De kosten van een rondreis Marokko op een rij –

Op zoek naar een low budget trip? Dan is Marokko je bestemming! Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar € 6,- voor een overnachting inclusief ontbijt heb ik nog nergens in de wereld betaald. Benieuwd naar mijn kosten tijdens 17 dagen rond reizen door Marokko? Lees snel verder!

Kosten voor een vliegticket

Dat vliegtickets spotgoedkoop kunnen zijn weten we inmiddels, maar tickets vanaf Eindhoven naar Marrakesh kun je al scoren vanaf € 130,- retour. Mijn ervaring met Marokko is dat hoe lang je wacht, hoe goedkoper het kan zijn. Ik boekte mijn heen- en terugvlucht apart en betaalde uiteindelijk € 187,-. Ik vloog van Amsterdam Schiphol naar Fez met Air Arabia voor € 128,- en van Marrakesh naar Amsterdam met Transavia voor € 59,-.

Kosten voor vervoer

In Marokko heb je veel verschillende opties als het op vervoer aankomt. Een auto huren kan al vanaf € 80,- voor een week. Het openbaar vervoer is daarentegen een stuk goedkoper en werkt verrassend goed. Een ticket voor de sneltrein van Tanger naar Rabat kost je bijvoorbeeld 180 dirham = 18 euro. Deze brengt je binnen 1,5 uur op de plek van bestemming. Grand taxi’s hebben ook een vaste prijs, ik betaalde bijvoorbeeld voor een taxi van Chefchaouen naar Rabat 80 dirham. Over de prijs van een petit taxi kun je wel onderhandelen, 2/3 van de vraagprijs is hierbij normaal. Nogmaals, jij bepaalt zelf grotendeels de kosten van je reis door Marokko.

Kosten voor overnachtingen

Het grootste verschil zul je kunnen maken met de prijzen van je overnachtingen. Ik ben niet per se op zoek naar luxe, maar eerder naar een lokale ervaring en ontmoet graag mensen. De eerste paar dagen boekte ik daarom alleen maar de goedkoopste hostels. € 6,- Per nacht is een normale prijs voor een bed in een mixed dorm, dat is dan inclusief uitgebreid ontbijt. Na 6 nachten tussen de snurkende mannen besloot ik meer geld te willen spenderen aan privékamers. Ik boekte privékamers in verschillende, schitterende Riads variërend van 20 tot 50 euro per nacht. In totaal spendeerde ik € 210,- aan 15 overnachtingen. 2 Nachten van mijn reis spendeerde ik in de woestijn en deze waren bij de prijs inbegrepen.

>> Lees hier mijn reisroute

Kosten voor eten en drinken

Voor eten en drinken is het over het algemeen niet mogelijk om te pinnen. Voornamelijk eettentjes in de medina hebben geen pinautomaat, dus het is altijd verstandig om genoeg contact geld bij je te hebben. Eten en drinken in Fez, Checfchaouen, Tanger en Rabat heeft ongeveer overal dezelfde prijs. Voor een gemiddelde lunch moet je rekenen op bijvoorbeeld 35 dirham = 3,50 euro. Hiervoor kun je echt even ergens zitten en genieten van een goede maaltijd inclusief Marokkaanse muntthee. Voor een kebab in de medina ben je ongeveer 17 dirham kwijt. 50 Dirham is dan ook een realistische prijs voor een hoofdmenu in een restaurant. Met nagerecht, een drankje en thee toe ben je voor een volledig diner 100 dirham kwijt = 10 euro! In Marrakech betaal je iets meer, reken hier op 75 dirham voor een los hoofdgerecht.

kosten rondreis marokko
Olijven kopen in de souk

Totale uitgaven

Ondanks dat ik wist dat Marokko goedkoop was had ik verwacht € 1.500,- te spenderen tijdens mijn rondreis van 17 dagen. Niets was minder waar! Contant gaf ik ongeveer € 450,- uit aan eten, drinken en winkelen. Aan overnachtingen totaal € 210,-, ik betaalde € 95,- voor een prachtige poef en een leren weekendtas. € 90,- voor een 3-daagse trip naar de woestijn en nog € 100,- aan fooien, snacks en kleine souvenirs. In totaal heb ik in Marokko dus € 945,- besteed, inclusief vliegtickets is dat € 1.132. Dat zijn mijn totale kosten van een 17-daagse rondreis door Marokko. Ik weet zeker dat het goedkoper had gekund, maar voornamelijk ook duurder.

Heb je ook door Marokko gereisd? Ik ben benieuwd wat jij hebt uitgegeven.

>