bepalen. De algehele geur van de looierijen wordt enigszins bepaald door de geur van duivenpoep, daarom krijg je bij een bezoek aan de leerlooierij een takje munt. Dat helpt enigszins.

reisgids fes
Een leerlooierij

Wijs jongeren af die de weg willen wijzen

Uit mijn ervaring is Fez wel de meest directe stad die ik heb bezocht tijdens mijn rondreis. Hier kwam ik dan ook voor het eerst jongeren tegen die me graag de weg wilde wijzen. Erg behulpzaam natuurlijk, maar bij arriveren willen ze geld. Op zich niks mis mee, want je betaalt ze bijvoorbeeld 5 dirham = 50 cent. Maar 9 van de 10 wijs ik af, omdat ik liever zelf op pad ga. Ook heb ik van anderen gehoord dat ze je niet altijd naar de juiste locatie brengen, maar naar de tapijtenwinkel van hun vader of buurman.

Bezoek een tapijtenwinkel

Tapijten en sjaals zul je in iedere stad van Marokko tegenkomen, maar in Fez is er de mogelijkheid om ook te zien hoe deze worden gemaakt. Zo heb ik gezien hoe de draden van de agaveplant worden gebruikt als zijde en hoe dit wordt geweven tot sjaals. Een onmisbare tip in deze reisgids voor Fez.

reisgids fes

Onderhandel over iedere prijs

Heb je iets leuks gevonden? Dan is het maar heel normaal om 20 minuten te besteden aan het onderhandelen over de prijs. Iets waar ik heel veel plezier in heb gehad. Het is in Marokko maar heel normaal om te beginnen met een bod van 1/3 van de vraagprijs, maar doe het vooral op een leuke manier. Bot en ongezellig kan, maar met een grapje tussendoor krijg je veel meer voor elkaar. Zo heb ik een prachtige poef gekocht voor 200 dirham = 20 euro, die oorspronkelijk 800 dirham was. Neem vooral de tijd, loop een keertje weg en maak er een spel van.

>> 10x wat te doen in Lissabon

Marinid Tombes

Bovenin de stad kun je een bezoek brengen aan de aloude Marinid tombes. Waarom deze tombes hier liggen en wie er ooit begraven lagen is niet duidelijk, behalve dan dat het waarschijnlijk koninklijke familie was. Desalniettemin een mooie plek om even de drukte van de stad van ontvluchten en van het prachtige uitzicht te genieten.

reisgids fes
reisgids fes
reisgids fes
reisgids fes

Bou Inania Madrasa

Bou Inania Madrasa is een religieuze school die je vindt in het hart van de stad. Entree tot de prachtig versierde binnenplaats van deze school kost je 20 dirham. Recht tegenover de ingang hiervan vind je ook Dar al-Magana of ‘klokhuis’. Vroeger vond je hier koperen schalen waar water in liep, een alternatief op de zonnewijzer. Omdat het water ook ’s nachts doorliep, kon men ook in het donker weten hoe laat het was. Zonder een vermelding van Bou Inania Madrasa was deze Fez reisgids niet compleet geweest!

Eten in Fez

Het eten in de medina’s doet je niet direct denken aan local streetfood, want erg schoon is het er niet. Het is juist aan te raden om rustig te gaan zitten in een restaurant voor een hapje en een drankje. Dat kun je perfect doen naast Bou Inania Madrasa bij het Clock Café. Zij serveren heerlijk Marokkaans eten en je kan er zelfs een echte kamelenburger proeven! Inmiddels heeft dit café zich trouwens ook uitgebreid naar Marrakesh en Chefchaouen.

3 Dagen zijn naar mijn mening genoeg om deze stad te bezoeken, maar heb je meer tijd? Combineer Fez dan met een bezoek aan de blauwe stad Chefchaouen.

Chefchaouen
Chefchaouen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *