7 Tips voor de ultieme lichtgewicht fietsbepakking

Ben je bezig met de voorbereiding van een fietsvakantie groot of klein? Besef dan dat je elke kilo die je meeneemt op je fiets met je eigen energie moet verplaatsen. Alleen naar beneden ga je harder… Lees daarom hier enkele inzichten in het plannen en uitvoeren van een lichtgewicht fietstocht. Hoe moet je plannen? Wat gebruik je om in de route te bepalen? Welke uitrusting neem je mee? Waar kampeer je? Wat zijn de valkuilen die je moet vermijden? Doe je voordeel met deze zes tips voor een lichtgewicht fietsbepakking!

1. Maak gebruik van moderne kaarttechnologie

Als het aankomt op het plannen van een route voor een fietstocht, maak dan gebruik van de handige hulpmiddelen van online kaarttools. Net als op traditionele kaarten kan je op online kaarten makkelijk de hoogtelijnen, wegen, paden en rivieren zien. Dat scheelt direct dus al gewicht.

Komoot is een populaire service: deze app maakt gebruik van crowd-sourced data van de meest bereden wegen en paden om een route tussen twee punten te optimaliseren. Het maakt het plannen van een route doodsimpel, omdat je weet dat de wegen en paden waar de software je over heen stuurt, de beste in het gebied zijn.

Online software vertelt je ook het hoogteprofiel en Komoot geeft je zelfs een uitsplitsing van de weg of de trail ondergrond die je tegenkomt op een route. Deze informatie is ongelooflijk nuttig om je rijtijden en de vereiste inspanning in te schatten.

Te veel gedoe? Je kunt anders ook heel gemakkelijk een fietsreis maken langs de kust zonder kaart zoals de kustfietser.

2. Denk twee keer na. Pak één keer in.

Effectief inpakken voor een fietstocht begint met de juiste planning. Je moet rekening houden met mogelijke scenario’s, maar de kans dat het scenario zich voordoet, afwegen tegen de nadelen van het gewicht en de omvang van de extra uitrusting die je nodig hebt om het hoofd te bieden.

Stel je voor dat je door de bergen rijdt… koud of guur weer zijn duidelijke mogelijkheid, en slecht voorbereid zijn kan levensbedreigend zijn. De extra hoeveelheid waterbestendige arm- en beenwarmers, een geïsoleerd gilet en een goed GoreTex-jack zijn aanzienlijk, maar ze zijn ongetwijfeld de moeite waard.

Vraag je daarentegen af of je echt een volledige bestekset moet meenemen om je avondeten op te eten – voldoet mogelijk alleen een lepel? Moet je een mok meenemen, of kan je ook gewoon uit je pannetje drinken?

Het gaat erom je bikepacking- uitrusting te ontdoen van wat minder noodzakelijk is, maar niet in te leveren op de uitrusting die je veilig en comfortabel houdt. Dat geldt als je wilt kamperen zeker voor je tent, slaapzak, kussen en matrasje maar gelukkig zijn die er als compacte en super lichtgewicht fietsbepakking.

lichtgewicht fietsbepakking

3. Neem wel reserve- en nooduitrusting mee

Elk beetje extra gewicht dat je meeneemt maakt het fietsen wat zwaarder, maar bespaar niet op het meetorsen van reserveonderdelen voor pech situaties.

Dingen als een reserve binnen en buitenbanden, reserve schoenplaatbouten, een bandenplakset, kettingschakels met monteerkitje, kabelbinders en reserve remblokken zijn hun gewicht in goud waard als dat ongelukkige mechanische gebeuren zich voordoet. Ook een EHBO-kit, een warmtedeken, een reservebatterij voor je telefoon en gevriesdroogde rantsoenen zijn mogelijk aanvullingen van levensbelang op je lichtgewicht fietsbepakking.

4. Georganiseerde scheiding

Fietstassen en bikepacking seat-packs zijn verrassend grote dingen; het is dan ook opvallend hoe moeilijk het is om je waterdichte fietshandschoenen te vinden als ze ergens onderin je tas zitten. De oplossing is strategisch scheiden!

Gebruik bijvoorbeeld lichtgewicht waterdichte roltassen om alles te scheiden: fietsuitrusting van vrijetijdskleding, zonnecrème van snacks, en gereedschap van tandpasta. Door alles in kleurgecodeerde waterdichte tassen te bewaren, is alles makkelijker terug te vinden en voorkom je besmetting door lekken en morsen.

lichtgewicht fietsbepakking
lichtgewicht fietsbepakking

5. Test je fietsuitrusting

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar verbazingwekkend veel mensen maken een lange weekendtocht of grote rit in een fietsbroek die ze nog nooit gedragen hebben. Evenzo is het niet goed om te ontdekken dat het je gasstelletje niet werkt of de gasfles leeg is als je in niemandsland bent.

Het testen van de uitrusting betekent niet dat je veel beladen testritten moet maken; je kunt het gewoon in je normale weekendritten inbouwen. Maak één rit met je fietstassen gemonteerd om te controleren of ze niet stuiteren of rammelen. Maak een half dozijn ritten met die mooie nieuwe schoenen om te controleren of ze niet schuren of te los zitten. Test elk onderdeel van je lichtgewicht fietsbepakking voor ‘de grote fietstocht’, dan kom je onderweg niet voor onaangename verrassingen te staan.

Blijf tot slot flexibel: verwacht het onverwachte en omarm de uitdaging.

Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om de stress door mogelijke valkuilen te verminderen. Houd noodplannen en kortere wegen in je achterhoofd voor het geval het langzamer gaat dan verwacht. Zorg voor alternatieve routes voor het geval je niet verder kunt. Houd een lijst met telefoonnummers bij de hand die je kunt bellen als je dringend hulp nodig hebt. Vertel mensen altijd waar je naartoe gaat en laat het weten als je bent aangekomen. Hou ook regelmatig contact met het thuisfront, dat kan ook heel leuk met een dagelijks fietsblog (zie het linkje hierboven naar ‘fietsreis’).

Geniet, ook dankzij je lichtgewicht fietsbepakking

Onvoorziene problemen en haperingen zullen zich altijd voordoen als je op een fietstocht bent; het overwinnen van de tegenslagen kan je veel plezier bezorgen. Ga uit van de benadering van de scouts: “Wees voorbereid” – zowel lichamelijk als geestelijk, en je zult kunnen genieten van de onverwachte ontwikkelingen als onderdeel van de reis. Je fietstocht zelf is de bestemming en met een lichte fietsbepakking heb je meer fietsplezier!


Gastbijdrage van ZoReisJe.nl: Om je op weg te helpen voor de leukste reis en vakantie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *