Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen, hier moet je zijn!

Voor zolang als ik me kan herinneren heb ik de Loonse en Drunense duinen in mijn achtertuin liggen. Ik groeide er op, maar beschouwde het lang al iets heel gewoons. Dat terwijl een duinoppervlakte van 35 km2 in Nederland echt heel bijzonder is. In deze blog neem ik je mee in waar je het beste kunt wandelen, mountainbiken, terrassen en meer in de Brabantse Sahara, oftewel de Loonse en Drunense duinen.

Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunense duinen staan ook wel bekend als Brabantse Sahara en is een natuurgebied in het noorden van Brabant. Je vindt dit gebied in de buurt van ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en de open zandvlaktes maken het tot een ware attractie. Met 35 km2 bedekken de duinen een oppervlakte van maar liefst 750 voetbalvelden! De duinen hebben, zoals vele andere Nederlandse natuurgebieden, ieder seizoen iets te bieden. Vanwege de kleine heuvels kun je er in de winter sleeën met sneeuw. In de herfst geniet je van het uitgebreide kleurenpalet van de omliggende bossen. En in de zomer staat de heide in bloei en kleurt deze volledig paars. Een prachtig natuurverschijnsel wat ik al eerder zag op de Veluwe.

loonse en drunense duinen
loonse en drunense duinen
loonse en drunense duinen

Naar de duinen toe

Het Brabantse landschap staat bekend om zijn natuur, de leukste manier om dus bij de duinen te komen is per fiets. Fietsen huren kan op verschillende plekken in Oisterwijk. Dat is dan ook meteen het dichtstbijzijnde station. Vanaf daar is het nog wel een half uur fietsen.

De duinen zijn verder erg slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Een bus stopt er niet in de buurt. Je beste optie is dus uitstappen op station Oisterwijk en vanuit daar met de fiets verder.

Kom je met de auto? Geen probleem! Rondom de duinen kun je overal gratis parkeren.

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Met een oppervlakte van 35 km2 raak je in deze duinen niet uitgewandeld. Of je nu op zoek bent naar een uurtje uitwaaien met de hond of een flinke wandeling. Ik deel mijn favorieten met je.

  1. Udenhout

Mijn meest bekende route. Vanaf restaurant Bosch en Duin in Udenhout struin je zo het stuifzand op. Ik ben een groot fan van verdwalen en loop dan ook liefste gewoon mijn gevoel achterna als ik vanuit hier de duinen op wandel. Maar het is ook mogelijk om richting Drunen te wandelen (en terug). De auto parkeer je voor deze wandeling bij restaurant Bosch en Duin.

2. Roestelberg

Wandelroute Roestelberg start in Kaatsheuvel bij leidt je door zowel de stuifzanden als de omliggende bossen. Tijdens deze wandeling geniet je dus van het beste van 2 werelden.

3. Wandelroute Fellenoord

Deze wandeling start in Drunen en omvat ongeveer 6 kilometer looproute langs de bosrand van de duinen. Je kunt langs deze route onder andere reeën spotten op het juiste moment van de dag en algeheel genieten van de rust.

Op de website van Natuurmonumenten kun je je ook aanmelden voor georganiseerde wandeling. Hierbij kun je op zoek gaan naar dassensporen, reeën spotten of gewoon in groepsverband de natuur ontdekken.

Mountainbiken in de duinen

Mountainbiken in de duinen is echt te gek! Ik ben een enorme liefhebber van actieve sporten en de mountainbike gaat dan ook regelmatig mee achterop de camper. In de Loonse en Drunense duinen vind je 2 mountainbikeroutes. De route van 16 km is specifiek voor beginners en start bij de Rustende Jager in Biezemortel. Je volgt hiervoor de groene bordjes. Ben je beginner, maar een echte durfal (net als ik) of gevorderde? Dan kun je de middelzware route rijden van 26 km. Dit is naar mijn mening prima te doen als beginner door af en toe de zware stukken af te snijden. Je volgt hiervoor de zwarte bordjes.

Heb je geen eigen mountainbike, maar wil je wel op pad? Je kunt er ook een huren bij de Rustende Jager en Recreatief Loon op Zand.

Let op dat voor het mountainbiken in de duinen een MTB vignet vereist is. Door de aankoop van dit vignet kan de natuur rondom de routes worden onderhouden. Tevens is deze ook geldig tijdens het mountainbiken in o.a. de Veluwe, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos, Waterloopbos en Beetsterzwaag. Een vignet kost 12 euro en is geldig tot 31 december.

loonse en drunense duinen

Terrassen

Is het niet heerlijk om na een fijne wandeling een plekje op het zonnige terras op te zoeken voor een ijskoud biertje? Dat kan rondom de Loonse en Drunense duinen op heel veel plekken. Ik noemde eerder Bosch en Duin al in Udenhout en De Rustende Jager in Biezemortel. In Drunen vindt je De Drie Linden en de Roestelberg in Kaatsheuvel. Allemaal op steenworp afstand van de duinen.

Bedenk je wel dat er in de 35 km2 geen eet of drinkgelegenheden zijn, maar alleen rondom. Als je dus van plan bent een grote wandeling te maken is het verstandig een snack en wat drinken mee te nemen.

Overnachten in de buurt

Overnachten in de buurt van de duinen kan op verschillende plekken. Voor een luxe hotelkamer moet je zijn bij de Efteling in Kaatsheuvel. Je kunt er dan meteen een dagje pretpark achteraan plakken. Liever in de natuur? Dat kan door te overnachten in een tent of huisje tussen de wilde dieren bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Met de camper

Uiteraard zijn er ook tal van plekken in de buurt om de camper te parkeren. De makkelijkste manier om een goede plek te vinden is met de app of website van Campercontact. Wildkamperen in de duinen is niet toegestaan.

Ook staan er een aantal leuke kampeerplekjes op de website van Campspace. Ben je nog niet bekend met Campspace? Dit is een soort Airbnb, maar dan voor outdoor liefhebbers. Iedereen kan hier dus zijn tent, grasveld of camping op aanbieden. De prijzen op Campspace liggen rond hetzelfde bedrag als een camperplek of camping die je via Campercontact boekt. Wel kun je € 10,- gratis tegoed krijgen door mijn link te gebruiken. Je kunt daarvoor hier klikken of mijn code RENE-41517 gebruiken tijdens het boeken.

De Loonse en Drunense duinen zijn een plek waar ik dus al vanaf kinds af aan kom. Heb jij ook zo’n plek?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *