In 10 stappen naar een locatie onafhankelijk inkomen

Er zijn een paar mensen op de wereld die moeten er niet aan denken, een locatie onafhankelijk inkomen. En er zijn een paar mensen die dat leven al leiden, dat zijn de zogeheten digital nomads. Mensen die niet gebonden zijn aan een vaste locatie en dus overal kunnen werken en wonen. Een heel grote groep tussen deze twee groepen zijn mensen die wel graag zo vrij zouden willen leven, maar niet weten hoe ze dat kunnen realiseren. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan is deze blog voor jou! In deze blog vind je 10 stappen die jou richting een locatie onafhankelijk inkomen gaan helpen.

Hoe word je een digital nomad?

Hoe werk je jezelf naar een situatie toe waarin je overal ter wereld geld kunt verdienen en daarvan kan leven? In deze blog help ik je op weg met een paar heldere stappen. De stappen zijn zo eenvoudig dat je je bijna gaat afvragen waarom niet iedereen zo’n leven leidt. Het antwoord daarop? Vrijwel niemand kan het opbrengen om deze stappen op te volgen. Jij wel?

Stap 1: Breng in kaart hoe jouw droomleven eruit ziet

Visualiseren waar je naartoe wil is een heel sterk middel om daadwerkelijk ergens te komen. Schrijf eens uit hoe jouw leven er in de meest ideale situatie uit zou zien. Denk aan:

  • hoeveel uren per dag je werkt
  • hoe jouw dagindeling eruit zien
  • welke mensen je ontmoet
  • hoeveel inkomen je hebt
  • waar je je bevindt
  • wat jouw dagelijkse bezigheden zijn
  • in welke situatie zou jij graag leven
  • als je creatief bent: maak er een kleurrijk vision board van
locatie-onafhankelijk-inkomen

Stap 2: Kies geen werk uit hetgeen je kent

Wanneer je een totaal andere wending aan jouw leven wil geven is de kans groot dat je je nog niet hebt verdiept in jouw nieuwe levensstijl. Je hebt misschien ook nog niet zoveel nomads om jouw heen verzameld. Wanneer je dan een inkomen zou gaan bepalen, ga je kiezen uit datgene wat je kent. Dat is dus kiezen uit slechts een paar opties.

De kans dat je hier jouw geluk gaat vinden, jouw missie kunt vervullen en echt een bijzondere invulling aan jouw werkende leven mee kunt geven, is niet zo groot. Realiseer je dat jij nog niet weet welke mogelijkheden er zijn, dus baseer jouw toekomstkeuze niet op dat kleine topje van de ijsberg. Je hoeft geen webdesigner, copywriter of vertaler te zijn om digital nomad te kunnen worden. Er zijn nog zoveel andere opties.

Stap 3: Bouw een eigen bedrijf op basis van jou

Veel interessanter is het als je een eigen bedrijf gaat bouwen wat duurzaam gericht is op jou. Dus waarin jij, in eerste instantie, de drijvende kracht bent. Ondernemerschap is misschien nieuw voor je, maar hey; dat is jouw hele toekomst. Alles is nieuw. En wanneer je bereid bent om te leren is het goed dat te realiseren. Voordeel van een eigen onderneming is dat het jouw vrije leven enorm ondersteund. Niemand die jou vertelt hoe laat je moet inloggen, welke dagen je wel of niet moet werken en wanneer het af moet zijn. It’s all up to you. Dat geeft een compleet gevoel van vrijheid als je straks op een zonnig strand een cocktail zit te nippen; geloof me. Bouw een eigen bedrijf op basis van jou.

Stap 4: Start een jaar voor je weg wilt

Neem de tijd om iets op te bouwen. Ga niet de dag voor vertrek nadenken over wat voor business je zou willen starten. Creëer momentum. Wanneer je een jaar voordat je weg zou willen gaan reeds begint met het opstarten van jouw bedrijf, naast jouw huidige baan, heb je een mooie start. Er is dan nog geen omzet druk, dus je kunt in alle rust focussen op de leerweg die je te gaan hebt als nieuwe ondernemer. Tevens is de kans groot dat je na een jaar, als je doet wat je moet doen, een leuk lopend bedrijf hebt. En wanneer je gaat reizen staat alles op z’n kop; het is heel prettig als er dan 1 stabiele factor in jouw leven is. Het is heel prettig als jouw inkomen dan al redelijk stabiel is. Dat scheelt je veel stress en onrust.

locatie-onafhankelijk-inkomen

Stap 5: Wordt megagoed in wat je doet

Zorg dat wat je gaat doen, zo tof is, dat je niets anders meer wil doen. Wanneer je namelijk iets heel vaak wil en graag doet, ga je er heel goed in worden. En competentie is nou precies wat we nodig hebben. Je bent weinig ‘in beeld’ van jouw opdrachtgevers en klanten, dus je zult hard moeten werken om aan jouw klanten te komen. Zorg dus dat ze niet om je heen kunnen. Om echt goed te worden is het verstandig je te richten op 1 doel. Ga niet proberen de hele wereld te helpen, omdat het kan. Maar ga je slechts richten op 1 groepje. En die keuze kan best spannend zijn; je wilt ten slotte geen omzet missen of mensen uitsluiten. Maar wanneer je kiest, zal jouw doelgroep ook voor jou kunnen kiezen. Zorg dat je megagoed wordt in wat je doet en trek daarmee de juiste mensen aan.

Stap 6: Ga fans verzamelen

Als nieuwe ondernemer is het van belang dat mensen om je heen verzeild die jouw werk willen hebben. Start met het bouwen van een fanbase. Zij kunnen jou veel waardevolle info geven over hun behoeften en op welke wijze jij daar op in kunt spelen. Het gaat er niet om wat jij de wereld in wilt helpen; het gaat er om war behoefte aan is. Omdat je je op een nieuw terrein begeeft, is het handig de informatie van jouw doelgroep te benutten. Zij kunnen jou alles vertellen wat zij nodig hebben.

Tevens kun jij laten zien dat jij volledig voor hen koos; dat zullen zij herkennen. Zodra je dan iets kunt gaan aanbieden, zullen zij graag met jou in zee gaan. Begin met het verzamelen van fans.

Stap 7: Creëer een sterk aanbod

Op basis van de informatie die je van jouw fans hebt gekregen, kun je jouw aanbod gaan creëren. Zet dat zo sterk neer dat men ‘logisch’ door jouw bedrijf meegenomen wordt. Neem hen aan de hand en begeleid hen naar jouw oplossing voor hun probleem. Doordat zij reeds fan zijn, zullen zij zich vertrouwd voelen en graag met jou willen samenwerken. Geloof me; dat is een stuk prettiger werken dan ‘leuren’ met jouw bedrijf vanaf een mooie locatie. Creëer een sterk aanbod.

Stap 8: Boek jouw eerste trip

En dan is het zover; je kunt op pad! Als jij de vorige 8 stappen met zorg en consistentie hebt uitgevoerd, heb jij na een jaar een goedlopend bedrijf waarmee jij van een locatie onafhankelijk inkomen kunt leven. Niets houdt jou nu nog tegen om een mooie locatie te kiezen vanwaar je de komende tijd wilt gaan werken. Denk aan hoe warm je het wil hebben, hoeveel mensen je wilt zien, welk uitgaven niveau er ter plaatse heerst en hoe ver je van ‘thuis’ wilt zijn als je jouw eerste locatie boekt. Als je het spannend vindt; start dan klein. Kies een bekende locatie waar bijvoorbeeld veel andere Nomads samenkomen. Dat kan een fijne start zijn.  Maar bovenal geniet van de euforie en het besef: You did it!! Jij hebt jouw leven dusdanig veranderd dat je nu kunt leven zoals jij dat wilt!

locatie-onafhankelijk-inkomen

Stap 9: Regel goed internet

Goed internet blijft een ‘dingetje’ voor veel Digital Nomads. Jouw werk is daar voor ene groot deel van afhankelijk, dus een locatie kiezen waar dat goed te regelen is, is van belang. Misschien nog wel belangrijker da de prijzen van de cocktails.

En ga er niet vanuit dat het te regelen is met de WIFI van de locatie. Dat is vrijwel nooit voldoende om echt goed jouw werk te kunnen doen. Traag internet is irritant. Maar traag internet als je aan het werk bent, is nog veel irritanter.

In Europa kun je nationale prepaid kaarten kopen en die in een extra telefoon doen. Die extra telefoon kun je dan als hotspot gebruiken. Zorg dat je die telefoon continue aan een oplader hebt, want hij wordt snel leeggezogen. De meeste aanbidders van gunstig geprijsd prepaid internet, staan niet toe dat je van een eigen router gebruik maakt. Ze willen graag dat je die van hen koopt. Zorg dus voor die extra telefoon. Neem de oude telefoon van jouw moeder mee en je bent safe.

Verdiep je even in de aanbieders van het betreffende land: er zit veel verschil in prijzen en snelheden.

Regel goed internet; jouw werk is ervan afhankelijk.

Stap 10: Maak jaloersmakende Instagram foto’s en geniet

Je leeft jouw droom. Realiseer je je dat wel? En omdat je daar megatrots op mag zijn, is het toegestaan en gewenst dat je heel het internet overstelpt met jaloersmakende foto’s van jouw locatie. Laat de wereld maar zien wat jij hebt gefixt. En geniet ervan. Sta stil bij wat jouw leven nu is. Leef bewust en intens. Zorg dat je niet net zo onrustig gaat genieten als dat je reist. Wees in het moment, op de locatie waar je bent. Geniet daar van jouw leven en de omgeving. En wees trots. Jij hebt alle stappen met succes doorlopen en behoort nu tot dat kleine groepje wat zijn Droom kan beleven. De meeste mensen haken al af bij stap 2. Jij hebt het gedaan! En daar mag je nu de vruchten van plukken. Je hebt het verdiend! Dus maak die jaloersmakende instagram foto’s en geniet!

Je hoeft het niet alleen te doen

Het opzetten en runnen van een bedrijf kan eenzaam zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Liesbeth van NoMadnessInMyBus kan je hier namelijk bij helpen. Zij helpt je je toffe business realiseren en kan je concrete tips geven bij een strategie sessie.

En tijdens onze camperreis door Europa schreef ik een boek: Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of Gekkenwerk?!. Hierin deel ik veel tips, ervaringen en stappenplannen hoe jij zo’n vrij leven kunt realiseren.


Deze blog is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over het werk dat Liesbeth doet en bevat geen betaalde inhoud.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *