Marokkaanse kiptajine, een kruidig recept met volkoren couscous

Afgelopen december maakte ik een prachtige solo rondreis door het land van de Sahara, geurige tajine’s en drukke straatmarkten, oftewel Marokko. Het eten staat hier bekend om zijn unieke specerijen, zoals saffraan en koriander. Met dit supersnelle recept haal je de smaak van Marokko naar je thuis: kruidige, Marokkaanse kiptajine met volkoren couscous.

marokkaanse kiptajine volkoren couscous
Marokkaanse kiptajine met volkoren couscous

Ik ben helemaal fan van emaille. Lichtgewicht, praktisch onbreekbaar en dus ideaal voor zowel thuis als op de camping. Het bord van bovenstaande foto shop je hier!

Wat is een tajine?

Een tajine is een aardewerk stoofpot die dus voornamelijk wordt gebruikt in de Marokkaanse keuken. Hier worden ze veelal gebruik om groente, vlees, kip of visgerechten mee te bereiden. Het bijzondere aan een tajine is dat je er maar heel weinig olie voor nodig hebt. De smaken blijven enorm goed bewaard tijdens het koken, omdat de kegelvorm ervoor zorgt dat het kookvocht weer terug loopt in het gerecht. De naam tajine doelt dus niet alleen op de stoofpot, maar ook op het gerecht wat erin wordt gekookt. Een tajine aanschaffen kan, maar is niet verplicht. Deze kiptajine met couscous kan ook prima worden bereid in een hapjespan.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 gram winterpeen
  • 250 gram kipfilet
  • 200 gram volkoren couscous
  • Halve courgette
  • Bosje platte peterselie
  • Ras el hanout specerijen
  • 1 blik tomatenblokjes

>> Wist jij dat de Marokkanen kruiden ook gebruiken voor het kleuren van leer?

marokkaanse kiptajine volkoren couscous

Bereiding

  • Begin met het snijden van de ui in ringen en de winterpeen, courgette en kip in kleine stukjes
  • Breng 400ml water aan de kook (voor couscous geldt altijd een 1:1 verhouding) en voeg hier een klein scheutje olijfolie en een theelepel zout aan toe
  • Verhit vervolgens olie in een hapjespan en fruit de ui
  • Als het water kookt mag de pan van het vuur en voeg je de couscous toe
  • Laat staan met de deksel op de pan tot de couscous het volledige water heeft opgenomen
  • Voeg, als de ui glazig is, de kipfilet, courgette en wortel toe en bak een paar minuten mee
  • Vervolgens voeg je 3 theelepels ras el hanout en de tomatenblokjes toe
  • Breng de kiptajine aan de kook en stoof in 5 minuten gaar met de deksel op de pan
  • Roer af en toe door
  • Snij intussen de peterselie fijn, roer de couscous los en voeg hier de peterselie aan toe
  • Schep op een bord en verdeel de geurige tajine erover
  • Maak af met peper, zout en een blaadje peterselie

Eet smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *